ШТА ТО РУСИЈА РАДИ?

ŠTA TO RUSIJA RADI?

23 maja 2017

Rusija će nastaviti da jača borbenu gotovost na svojim zapadnim granicama, kao i na Bliskom istoku, pokušavajući da se „iščupa iz obruča NATO-a“.

To smatra direktor Obaveštajne uprave Ministarstva odbrane SAD, general-potporučnik Vinsent Stjuart, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, Rusija od Murmanska do Kalinjingrada, i dalje do Krima, stvara „zapadnu barijeru“ koja sprečava pristup zemljama Zapada.

„Rusi to čine da bi se, kako kažu, iščupali iz obruča koji su stvorile zemlje NATO-a… Ne verujem da su to završili. Smatram da bi voleli da prošire tu barijeru do Sredozemlja. Mene plaše dejstva koja mogu da preduzmu u Libiji kako bi pojačali tu barijeru“, rekao je Stjuart.

Vašington nema dokaze da Moskva podržava talibane

Obaveštajna uprava Ministarstva odbrane SAD ne raspolaže informacijama o navodnim ruskim isporukama naoružanja avganistanskom pokretu „Taliban“, izjavio je Stjuart, koji je šef te uprave, tokom rasprave u Senatu SAD.

„Iz razgovora sa talibanima znamo da su im oni (Rusija) nudili neku podršku, ali nisam video realne, praktične dokaze da su talibanima isporučivani novac ili oružje iz Rusije. Rusija je imala razgovore, jer ona želi da bude deo rešenja na avganistanskoj pozornici“, izjavio je Stjuart.

Prema njegovim rečima, Rusija podržava talibane u borbi protiv DAEŠ-a, jer smatra da ta teroristička organizacija predstavlja pretnju za Centralnu Aziju, pa samim tim i za nju samu.

„To je njihov argument. Prilično slab“, rekao je general.

Ranije su američki zvaničnici u više navrata optuživali Rusiju da pruža vojnu podršku talibanima u Avganistanu.

Moskva: Amerikanci optužbama odvlače pažnju sa svojih propusta

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da cilj optužbi da Moskva podržava talibane jeste da se odvuče pažnja svetske javnosti sa brojnih propusta američke vojske i NATO-a tokom više od 15 godina boravka u Avganistanu.

Bivši komandir policije u provinciji Kandaharu, general Abdul Razak izjavio je ranije da Rusija u saradnji sa drugim zemljama „pomaže talibane finansijski i isporučivanjem oružja“.

Prema navodima Ministarstva inostranih poslova Rusije, američka televizija „Foks njuz“ upotrebila je poznati metod manipulisanja kolektivnom svešću time što je u isti informacioni kontekst stavila saopštenje o nepoznatim helikopterima u provinciji Kunduzu i krijumčarenje robe na granici Avganistana sa Tadžikistanom i nove izmišljotine avganistanskih pseudoanalitičara o mogućem dolasku ruskih vojnih savetnika kod talibana, zaduženih za organizovanje finansijske i logističke podrške tom pokretu.

Stiče se jasan utisak da u cilju odvlačenja pažnje svetske javnosti sa brojnih propusta, koji su se dogodili tokom 15-godišnjeg boravka vojnog kontingenta SAD i NATO-a u Avganistanu, neko pokušava da okleveta Rusiju, prikrivajući sopstvenu podršku teroristima, pre svega, borcima DAEŠ-a, navelo je Ministarstvo.

Sputnjik

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *