ШТА ЗАПАД МОЖЕ против нове руске подморнице са хиперсоничним ракетама

ШТА ЗАПАД МОЖЕ против нове руске подморнице са хиперсоничним ракетама

8 децембра 2023

Русија је представила своју нову подморницу на нуклеарни погон наоружану хиперсоничним ракетама дугог домета.

„Архангелск „је пети брод у класи „Јасен“ нуклеарних подморница са крстарећим ракетама. Подморница има депласман од 13.800 тона под водом, што је чини скоро двоструко већом од америчких подморница класе „Вирџинија“, пише „Телеграф“.Сав тај простор оставља много места за оружје. Подморница класе „Јасен“ има 10 торпедних цеви и 32 вертикална силоса за крстареће ракете. „Вирџинија“ има само четири торпедне цеви и 12 вертикалних ракетних силоса.

Оно што „Јасен“ заиста чини посебним су крстареће ракете које носи. Једна од њих је „циркон“, један од првих оперативних хиперсоничних пројектила на свету који може да достигне брзину од осам маха.

„Системи наоружања ових бродова знатно су супериорнији у односу на њихове западне колеге по низу својих карактеристика“, рекао је командант руске морнарице адмирал Николај Јевменов приликом поринућа „Архангелска“ на северу Русије.

Упркос покушајима „Телеграфа“ да руску подморницу представи као небитан фактор, нервоза провејава кроз читав текст британског листа, као и покушаји да се умири јавност подсећањем на ретке случајеве када су НАТО или Кијев успели да оборе неки руски пројектил.

О томе да су нацрти торпедног механизма за најновију подморницу на нуклеарни погон британске Краљевске морнарице пронађени су на поду тоалета паба у северној Енглеској нема ни речи. Као ни о инциденту са нуклеарном подморницом „вангард“, на пример.

KOMENTARI2 коментара

  1. milos says:

    mogu da se pokriju usima.ali sad voda dosla do usta sa raketama na americkoj obali.

  2. M says:

    Što USA-Zapad može Ruskim podmornicama? Onima koje može pratiti-locirati,onda i može sve što želi!One pak koje ne mogu pratiti-locirati,njih mogu samo mrziti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u