ORGANIZUJU FAŠISTE IZ KIJEVA – Šta u Ukrajini rade NATO oficiri u civilu?

ORGANIZUJU FAŠISTE IZ KIJEVA – Šta u Ukrajini rade NATO oficiri u civilu?

5 maja 2014

NATO-COMEDSDan posle puštanja na slobodu NATO oficira u civilu – među njima četvorice nemačkih vojno-obaveštajnih stručnjaka u rangu majora i pukovnika – koje su u funkciji posmatrača OEBSA zarobili proruski separatisti 25. aprila, a potom držali u Slavjansku kao taoce, u Nemačkoj je pokrenuta rasprava sa ključnim pitanjem: Šta su NATO-oficiri, u civilu, tražili u istočnoj Ukrajini?

Najoštriju kritiku uputio je Peter Gauvajler, „treći čovek” u hijerarhiji vladajućeg, demohrišćanskog bloka – uz Merkelovu i šefa CSU Horsta Zehofera. U obraćanju medijima je rekao da je neprihvatljivo da se nemačka vojska upliće u ukrajinske obračune, bilo po nalogu NATO, ili na zahtev OEBSA.

„Jasno je da je uvlačenje nemačkih NATO oficira u konflikt u interesu revolucionarne vlade u Kijevu, u čiju je legitimnost dozvoljeno sumnjati… Ali mi nije jasno kako su nadležni u našoj (nemačkoj) vladi dozvolili da se vojska nespretno upusti u avanturu sumnjive namene”, rekao je Gauvajler.

Nemačka minstarka odbrane Ursula fon der Lajen pojavila se nekoliko sati kasnije u informativnoj emisiji „Hojte” Druge nemačke televizije i pojasnila učešće vojnih stručnjaka u misiji: „Zadatak je bio da se utvrdi odbrambeni potencijal Ukrajine, ali ne zarad špijuniranja, već da bi naše diplomate bile informisane kakav je odnos snaga u toj zemlji.„

Šef oslobođenog tima OEBSA, odnosno vojnih posmatrača u civilu, kontra-obaveštajni pukovnik Aksel Šnajder rekao je da je srećan da je slučaj njegovog kidnapovanja rešen.

Vodeći nemački stručnjak za međunarodno pravo, univerzitetski profesor Gerd Sajdel indirektno je potvrdio u intervjuu za „Berliner cajtung” da je uzimanje talac bilo u suprotnosti sa međunarodnim normama, ali je istovremeno naglasio da je misija vojnih posmatrača u istočnoj Ukrajini bila gruba greška nadležnih nalogodavaca.

Gauvajler je, ipak, zatražio je da se nadležni suoče sa odgovornošću. Zapamćen je kao prvi političar demohriščana koji je ustao protiv intervencija Zapada u kriznim regionima. On do danas ponavlja da je bombardovanje Jugoslavije sa glavnim gradom Beogradom usledilo bez mandata UN: „To su naši političari dobro znali – stručnjaci su upozorili serijom ekspertiza na pravnu neodrživost argumentata za napad“.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *