ШТА ТО РУСИЈА РАДИ? Због чега јача снаге у Калињинграду?

ШТА ТО РУСИЈА РАДИ? Због чега јача снаге у Калињинграду?

6 децембра 2020

За годину дана у Калињинградској области биће формирана нова моторизована дивизија, саопштили су извори у Министарству одбране Русије. Она ће бити део 11. Армијског корупса обалских и копнених снага Балтичке флоте распоређених у региону.

Војни аналитичари верују да ће формирана група бити довољна да уклони претњу напада НАТО-а на руску енклаву.У регионалним структурама моћи, према наводима руских медија, нове формације ће обухватати одвојене моторизоване и тенковске пукове и одвојену моторизовану бригаду, која је претходно била подређена директно седишту 11. армијског корпуса.

„Нова дивизија ће добити комплетан сет јединица за борбену подршку, укључујући и артиљеријски пук“, обећао је извор. Према документу о систематизацији радних места који је усвојен у Оружаним снагама, особље моторизоване дивизије достиже цифру од 12 хиљада људи.

Јачање групације у Калињинградској области

Јачање руске групације у Калињинградској области у последње време се одвија брзим темпом. У фебруару прошле године су изнети планови за поновно формирање ваздухопловне дивизије у пуном формату, која може бројати десетине авиона различитих типова. Пре месец дана, према информацијама листа „Известија“, започето је наоружавање локалних јединица једним од најмоћнијих руских тенкова — Т-72Б3М. Већ је стигло 30 примерака. Обнављање које ће бити завршено за годину дана, утицаће и на тенковске батаљоне моторизованог пушчаног пука и посебне бригаде које су део 11. армијског корпуса.

У међувремену, земље НАТО-а појачавају своје присуство око енклаве. Нарочито озбиљну претњу за Калињинград може представљати пољска војска која броји око 100 хиљада људи. Варшава убрзано повећава своје војне трошкове, приближавајући се суми од 12 милијарди долара годишње. Још озбиљнија претња у случају сукоба могла би да буде немачка војска, којој је некада припадао Калињинград. Бундесвер броји преко 180 хиљада људи и има војни буџет од 55 милијарди долара.

Крајем новембра у Литванији, на 252 километара од Калињинграда, одржане су војне вежбе НАТО-а „Гвоздени вук 2 2020“. Поред балтичких земаља, у њима је учествовала и групација НАТО за појачано присуство у Централној Европи (Enhanced Forward Presence, EFP). Потпредседник Руске академије ракетних и артиљеријских наука Константин Сивков, подсетио је да су четири базе ЕФП-а на Балтику под покровитељством такозване водеће земље Запада. Дакле, за базу Рукла је главна Немачка, за Адажи — Канада, а за пољски град Ожиш главни су Американци.

„У овом градићу, смештеном 136 километара од Калињинграда, налази се контигент комбинованог наоружаног батаљона америчке војске, формација елитних шкотских драгуна из Велике Британије, артиљеријска батерија из Хрватске и формација из Румуније. Чланице НАТО-а се налазе на бази механизоване бригаде пољске војске, у оперативном потчињавању америчком контигенту у Немачкој. Пољска војска игра споредну улогу у овој формацији.

У совјетско време у близини Калињинграда служио је тенкиста Виктор Мураховски, који је данас члан стручног већа одбора Војно-индустријске комисије Руске Федерације, главни уредник часописа „Арсенал отаџбине“ и резервни пуковник. Он подсећа да је тада сва војска била размештена у региону, пошто је совјетски Генералштаб сматрао да је енклава приоритетна мета НАТО-а. Ова моћна група је 90-их година отишла „под нож“, жали се стручњак.

„Али сада је оно што се већ налази у Калињинградској области довољно за такозвано одвраћање“, каже Мураховски. „То је довољно да се разбије илузија Запада да је са тренутним саставом снага могуће спровести неку врсту брзе офанзивне операције која би могла довести до губитка наше Калињинградске области“. Број НАТО трупа које окружују то подручје није довољан за напад, рекао је он. „Ако говоримо о формирању офанзивне групе, тада ће бити апсолутно немогуће сакрити њено стварање. Снаге које су сада распоређене, на пример у Литванији, представљају само тактичку групу батаљона“, рекао је Мураховски за издање „Взгљад“.

Истина, НАТО групација у суседној Пољској је већа, признао је експерт. Штавише, тамо се на ротационој основи налази америчка бригада, а у будућности ће Пентагон тамо разместити седиште своје дивизије. „Узимајући у обзир овај аспект, наша групација је ојачана како би се искључила шанса за изненадни удар присутних снага“, објаснио је стручњак.

Одвраћање НАТО

Али ако замислимо сценарио у којем Запад размешта озбиљну групацију која би бар теоретски била у стању да заузме територију Калињинградске области, ако напад заиста почне, онда ће у овом случају напад одбијати не само трупе смештене у енклави, већ и „сва сила оружаних снага“ Русије, подсећа Мураховски. Да би се помогло окруженим трупама у Калињинграду, уопште није потребно пробијати се до њих из Белорусије кроз познати Сувалкски коридор. Пуковник је објаснио: „Задатак снага региона биће само да задрже своје положаје док се не укључи остатак снага Руске Федерације“.Земље НАТО-а тврде да је нуклеарно оружје размештено у Калињинградској области. Ову верзију је 2018. године објавила агенција Ројтерс. Као један од првих корака у супротстављању „руској претњи“, војни аналитичари такође предлажу пребацивање нуклеарног оружја ближе Калињинграду. Амерички часопис „Нешенал интерест“ конкретно о томе је писао крајем новембра, да „америчке нуклеарне снаге треба да буду размештене у Пољској као адут који ће приморати Русе да повуку нуклеарно оружје из Калињинграда“.

„Следећа администрација мора да настави да јача стратегију председника Трампа за повећање војне подршке нашим савезницима у НАТО-у на источном крилу алијансе“, наводи издање. Запад страхује да су ракете „Искандер“ са нуклеарним бојевим главама пребачене у енклаву, а у случају могућег глобалног рата користиће се за нуклеарни удар.

„Иако је француски председник Емануел Макрон констатовао мождану смрт НАТО-а, постоји нада да НАТО заправо још увек има мозга да не крене у рат против Русије“, каже главни уредник војно-историјског часописа BALTFORT Јуриј Мелконов, који живи у Летонији. „Међутим, лидери НАТО-а ће наставити да плаше читаву Европу, показујући Москви своје војне мишиће. Са њихове стране, од 2014. године траје демонстрација, тачније, имитација агресивних намера против Русије, што се правда тиме да Русија наводно намерава да припоји балтичке државе, као што се то догодило са Кримом“.

„Дакле, размештање ново моторизоване дивизије у бази Балтичке флоте у Калињинграду је очекивани одговор Русије на акције НАТО-а на Балтику“, рекао је Мелконов.

Директни напад на балтичку енклаву је попут напада на остатак Русије, рекао је професор Одсека за међународне односе на Државном универзитету Санкт Петербурга Николај Межевич.

„У области је размештено снажно руско ракетно оружје, које је способно да, у теорији, без трага сбрише суседне територије у море — чак и без употребе нуклеарног оружја. У случају глобалног војног сукоба немогуће је предвидети будућност. Међутим, снаге НАТО-а које су стациониране у близини Калињинграда могу теоретски да спроводе циљане провокације против енклаве“, сматра Межевич. На пример, да натерају руску војску да бар једном отвори ватру преко границе. Ово се може прогласити као casus belli — као доказ руске агресије у балтичком региону.

Да би припремили такве провокације, политиколог не искључује да власти земаља НАТО-а могу покушати да формирају пету колону унутар саме Калињинградске области. Межевич је подсетио да је донедавно у региону деловала неонацистичка група „Балтичка авангарда руског отпора“ (БАРС), која је позивала на то да се граду врати име Кенигсберг, како би се регион одвојио од Русије и придружио Европској унији.

„Актив БАРС је сада иза решетака. Али сличне групе и појединци и даље постоје у Калињинграду, има их много“, упозорава Межевич.

(Спутњик)

KOMENTARI3 коментара

 1. milorad3 says:

  Pa u tome i jeste igra, NATO tvrdi da oni "odvraćaju" rusiju ali je to smešno, jer kombinovane nacionalne armije koje učestvuju unutar NATO pakta prevazilaze TRI PUTA ruske profesionalne i redovne trupe.I sve te armije zajedno vežbaju NAPAD na rusiju, imaju ZAJEDNIČKU komandu , ISTOVETNO naoružanje i municiju a oficirski kadar se trenira za združeno delovanje.Tu takodje učestvuje nekoliko država koje NISU članice NATO pakta ZVANIČNO ali su faktički inkorporirane u sastva NATO armade.NATO takodje ubzano traži dobrovoljno topovko meso širom evrope pa i van evrope obećavajući i šakom i kapom, psihopatama nesmetano iživljavanje na civilnom stanovništvu rusije, onim promoćurnijim se uvijeno obećava nesmetana pljačka, a ostalim zainteresovanim satelitima teritorije rusije koje "prirodno" pripadaju njima:)U takvoj situaciji gde se sada već iz meseca u mesec, pojačavaju trupe NATO alijanse na SAMIM ruskim granicama sasvim je za očekivanje da će i rusi pojačavati garnizone koji će pretrpeti NAJJAČI i PRVI udar predstojećeg napada dok se ne iskristališe odluka o potencijalnom nuklernom odgovoru rusije i to je sve što može da se uradi, jer da rusija nema tako snažnu nuklearnu komponentu ona bi već bila NAPADNUTA SIGURNO. To je toliko očigledno da nema potrebe dalje širiti priču oko toga ko je AGRESOR a ko se BRANI ovde i obuzdava NAPAD na sostvenu državu i slobodu.Zbog toga i zbog zaista dugotrajnih prijateljskih i povremeno savezničkih odnosa sa rusijom srbija nikako ne treba da ulazi u NATO pakt ,ne treba da učestvujemo u ovoj kataklizmi koja je u NAJAVI i koja će se desiti možda čak i vrlo uskoro.Po mom mišljenju u pitanju su smo nekoliko meseci koji nas dele od početka tog velikog i užasnog sukoba ali u najboljem slučaju za 2-3 god.taj rat će početi sigurno.Nama to ne treba , mi treba da se obezbedimo sa rezervama , da se vojno ojkačamo dovoljno da sprečimo potencijalne pljačkaške napade na našu teritoriju POSLE BRZOG i KATASTROFALNOG RAZARANJA EVROPE,USA KINE I n kraju krajeve RUSIJE.NIKO od učesnika to nemože da preživi bez velikih razaranja i samo će oni koji su se prirpemili za situaciju POSLE TOGA RATA uspeti da POBEDE.Zato i mi treba da se pripremimo za nuk. padavine.Sredstva za čišćenje obradive zemlje,hrana za 2-3 god bez žetve ili sa mizernim prinosima (toliko može da se uskladišti hrane i najminimalnijih potreba u ostalim potrepštinama to je sigurno)gorivo za minim. funkcionisanje mašina i hemija za ličnu i stambenu dekontaminaciju.Takodje je neophodno imati DOBRU ( ne vrhunsku) i DOPBRO naoružanu funkcionalnu armiju jer je sigurno da će doći do naleta izgladnelih naoružanih armija i hordi civila koji idu uz njih.Armija srbije treba da ima najamnje municije za 1 god . paljbe bez da išta proizvedemo a posle tog milijarde će već biti mrtve, već posle 3-4 meseca posle nuk.udara većina stnovništva na svetu će biti pokojna:mi u srbiji imamo dobre šanse da nam gubici budu minimalni (1-2 mil.ljudi) i d nekako preguramo u kompletu tu užasnu katastrofu koja je sasvim sigurna u dogledno vreme ako se makar minimalno pripremimo i organizujemo.Ovakav scenario ima sad 60-70% verovatnoće i oovkav ishod dogadjaja u bliskoj budućnosti više ne bi trebalo smatrati SF.scenarijima nego REALNOM i IZVESNOM pretnjom po naš opstanak.Nadam se samo da u vrhu srbije ima dovoljno inteligentnih ljudi koji mogu da pokrenu i izvrše pripreme inače će ŽIVE da nas pojedu KANIBALI iz evrope i sa b.istoka.

  • ja says:

   U tom slučaju Poljska je bivša država pretvorena u termonuklearno-hidrogenski krematorijum.

 2. 1389 says:

  Nema ništanod napada, sve je dogovor jačih. Evropa neće videti nuklearno ratovanje ali će zato videti mini ratnja stanja u evropskim gradovima i teror u naseljima od strane migranata i došljaka koji se.ne prilagodjavaju evropi...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u