Шта тражи МАСОНСКО СВЕВИДЕЋЕ ОКО на новом Клиничком центру у Нишу?

Šta traži MASONSKO SVEVIDEĆE OKO na novom Kliničkom centru u Nišu?

25 maja 2017

Zbog probijanja rokova i nezavršenih radova na novoj zgradi Kliničkog centra Niš, pred smenom su rukovodioci Jedinice za implementaciju rekontrukcije četiri klinička centra, koja je oformljena u okviru Ministarstva zdravlja, nezvanično saznaje „Blic“.

Iako je kao glavni krivac za probijanje rokova „označen“ glavni izvođač radova, italijanska firma „Inso“, koja se do sada nije oglašavala, rukovodioci jedinice će ipak biti prvi koji će stradati, jer KC Niš nije otvoren 27. marta, kako je najavljeno.

Kako nezvanično saznajemo, upravo rukovodstvu ove Jedinice odgovara da odugovlači sa poslom, jer su im ugovori vezani sve do kraja izgradnje četiri klinička centra.

Njihove zarade finansiraju se iz projekta, vezane su za kurs evra, a plata direktorke iznosi i do 200.000 dinara, dok pomoćnici direktora primaju od 160 do 170 hiljada dinara.

Angažovanje strane firme

Međutim, ova Jedinica prethodno je radila na rekonstrukciji 20 bolnica po Srbiji, ali je rasformirana krajem 2011. godine jer za njen rad nije sprovedena javna nabavka.

Ona je tokom 2012. ponovo formirana, s tim da ovog puta u njoj nije bilo nijednog inženjera.

Međutim, po dolasku na mesto ministra zdravlja, Slavica Đukić Dejanović ubrzo raspušta Jedinicu, formira novu, ali i raspisuje tender za kompaniju koja će biti praktično supervizor Jedinici.

Na tender se javila samo građevinsko-projektna kompanija „Mejs“.

Ova kompanija je tada, kako je bilo dogovoreno, za poslove na rekonstrukciji trebala da dobije oko 380 miliona dinara za četiri godine (oko 3,5 miliona evra, odnosno oko 870.000 evra godišnje).

Ipak, kako „Blic“ saznaje, sadašnji saziv Ministarstva zdravlja iskoristilo je pravo da vrši usklađivanje i korekciju godišnje ugovorenih vrednosti i 30. jula 2014. godine potpisala Aneks ugovora kojim je mesečni iznos obaveza prema kompaniji „Mejs“ smanjen sa 8.925.000 dinara na 4.500.000 dinara i na taj način je ostvarena ušteda od 89.670.000 dinara.

Da sve nije tako sjajno čini se i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, koji je u ponedeljak rekao da će svi koji su odgovorni što kasni završetak radova i otvaranje nove zgrade u KC Niš biti kažnjeni.

„To je stvar koju ne mogu da tolerišem. Svaka sednica vlade počinje i završava se pitanjem o KC Niš“, rekao je Vučić.

I ministar zdravlja Zlatibor Lončar besan je zbog kašnjenja radova, te da pacijenti čekaju zbog „javašluka pojedinaca i kombinacija koje oni prave“.

Ministra boli glava

„Ovako više neće moći u Srbiji, da pacijenti čekaju zbog nečijeg javašluka. Izvođači radova zbog toga, po ugovoru, moraju plaćati penale. Zbog Niša me boli glava, jer iako imaju obezbeđen novac, svi rokovi za završetak su probijeni“, rekao je ministar i poručio izvodačima radova, podizvođačima, nadzoru, da se okanu „kombinacija“, jer će svi umešani odgovarati.

Kamen temeljac za novi klinički centar položen je u Nišu 18. oktobra 2013. godine, u prisustvu tadašnje ministarke Slavice Đukić Dejanović, direktora Zorana Radovanovića i direktor italijanske kompanije Inso Karlo Orlanduči koja izvodi radove.

Novi Klinički centar Niš prostire se na više od 44 hiljade kvadratnih metara, od čega je polovina novoizgrađen objekat, a dobio je 17 operacionih sala, Urgentni centar, Centar za operacije, Centar za intenzivnu negu, dijagnostiku i radioterapiju.

Za obnovu četiri klinička centra 150 miliona evra

Za izgradnju i rekonstrukciju četiri klinička centra u Srbiji odnosno u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu Evropska investiciona banka odobrila je 150 miliona evra.

Od toga 32 miliona evra su namenjena Nišu.

Sledeći centar koji će se rekonstruisati biće Beograd, i javne nabavke za izvođače radova uskoro će biti pokrenut.

Projekat izgradnje završen je i za KC Vojvodina, a uskoro bi trebao da bude završen i za KC Kragujevac.

Istorijat rekonstrukcije kliničkih centara

Ne treba zaboraviti ni da je Srbija od Evropske investicione banke dobila kredit za rekonstrukciju četiri klinička centra, uključujući ovaj u Nišu, još 2006. godine.

Ugovor o kreditu ratifikovan je u Skupštini Srbije dve godine kasnije, a prema ugovoru, rok za završetak radova bio je kraj 2010. godine.

U vreme predizborne kampanje pred vanredne parlamentarne izbore 2008, zbog čega se, između ostalog, kasnilo sa ratifikacijom ugovora o kreditu, tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević cenio je da će rekonstrukcija kliničkih centara – uz kašnjenje – biti gotova 2012. godine

Međutim, ne samo da radovi nisu završeni 2012., već u to vreme nisu ni počeli.

Izgradnja Kliničkog centra u Nišu počela je u oktobru 2013.

Aneks ugovora za kredit EIB potpisan je 2015, čime je rok za završetak svih radova na četiri klinička centra pomeren za kraj 2019. godine.

(Blic, Vesti, Srbija danas)

KOMENTARI4 komentara

 1. Budućnost says:

  A ni jedno objašnjenje o naslovu

 2. Kosovac says:

  I Masoni rešili da malo isteraju ćef, a platili su pošteno. Gazde ih pustile niz vodu i pripremile da javno na sebe prime gnev teoretičara zavere. Za to vreme, Tajni će nesmetano raditi svoj posao.

 3. neko says:

  Zbog toga stalno pricam i stidim se sto sam Srbin. Samo zbog toga. Nije mi prijatno, ali ne mogu da verujem da NArod, i jos jednom narod, ne vidi sve to, i ne postavlja pitanje. ONda molim seselja, i ostale iz opozicije da postavi to pitanje, ili pitanja, pocev od Vucica pa na dalje, zasto s ekasni, zasto je Nis uvek problem, sta ce to oko na Klinickom centru, i sta ce povodom toga ispasti. Videcete da ljudi nece ulaziti tamo...Seljaci da, ali ostali ne, odlazice u dom Zdravlja, ili bolnicu, ili vojnu bolnicu...sokiran sam i iznenadjen, ogromnom kolicinom sprdacine sa narodom u reziji svih, pocev od Ministra zdravlja, Vucica, a o onoj Slavici Dejanovic, MOLIM VAS kao covek, kao gradjanin Srbije, NEMOJTE vis episati, to je zlo, samo zlo ovog naroda, ta kucka treba da se sa svih funkcija skine po hitnom postupku, TOmica da se kazni, posla za tuzilastvo, a Slavici zelim , da svojim unucima, deci, i rodbini, PODARI ono sto daje i daruje deci Srbije, a to su Autizam i autoimune bolesti kroz vakcine. To je gnjida, i olos Srpskog naroda. To sto je zena, pa ne smanjuje joj odgovornost...VUCICU, COvece, predsednice, urazumi se....

 4. Kuvana zaba br: 4.776.248 says:

  Obeleze svoju teritoriju kao sto to rade zivotinje, samo mokracom. Na keju je satanisticka "skulptura" - dar Vatikana. U centru je cesma - dar Rotarijanaca. Nova kardiologija je sa oznakom Malteskih vitezova. I sada evo centra oznacenog Masonima. Divno drustvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *