ШТА ВОЈСКА СРБИЈЕ ДОБИЈА набавком руских авиона и тенкова

ŠTA VOJSKA SRBIJE DOBIJA nabavkom ruskih aviona i tenkova

22 decembra 2016

tank-tenk-t-72-43

Zaštita vazdušnog prostora obezbeđena za sledeće dve decenije. – Tenkovi sa boljom elektronikom i reaktivnim oklopom.

Nabavka „migova 29”, tenkova T-72 i oklopnih vozila BRDM-2 za potrebe Vojske Srbije, dogovorena uglavnom kao donacija prilikom posete premijera Aleksandra Vučića Rusiji, najveće je opremanje vojske još od vremena JNA, odnosno osamdesetih godina prošlog veka.

Izbor ovih sredstava je logičan i racionalan, budući da pripadnici Vojske Srbije već imaju iskustva u upotrebi ovih sredstava, s tim što je ovde reč o savremenijim verzijama od onih koji se trenutno koriste u VS.

Rusija Srbiji poklanja korišćene „migove 29”, ali na avione se ne može gledati kao na polovne automobile – remontovani i modernizovani oni se mogu koristiti decenijama.

Praktično, ako se dogovoreno sprovede, Srbija će tokom naredne godine imati eskadrilu od deset „migova 29”, bezmalo koliko ih je imala SFRJ za „pokrivanje” znatno veće teritorije.

Ovom nabavkom trebalo bi da tokom naredne dve decenije bude rešeno pitanje zaštite vazdušnog prostora lovačkom avijacijom.

Vučić: Od Rusije šest „migova 29” i 30 tenkova

Prva faza modernizacije aviona koštaće nas između 180 i 230 miliona evra, rekao je srpski premijer posle sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom u Moskvi.

Rusija kao podršku poklanja Srbiji šest aviona „mig-29”, a prva faza njihove modernizacije koštaće nas između 180 i 230 miliona evra, rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić posle sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, u Moskvi.

„Ako biste računali da takve avione kupujemo, koštali bi nas oko 600 miliona evra. Onda možete da vidite koliko smo dobili povoljne cene i koliko smo dobili na poklon, bar kada je reč o avionima”, rekao je premijer i dodao da to dramatično poboljšava operativno-funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije – do te mere da to kao da neće biti ista vojska.

„To je nemerljivo u odnosu na ono što smo imali. Dobili smo na poklon i 30 tenkova T-72S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM-2 i cevi 14,5mm (manje topove)”, rekao je Vučić, kako ga citira Sputnjik, a prenosi Tanjug.

On je rekao da je sa kompletnim vojnim vrhom industrije i Šojguom imao veoma dug sastanak i da je tom prilikom naša delegacija tražila rakete koje ima samo Rusija.

U šaljivom tonu Vučić je rekao da su „naši iz Ministarstva odbrane tražili sve moguće rakete”, a da je on u jednom trenutku rekao: „Pa, samo što niste tražili nuklearno oružje”, na šta se, kako kaže, nasmejao i Šojgu.

„Naravno, niko nije to tražio. Tražili smo rakete koje ima samo Rusija u ovom trenutku. Što se tiče protivvazdušnih sistema, dogovor je da na protivvazdušnim sistemima radimo zajedno. Pričali smo i o ’buku’ pre svega, i o ’buku M2’ i o ’tunguski’, ali za 2018. godinu, što je za godinu dana”, rekao je Vučić.

„Unapredili smo naše veoma dobre prijateljske odnose. Najvažnije je da ćemo da pravimo zajedničke planove trogodišnje i petogodišnje zajedničke saradnje, zato što smo mi zemlja kojoj je mnogo potrebno i želela bismo sve odjedanput, ali to nije moguće.”

Kad je reč o avionima, do petka bi trebalo da bude potpisan ugovor, a postoje dve mogućnosti, rekao je. Kako je precizirao, prva je da ruska armija preveze te avione, koji su, kako je dodao, sposobni da lete i odlični, i u martu da se zajedno sa ruskim majstorima remontuju u Srbiji. Druga je da ostanu u Rusiji do septembra–oktobra, pa da u novembru sledeće godine dođu u Beograd potpuno remontovani i sa novim agregatima.

„Još se gleda koja će od te dve opcije da bude prihvaćena, mi gledamo šta je za nas lakše, bolje i tako ćemo i da postupimo”, naglasio je premijer.

Prema njegovim rečima, bilo je reči i o drugim aspektima saradnje u oblasti vojne industrije. „Mi smo i danas mogli da uzmemo ’buk’ 1, 2 po tržišnim cenama. Nemamo mi tih para u ovom trenutku, to je 500 miliona, pa bolje da sačekamo 2018, pa opet nešto da dobijemo”, primetio je Vučić.

On je istakao da je ponosan, srećan i veoma zadovoljan, jer su, kako je rekao, generacije ljudi u Srbiji, generacije političara obećavale uvek isto i nikad ništa niko nije ispunio.

Vučić je naglasio da se pozicija Srbije kao neutralne države neće menjati.

„Još jednom želim da potvrdim da ostajemo neutralna država, što sam već rekao u Briselu, Vašingtonu… To je naš stav, ništa se nije izmenilo kada je to u pitanju”, istakao je Vučić, koji je Rusima čestitao Novu godinu i izrazio nadu da će ona doneti bolju situaciju u zemlji.

Šojgu je u pozdravnoj reči poželo dobrodošlicu Vučiću na srpskom jeziku.

U neformalnom razgovoru on je rekao da bi zajedničke letno-taktičke vežbe BARS koje su održane u oktobru u Srbiji trebalo da postanu godišnji događaj.

„U oktobru su u Srbiji uspešno izvedene zajedničke letno-taktičke vežbe BARS 2016 i drago nam je da reč BARS označava bratstvo pilota Rusije i Srbije. To je dobro ime, ono mora da se učvrsti i moramo da ove vežbe održavamo na godišnjem nivou”, izjavio je Šojgu, dodajući da su takođe uspešno prošle trilateralne zajedničke taktičke vežbe „Slovensko bratstvo 2016”, uz učešće Belorusije.

Pored toga, ruski ministar je pozvao predstavnike Srbije da učestvuju na međunarodnom vojnotehničkom forumu „Armija 2017” i Međunarodnim vojnim igrama 2017. Šojgu je, takođe, uputio poziv ministru odbrane Srbije Zoranu Đorđeviću da učestvuje u radu šeste Moskovske međunarodne konferenciji o bezbednosti u aprilu 2017.

Rusija je, takođe, spremna za jačanje vojne saradnje sa Srbijom u oblasti vojnog obrazovanja, dodao je ministar.

Predsednik Vlade Srbije je tokom jednodnevne posete Moskvi u prepodnevnim satima obišao jedan od poligona ruske borbene avijacije, gde je prisustvovao prezentaciji aviona i vojne opreme Ruske Federacije.

On je podvukao da će nebo iznad Srbije biti apsolutno sigurno i bezbedno. „I to znači da i za mnoge druge stvari imamo prednost u odnosu na one koji bi možda u budućnosti pomislili da prete Srbiji. Mi ne pretimo nikome, samo želimo svoje granice i nebo i zemlju da čuvamo, kako se nekada u školi govorilo, svaki pedalj. I to sada bez ikakvih problema možemo”, rekao je Vučić.

(politika.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. opet ja says:

  Jeste 20 godina, kako da ne... 10 godina max. Trebalo je da uzmu MiG-35 ili 29SMT verziju. Najmanje što je trebalo je da uzmu su obnovljene stare 29ke, ali kao Sirija sa elektronikom od SMT. Koliko vidim po fotkama ovo su osnovni 9-12 modeli, bez dodatne elektronike u grbi. To znači da su u pitanju najstariji modeli sa najlošijom opremom. Pretpostavljam da se neko ugradio u posao od naših...dva brata...

 2. milos says:

  Sudeci po ciframa ,neko se tu ugradio !

 3. Jovic says:

  6 aviona par tenkova i oklopnih vozila sa time mozemo da branimo smederevo i pozarevac Ostatak srbije parola snadji se

  • ralence says:

   Ako NATO avioni mogu da brane nebo iznad Crne Gore i Albanije isto tako Ruski avioni mogu da brane nebo iznad Srbije po ugovoru. Aerodrum Ponikve ili Morava može da se da Rusima na korišćenje na 25 god.

 4. Milos says:

  Grijesis nije ovo stara verzija nego modifikovana koja spada u avione 3+generacije.Mozda se neko ugradio ali ne previse jer na modifikacija na ovaj sistem sa radarom veceg dometa sa raketeama koje mogu da zakljucaju 5ciljeva odjednom nije uopste jeftina.ima jaci top ima vise prostora za naoruzanje i moze da koristi vise vrsta raketa.Brzina mu je povecana kao i zastita samomg aviona.Nije to skalamerija koju je imala jugoslavija.Jeftinije sigurni nismo mogli proci.Isto ze tenkove grese da je T72 stari i ovo je modifikovana verzija sa boljim oklopom, vidjeli smo u siriji da taj T72 prezivljava direktan udarac Rgp bacaca.Dok je na primer na pojedinim snimcima od istog Rgp modela abramas odletio u komadice.Mada je nama realno potrebnije nabavit dobar PVO.A i valjalo bi nastancati sto vise novih Nora i onaj novi projekat visecevnog bacaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *