ШТА ТО СРБИЈА РАДИ? Нови планови… (ВИДЕО)

ŠTA TO SRBIJA RADI? Novi planovi… (VIDEO)

19 septembra 2018

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski kaže za RTS da bi ratno vazduhoplovstvo Srbije sa migovima koje modernizuje, bespilotnim letelicama koje bi sada trebalo da se kupe od Kineza, sa helikopterima koje kupujemo, bilo najače na prostoru bivše Jugoslavije – čak i jače od Mađarskog, Bugarskog. Ističe da se Srbija oprema za mir a ne za rat. Miroslav Lazanski je, gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a, rekao da će na kupovinu naoružanja verovatno biti reakcija iz zemalja regiona i drugih velikih sila.– Srbija se ne naoružava za rat već za mir jer ako ste vojno sposobni niko vas neće napasti. Kakva će biti reakcija zemalja u regionu me i ne pogađa, ali će one verovatno dati neko saopštenje u smislu – Srbija se naoružava. Što se tiče drugih velikih sila, ovo sa Kinezima je dokaz da mi vodimo zaista jednu vrstu neutralne vojne politike i da nabavljamo oružje od svakoga, po najpovoljnijim ekonomskim uslovima. Mi nismo usmereni i isključivo orijentisani na jednog isporučioca vojne opreme. Čija je ponuda najpovoljnija mi ćemo od njih to i kupiti, da li su to Kinezi, Indusi, Rusi, Amerikanci, nama je to potpuno svejedno – navodi Lazanski.

Dodaje da Srbija dosta kasni sa razvojem naših bespilotnih letelica i da taj zaostatak u vremenu pokušava da premesti kupovinom u inostranstvu.

– Kineski dronovi su po tehnologiji vrh svetske tehnologije, a šest puta su jeftiniji od dronova na svetskom tržištu. Bilo bi sjajno kada bismo mi dobili laserske dronove za izviđanje, obaveštavanje, korekciju vatre. Što se tiče laserskih bombi, mi ih nemamo u arsenalu Vojske Srbije. Morali bimo da kupimo i tu vrstu tehnologije od njih, jer kada imate lasersku bombu ili raketu sa laserom, morate da imate i označivač cilja sa laserom – objašnjava Lazanski.

Navodi da je dogovor o transferu tehnologije negde i najvažniji.

– Kinezi su nama ranije već nudili transfer tehnologije za raketu dometa 300 kilometara ‘Šumadija’ i oni su nam nudili da uđu zajedno sa nama, da nam daju deo tehnologije da se ta raketa proizvodi kod nas. E sad, kad bi oni dali svu tu tehnologiju nama da mi te neke komponente svi tih sistema radimo kući, to bi bilo sjajan napredak – navodi Lazanski.

Ocenjuje da Srbija ima kapaciteta za to.

Kako kaže, ako sve ovo naoružanje koje je najavljivano u poslednje vreme stigne, to će biti najveći skok u modernizaciji ratnog vazduhoplovstva od bivše velike SFRJ.

– Kada je u pitanju ratno vazduhoplovstvo sa migovima koje modernizujemo, sa bespilotnim letelicama koje bi sada trebalo da kupimo od Kineza, sa helikopterima koje kupujemo, ratno vazduhoplovstvo Srbije bilo bi najače na prostoru bivše Jugoslavije, čak i jače od Mađarskog, Bugarskog – ističe Lazanski.

KOMENTARI5 komentara

 1. Dane Radakovic says:

  srbija okopirana drzava sta ce srbiji rat srbiji i vucicu treba mir mir nema vise rata veli slobodan milosevic 1995-96 godine

 2. Miroslav says:

  Danas se ratovi ne vode tenkovima i avionima. Neprijatelj ti pošalje milion izbeglica i rešena stvar. Okupiran bez metka ispaljenog. To oružje je samo prašina koju vlast baca narodu u oči da sakriju šta i za koga oni zapravo rade.

 3. Bogomir says:

  Jeftini bodovi za mentalno i kulturoloski zaostalo biracko telo SNS, te kromanjonac generacije iz nesrecne yugoslavije. Oni jos uvek vladaju, a dobijaju izbore tako sto sami za sebe glasaju. Zato im je i retorika ovakva. Posledicno sve generacije iza njih umiru u bedi ili su emigrirale. To YU zlo je sve unistilo, a sad nas samo zatiru do kraja. Necu prezaliti sto generacije zla prozivese nekaznjeno.

 4. rango says:

  lazo prevrshio si meru..ne da lupetash vec si zreo za kod tvog imenjaka dr.lazarevica..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *