ШТА ТО ТРАМП СПРЕМА ЗА КОСОВО?

ŠTA TO TRAMP SPREMA ZA KOSOVO?

3 februara 2020

Teško je porediti situaciju na Kosmetu i spor Izraela i Palestine, za čije je rešavanje Donald Tramp predložio „dogovor veka“, ali je činjenica da američki predsednik ima „jeretički pristup“ spoljnoj politici. Zato je, kaže analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić, važno da Srbija pronađe način da uđe u ozbiljan dijalog s Trampovom administracijom.

Između izraelsko-palestinskog i kosovskog pitanja, po Kesićevom mišljenju, ne treba povlačiti paralelu, pre svega zbog potpuno drukčijeg konteksta i mnogo većeg značaja Izraela za američki politički život i predstojeće predsedničke izbore. Kao važan momenat ovaj ekspert izdvaja i činjenicu da proces traženja rešenja za odnose Izraela i Palestine traje decenijama, za razliku od dijaloga Beograda i Prištine.Ipak, kaže Kesić, Tramp jeste političar koji iskače iz okvira američke spoljne politike, od toga da je generalno mnogo ublaženo prisustvo SAD u balkanskoj regiji, pa do njegovog odnosa prema spoljnoj politici.

„Ono što smo čuli od američkog posrednika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, jeste realno stanje. Amerikanci više ne nameću ni ne prete onako snažno kao ranije. Glavna pretnja je da ako Beograd i Priština ne budu išli ka rešenju, Amerikanci će se povući. I to govori koliko smo značajni u kontekstu sadašnje američke spoljne politike“, konstatuje sagovornik.

Trampov jeretički pristup spoljnoj politici

Međutim, važno je, kako napominje, razumeti da se Tramp uopšte ne obazire na stavove zvaničnog Vašingtona niti na mišljenja stručnjaka iz tink tenkova.

„Tramp je redak primer američkog predsednika koji ide kontra svim savetima. Na neki način, postavio je sebe kao jeretika što se tiče američke spoljne politike i američkog političkog establišmenta“, naglašava Kesić. On tu vidi prostor, kad je u pitanju Kosovo i Metohija, koji Srbija može da iskoristi, ali je najteži izazov da pronađe način kako da uđe u ozbiljan dijalog s ovim predsednikom.

Podsetimo, Tramp je početkom nedelje izneo dugo najavljivani plan za rešavanje izraelsko-palestinskog spora koji su Izraelci pozdravili, a Palestinci, kao i veliki deo arapskog sveta, dočekali na nož. Kreatori plana, među kojima i Trampov zet i savetnik Bele kuće Džared Kušner, poručuju Palestincima da će se grdno prevariti ako plan ne prihvate.

Kosmet i Jerusalim ipak slični

Na pitanje može li Srbija da izvuče pouku iz rešenja pripremljenih u američkoj kuhinji i serviranih po sistemu „lud si ako ga ne prihvatiš“, dr Slobodan Janković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu kaže da su pozicije Srba i Palestinaca ipak različite.

„Čak i gledano na srednji rok, Srbija je u sve boljoj diplomatskoj poziciji. Mi nismo u situaciji kao Palestinci, imamo državu, uprkos nekim oblicima ’meke okupacije‘. Imamo i moćne saveznike i partnere, Rusiju i Kinu, a tu su i druge države“, objašnjava Janković.

Po njegovoj oceni, ni sami interesi Amerikanaca nisu toliko veliki na strani Albanaca kao što su na strani Izraelaca.

Međutim, u jednom se kosovsko i izraelsko-palestinsko pitanje mogu uporediti, a to je duhovni značaj dveju teritorija.

„Koliko je Kosovo i Metohija značajno za svetosavski identitet Srba, današnji i viševekovni, toliko je Jerusalim značajan za Jevreje i njihov identitet, a delimično i za same Palestince“, zaključuje Janković.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Slobodanka says:

    Grenel: "... ako Beograd i Priština ne budu išli ka rešenju, Amerikanci će se povući" > Nikad jednostavnije! Sve odbijemo i Amerikanci se povlače. Ne treba nam ni dijalog sa Trampovom administracijom, sve to ima isti cilj da se opravda spoljna politika Vašingtona uključujući i vojne intervencije. Isti kur.. (sadržaj), samo drugo pakovanje.

  2. milorad2 says:

    Ma tramp želi da otvori rudnike za američki kapital.Konačno su mu objasnili zašto je bilo bombardovanje a počeli su i da se plaše konkurencije, pa su rešili da malo olabave priču prema srbiji.Druga faza otimanja kosova je ionako predvidjala sanitarno čišćeje terena od šiptarske mafije, ono, ko hoće da radi u rudnicim dobrodošao, ko neće mrš u albaniju ali izgleda da ih u albaniji neće pa su rešili da naprave rezervat u radioaktivnoj metohiji i to je sve.Kosovo NIKADA nije bilo predvidjeno da bude dato šiptarima na suverenu upravu, oni su bili predvidjeni kao paravan marionetske oblasti pod kontolom multinacionalnih kompanija ali su se pokazali kao totalno nesposobni i opasno nepredvidljivi,pa će zato da se sada priča oko kosova i njegovih rudnh resursa rešava u beogradu.Mislim da će srbija uskoro dobiti veoma "nepristojnu" ponudu u vezi svega tog i u vezi CELE srbije i njene integracije u zapadni sistem.Oni su rešili koliko sam upućen da zaista izgrade jednu vrstu hong-kong države ovde ali sa većinkim udelom njihovog kapitala.Nas u principu vide kao radnu snagu i eventualno lokalnu upravu a u takvoj kombinaciji ni članstvo u NATO ne dolazi u obzir, u stvari kontraproduktivno je za trgovinu i zato nas neće ni zvati tamo.Sve zavisi od rešavanja situacije sa drugim silama i eventualnog postizanja nekog dugoročnog trgovinsko vojnog sistema sfera a to je trenutno u fazi pregovora.Ako se dogovore neće biti rata ako se ne dogovore biće haos i tom slučaju možemo da računamo samo na naše oružje jer će biti to teška borba i opšti rat po svetu svuda redom.U takvoj situaciji mi ćemo biti prinudjeni da makar u svom dvorištu pacifikujemo momentalno sve bitne prenje po našu naciju a one krupnije držimo na distanci koliko je moguće ali opet jednino tu posao radi armija.Zato, kako god da bude, mi treba da se naoružamo koliko je razumno moguće i da budemo spremni da se borimo za svoj opstanak, bukvalno, ako stvari kernu lošim putem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *