ШТА ТО ЗАПАД СПРЕМА РУСИЈИ У ЦРНОМ И АЗОВСКОМ МОРУ? Ево какав план имају…

ŠTA TO ZAPAD SPREMA RUSIJI U CRNOM I AZOVSKOM MORU? Evo kakav plan imaju…

2 februara 2019

SAD i EU spremaju „azovski“ paket sankcija protiv Rusije zbog incidenta u Kerčkom moreuzu, koji se dogodio krajem novembra prošle godine.

Tada su brodovi ukrajinske mornarice prekršili pravila plovidbe u ruskim teritorijalnim vodama na putu od Crnog do Azovskog mora, pa su Rusi morali da ih zaustave.Zapad i Ukrajina su taj incident i zadržavanje ukrajinskih brodova i posade iskoristili kao izgovor da Rusiju optuže za kršenje međunarodnog zakona.

Američki specijalni predstavnik za Ukrajinu Kurt Volker je rekao da SAD i EU nastavljaju da razmatraju dodatne mere protiv Rusije ako Moskva ne pristane da vrati mornare i nastavi da insistira na kontroli nad Kerčkim moreuzom.

Prema njegovim rečima, Evropa proučava dodatne sankcije, iako još nije doneta odluka.

– Zapad od Rusije i teme Kerčkog moreuza neće odustati. To treba imati u vidu. Oni su, naravno, malo usporili sa svojim aktivnostima nakon što je Rusija bila prinuđena da odgovori na provokaciju sa ukrajinskim mornarima. Međutim, usporili su samo zato kako bi procenili rezultate tog ’Porošenkovog testa‘ i uveli neke inovacije na sledećem nivou pritisaka na Rusiju – kaže za Sputnjik ruski ekspert Grigorij Trofimčuk.

Trofimčuk naglašava da Zapad želi da izazove direktan sukob Rusije i Ukrajine i izvrši pritisak na Evropu.

– Zadatak Zapada u Azovskom i Crnom moru je jedan — oni pokušavaju da izazovu direktan sukob Rusije i Ukrajine. Pokušavaju da nateraju Rusiju da odgovori žestokom odmazdom, kako bi joj, pre svega, pripisali imidž ’zemlje agresora‘, i drugo, kako bi prisilili Berlin i Pariz da se grublje ponašaju prema Moskvi. Vašington smatra da su Evropljani meki i zato je njegov cilj vršenje pritiska na te zemlje – smatra Trofimčuk.

Radna grupa pri kabinetu ruskog predsednika za međunarodno-pravne odnose Krima pripremila je pravni memorandum o incidentu koji se dogodio 25. novembra u Kerčkom moreuzu, kada su tri ukrajinska vojna broda, naoružana bojevom municijom, nepropisno prešla granicu Ruske Federacije.

Taj pravni dokument će uskoro biti objavljen u javnosti, a on bi trebalo da dokaže da je reč o nedvosmislenoj provokaciji Kijeva.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je incident u Kerčkom moreuzu provokacijom, istakavši da su među članovima posade na ukrajinskim brodovima, koji su nelegalno prešli granicu Rusije, bila dvojica pripadnika Službe bezbednosti Ukrajine, koji su faktički rukovodili tom specijalnom operacijom. Pri tome je Putin naglasio da su ruske granične službe vršile svoju dužnost zaštite državne granice. Prema njegovim rečima, provokacija na Crnom moru povezana je sa slabim rejtingom ukrajinskog predsednika Petra Porošenka uoči izbora.

KOMENTARI4 komentara

 1. Vesko says:

  To je rezultat toga da Rusija ne moze da ima za svog klijenta neprijatelje Nemce!! Nemacka vodi hibridni rat protiv Rusije kupovinom gasa, sto stavlja Rusiju u defanzivni polozaj u odnosu na Nemacku!! Nemacka radi sve u svojoj moci kako bi naudila Rusiji i oslabila je bezbjednosno, ekonomski i politicki, dok se Rusija trudi iz petnih zila da sacuva Nemacku od problema i njen EU Rajh kako bi eto imala dobrog klijenta. Ali steta koju joj Nemacka nanosi ekonomski, bezbjednosno i poiticki slabeci njen ugled i uticaj je puno veca od prihoda od tog gasa.

 2. Vojna i ojdesve says:

  Ajde vech jednom pochnite taj ratni sukob. Preko glave ste mi doshli... Psihopate mamonske

 3. Vojna i ojdesve says:

  Zao mi je, Ukraina uhvacha je prokletstvo...

 4. Miraš says:

  Na predstojećim predsedničkim izborima u Ukrajini najverovatnije pobediće nacistički kandidat zato što Zapad ne odustaje od pokušaja da oslabi Rusiju, treba im jači ludak u Kijevu za izazivanja ratnog sukoba Ukrajina - Ruska Federacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *