Šta u stvari rade notari?

Šta u stvari rade notari?

1 septembra 2014

PRVI JAVNI BELEZNICI POLOZILI ZAKLETVUJavni beležnici odnosno notari od danas su počeli da rade. Ono će ubuduće overavati kupoprodajne ugovore, podelu imovine, bračne ugovore, vanparnične sporove.

Potečtkom avgusta javni beležnici su položili zakletvu u Skupštini Srbije (Foto: Beta, Arhiva)

Notara ukupno ima 93 za teritoriju cele Srbiju, jer zakon predviđa 1 notara na 25 hiljada stanovnika. Međutim, procenjuje se da je za celu zemlju potrebno ukupno 370 javnih beležnika. Zato će do kraja godine biti organizovani novi konkursni za izbor još jednog broja notara.

Kancelarije javnih beležnika otvorene su danas u 31 gradu u Srbiji, a njihove adrese objavljene su na sajtu Ministarstva pravde.

Najviše javnih beležnika – 39 ima u Beogradu, u Novom Sadu ih je devet, u Nišu i Pančevu po četiri, u Kragujevcu i Somboru po tri, a po dve notarske kancelarije otvorene su u Valjevu, Zrenjaninu, Jagodini, Obrenovcu, Subotici i Šapcu.

Po jednog javnog beležnika za sada ima Bačka Palanka, Bečej, Zaječar, Ivanjica, Kraljevo, Lazarevac, Leskovac, Loznica, Mladenovac, Novi Pazar, Pirot i Požarevac. Notar je počeo da radi i u Prijepolju, Senti, Kanjiži, Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Ubu i Čačku.

Notari već prvog dana rade punom parom – telefoni ne prestaju da zvone. Najveći deo njihovog posla jeste sklapanje kupoprodajnih ugovora, pre svega nepokrtenosti.

Ukoliko na primer prodajte stan za 50.000 evra, taj posao vas kod notara košta oko 36.000 dinara. Sastavljanje beležničkog zapisa odnosno ugovora o kupoprodaji košta oko 30 hiljada dinara plus PDV što dođe na oko 36 hiljada dinara.

Do sada bi troškovi overe potpisa na ovakvom ugovoru koštali oko 25 hiljada plus advokat koji bi sastavio ugovor. Sud nije proverevao tačnost podataka u ugovorima, što će sada biti posao javnog beležnika odnosno notara. Kontrolu notara vršiće disciplinski organi komore, a rad komore kontrolisaće ministrastvo pravde.

Javne beležnike u Jagodini posetilo je više zainteresovanih građana kojima su zakazane overe dokumenata za naredne dane. „Posla ima, već sam primila jedan predmet za kupoprodaju i imam jednu overu zakazanu za sutra. Više je sve u fazi rezervacija za naredna dva – tri dana, držimo sastanke sa strankama“, kazala je za agenciju Beta jedana od dvoje notara u Jagodini Maja Veličković.

Ona je ukazala je da je tokom dana zajedno sa kolegom uglavnom upoznavale građane sa procedurom overe, koja će od sada trajati malo duže nego ranije.

„Najveći problem je što narod očekuje da mi njima samo overavamo ugovore, a mi u stvari moramo i da ih sastavljamo, pa tek onda da ih potpisujemo i overavamo, tako da sad overa traje duže“, ispričala je Veličković.

Od javnih beležnika zavisi provera ispravnosti dokumentacije i oni moraju garantovati i za zakonitost i za ispravnost određenog pravnog posla, objasnila je notarka u Jagodini. Uvođenjem notarijata gradjanima se obećava veća pravna sigurnost jer javni beležnici za svoje poslovanje garantuju svojom imovinom.

„Ranije sam bila advokat i sporova je bilo puno baš po osnovu tih overenih ugovora u sudu, overava se na nekom šalteru i niko nikom ništa nije garantovao. Sad moram ja da garantujem da je to sve čisto“, rekla je Veličković.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *