ШТА ТО СЛАВЕ МАКЕДОНЦИ: Да ли је референдум заиста доживео фијаско и ШТА САД?

ŠTA TO SLAVE MAKEDONCI: Da li je referendum zaista doživeo fijasko i ŠTA SAD?

1 oktobra 2018

Dan nakon, kako je najavljivano, istorijskog referenduma u Makedoniji i jedni i drugi slave. I oni koji su bili protiv promene imena države i oni koji su potpisali sporazum sa Grčkom o novom imenu.

Ostalo je nejasno da li Makedonija menja ime ili ne? I šta su posledice kontradiktornih rezultata referenduma?Prema sinoćnjim rezultatima makedonske izborne komisije (DIK) na glasačka mesta izašlo je tek nešto više od 34 odsto birača upisanih u birački spisak. Taj broj izašlih nije dovoljan da bi se referendum smatrao uspešnim, s obzirom da je bilo potrebano da izađe pedeset odsto plus jedan.

Mala izlaznost razlog je za slavlje opozicije, koja je referendum uglavnom bojkotovala i likovanje jer je isti propao. Međutim, aktuelna vlast na čelu sa Zoranom Zaevim takođe slavi. Njihov povod za slavlje je rezultat opcije „za“ – više od 90 odsto onih koji su izašli (od onih 34 odsto) na glasačka mesta glasalo je za ulazak u NATO i EU, odnosno prihvatanje sporazuma sa Grčkom koji je upravo Zaev dogovorio sa Ciprasom.

Ovi prvi tvrde da to nije validno, jer je referendum doživeo fijasko zbog male izlaznosti, a Zaev pominje čak i vanredne izbore ako opozicija ne prihvati „volju građana“.

Kvaka 22

Činjenica je da rezulatat referenduma nije stavio tačku na priču o promeni imena te bivše jugolovenske republike, prvenstavno jer je bio – savetodavan.

To znači da ni u slučaju da je pedest odsto plus jedan birač zaista izašao na izbore, pa čak ni da su 100 odsto glasali za opciju „za“ saga oko promena imena ne bi bila gotova. Može se reći da je ovo prva runda koja je opoziciji dala vetar u leđa, ali vlast ima još jednu šansu – izmena ustava u Sobranju.

To je zapravo ključni deo cele priče. Da bi sporazum koji je 17. juna potpisan na Prespanskom jezeru zaživeo, potrebno je da Makedonija izmeni ustav i dogovorene odredbe vezane za ime unese u njega, a nakon toga da grčki parlament ratifikuje dokument koji su potpisali šefovi diplomatija.

Put do toga je dug. Prvo, Zaev i njegov SDMS koji u koaliciji sa albanskom strankom DUI ima većinu u Sobranju, za izmenu ustava mora da skupi dvotrećinsku podršku u parlamentu. Većina albanskih partija jeste za promenu imena, ali će Zaevu za promenu ustava biti potreban i poneki glas opozicije, ako ne i same VMRO-DPMNE.

Teško da bi do toga moglo da dođe, jer su čelnici te stranke izrazito protiv sporazuma sa Grčkom. Čak, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov koji dolazi upravo iz VMRO, sporazum je nazvao „istorijskim samoubistvom“ i odbio da glasa.

Pojedinci bi možda mogli da pređu na drugu stranu, a matematika kaže sledeće:

Parlament u postojećem sastavu (od decembra 2016. godine) ima 120 poslanika, od kojih najviše ima upravo nekadašnja vladajuća, a danas opozicioona VMRO-DPMNE 51. Slede je SDSM Zorana Zaeva sa 49, dok preostalih 20 mesta zauzimaju albanske etničke partije – Demokratska unija za integracije (DUI) koja ima 10 poslanika (koalicioni partner Zaeva), Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri, a Demokratska partija Albanaca (DPA) ima dva poslanika.

Dvotećinska većina u Sobranju znači da za izmene ustava mora da glasa 81 poslanika. Zaev sa svojom koalicijom trenutno ima 59 glasova, što znači da mu fali najmanje 22 glasa. Preostale albanske partije u Sobranju imaju još deset glasova, pa jasno da će 12 glasova potrebnih za izmenu ustava Zaev morati da traži u najvećem oponentu.

Verovatno je zbog toga, u prvom obraćanju nakon zatvaranja glasačkih mesta pozvao opoziciju da ostavi partijske i lične interese po strani.

– Razgovaraćemo sa protivnicima u parlamentu i ukoliko imamo dvotrećinsku većinu za ustavne promene, nastavićemo sa realizacijom sporazuma sa Grčkom. Ukoliko to ne budemo imali, raspisaćemo nove izbore – rekao je on.

Premijer Makedonije rekao je i da neće podneti ostavku koju je najvaljivao uoči refernduma ako on propadne, a ukoliko vanrednih izbora bude bilo migući termin je mogući termin novembar.

Prethodno su se u pojednim makedonskim medijima pojavile nezvanične informacije da će grupa poslanika iz VMRO-DPMNE podržati izmene ustava, pod uslovom da referendum bude uspešan jer bi onda mogli da opravdaju tu svoju odluku. Čak i da je to bila opcija, sada više nije izvesna.

Ako vlast u Makedoniji uspe da izmeni ustav i u isti unese ime Republika Severna Makedonija kako je dogovoreno krajem juna, grčka strana treba da ratifikuje sporazum u svom paralementu, naverovatnije početkom 2019. godine.

Iako i tamo postoje jaki otpori tome (čak i u Ciprasovoj stranci) očekuje se da če to ipak biti daleko manje komplikovan zadatak od onog koji čeka Zaeva.

Sa novim ustavom, novim imenom i bez starih problema Makedonija je na dobrom putui da postane prvo 30. članica NATO, a potom i EU čemu teži od 2004. godine.

(Blic)

KOMENTARI9 komentara

 1. Stop says:

  Koja lakrdija od Europe , i PORAZ pretvaraju u pobjedu ..., smjesni su . Sta se sve ne cini u ime visih ciljeva i NATO zlikovaca da usisa Makedonija ako treba i na silu . Cestita Makedonskom narodu koji nije izasao na izbore i ovu lakrdiju.

  • Velika Metla says:

   Stop,eu-rajhovci jednom fašisti,uvek fašisti! I dok god se tako postavljamo prema njemi oni nas ne mogu iznenaditi! Licemeri da im ravnog u svetu nema! Ološ od (ne)ljudi! Sada im kao taj referendum nije toliko važan! A pre referenduma se nisu kao prvo komunjarska predsednica italijanske komunističke omlaTine Mojtenategrini,ona nekrofilka Mej,Adolfina,i ostali fašisti sa zapada vadili iz Makedonije! Sada će u makedonskom parlamentu da na silu sprovedu Makedoniju u naci-nato! To će da pokušaju uraditi tako da će pretiti svim delegatima koji su u Skupštini a protiv članstva u zločinačku pljačkašku bandu imena "baba nata"! Biće ucena,pretnji,pritisaka,blokiranja računa,odmazdi..........,sve će taj ološ da upotrebi samo kad im je interes da opljačkaju nekoga!

 2. Vesko says:

  Glavna poruka referenduma da je skoro 100% Makedonaca glasalo protiv Zaeva i mijenjanja imena. Tako da sto se tice Zaeva on je sada u direknom sukobu sa sa Makedonskim narodom i ako se odluci da bije bitku na vanrednim izborima na istoj platformi bice sasvim sigurno zbrisan. Tendenciozno bi bilo tumaciti rezultat referenduma na bilo koji drugi nacin jer je bojkotovanje ustvari bilo glasanje za NE. NATO delikventi mogu sada pokusati da zavrcu ruke poslanicima da proguraju sporazum u Sobranju ali ako se kojim slucajem to desi, imace narod na ulicama momentalno. U tom scenariju volja naroda ce biti opstruisana od strane njegovih predstavnika sto uvodi Makedoniju u direktnu diktaturu, a svi znamo kako se to zavrsava kada protiv sebe imaju skoro citav narod.

  • Kulak says:

   Milo lopov je veštije krao.

 3. Miraš says:

  "Bako, bako zašto više ne znaš ni moje ime?" - "Da ti dam novo samo da te lakše i brže progutam." Izgleda da ove dve rečenice treba dodati u staru bajku "Crvenka i vuk" nakon makedonskog iskustva.

 4. Kulak says:

  Da, ovo je lakrdija ali cipras i zaev su dva dobro plaćena šarlatana koji će bespogovorno izvršiti sve što im narede Ameri i njhovi trabanti u EU.Američka i zapadnoevropska politika došli su na dno dna. Služe se prozirnim lažima i prevarama da bi osigurali svoje interese.To tako neće moći ići dugoročno.

 5. Zemjo Makedonska says:

  Makedonci imaju veliki razlog za slavlje-pokazali su da imaju kichmu!Ljudi, poshteni ljudi iz susednih naroda bi trebali takodje da slave. Makedonski narod je postavio kamen temeljac demokratije na ovim balkanskim prostorima i bice mnogo lakshe ostalim balkanskim narodima da (ubuduce) obezbede demokratiju za sebe-da se odupru lazima, ucenjivanju , manipulacijama , reketiranju i td i da na referendumima glasaju za sopstvene interese ... Konsultivni ili obavezujuci , Narod Makedonije, Makedonci su lupili shamar Golijatu(svetskim mocnicima i makedonskim "politichkoj eliti"izdajicama)i pokazali da svoju sudbinu drze u sopstvenim rukama.Nece biti lako, pritisci, pretnje I podvale ce se nastaviti, videcemo shta ce of svega da bude, ali ,za sada, Makedonci-Mocnici 1:O.....

  • Dražen Jovan Petrović says:

   Izašlo 34%! To su šiptari,Romi i Turci.Ta brojka znači da skoro ni jedan jedini pravoslavni građanin nije izašao.Pokazalo se i da je zoka zaev naivčina i glupan i da nije ni približno takav premazani lopov i prevarant kakav je milo đukanović.

 6. Vojna i ojdesve says:

  Zashto evropa nije dala na poklon makedonije 50.000.000.000$ milijarde dollars. Imaju Oni, a mi nemamo.... Ili meni da je dala taj novac?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *