Шта то раде босански обавештајци? ИЗАЗИВАЈУ НОВЕ СУКОБЕ!?

Шта то раде босански обавештајци? ИЗАЗИВАЈУ НОВЕ СУКОБЕ!?

26 јуна 2019

Афере и злоупотребе, које су у вези са Обавештајно-сигурносном агенцијом БиХ (ОСА), попут последњих, са прислушкивањем и праћењем медија у БиХ и региону, наставиће се све док не буде успостављена ефикасна друштвена контрола над обавештајном службом.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик обелоданио је документ од 10. априла ове године, у којем се агентима ОСА налаже праћење и усмеравање медија у БиХ и у региону, и то медија које хоће да ставе у функцију сатанизације политичких противника код Бошњака, Хрвата и у Републици Српској.„Могуће је да OСА прислушкује медије, јер над њом већ годинама нема друштвеног надзора“, каже за Спутњик декан бањалучког Факултета безбедности Предраг Ћеранић.

Отуђени центар моћи

Према Додиковим речима, ОСА представља отуђени центар моћи, који је под директним утицајем бошњачке политичке структуре предвођене лидером СДА Бакиром Изетбеговићем.

Законом је све јасно прописано, објашњава наш саговорник — парламентарну комисију за контролу ОСА чини 12 чланова, а председник долази из опозиције.

Међутим, све то постоји само на папиру.

„Када погледате практична искуства, видите да резултати контроле потпуно изостају. Откако је формирана ОСА, неколико врло тешких афера везивало се за њих. Имали смо прилике да у медијима читамо појединости телефонских разговора високих званичника БиХ, нарочито у РС, да их слушамо на појединим порталима, али за то нико није одговарао“, каже Ћеранић.Деценија афера

ОСА је веома често организатор афере, али и ако није, она је одговорна да испита како је до незаконитог прислушкивања дошло, додаје он и наглашава да све то у БиХ изостаје.

Ћеранић подсећа да је још пре десетак година Додик упозоравао на незаконите радње оперативаца ОСА, без икаквог помака. Тако ће бити и овог пута, каже он:

„Овог пута Додик је председавајући Председништва БиХ, изнео је врло тешку оптужбу и био је врло конкретан када је реч о раду ОСА. Да је среће, тужилаштво би одмах реаговало, законодавна власт би заказала хитну ванредну седницу и тако даље… Али, свега тога нема и тако ће бити све док се не успостави адекватна друштвена контрола над радом ОСА“, сматра Ћеранић.Потрага за „случајним доказима“

Агенте ОСА приликом прислушкивања разговора не занима сам разговор, већ се труде да дођу до такозваних „случајних доказа“, каже Ћеранић, до оних чињеница које би могле да буду употребљене за личну дискредитацију појединих личности, што се објављује путем медија које су под контролом ОСА.

Додик је открио да је у документу наведено да се од медија из Србије „води обрада“ „Курира“, „Вечерњих новости“ и „Информера“, док су од медија у региону „под лупом“ „Дневни аваз“, РТРС, „Дневни лист“, „Поскок.инфо“, „Дневно.ба“, „Национал“ и „Вечерњи лист“.

Како су навели медији у БиХ у коментарима ове вести, под „обрадом“ се поред прислушкивања подразумева физичко праћење, као и инфилтрирање и покушај корумпирања новинара да пишу чланке који су по вољи владајуће структуре.

(Спутњик)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u