ШТА ЗНА ПОРОШЕНКО шта је 500 руских тенкова

ŠTA ZNA POROŠENKO šta je 500 ruskih tenkova

22 februara 2019

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je svoj nastup tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iskoristio za brojne optužbe na račun Rusije kao deo svoje predizborne kampanje, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja. Osim toga, kako javlja agencija UNIAN, Petro Porošenko tvrdi da se u Donbasu nalazi 496 ruskih tenkova.

Komentarišući nastup aktuelnog ukrajinskog predsednika, koji je ujedno i kandidat na narednim izborima koji će u Ukrajini biti održani 31.marta, direktor Međunarodnog instituta za nove države Aleksej Martinov za Sputnjik kaže:

„Jednostavno, Porošenko zbog svoje površnosti ne vidi razliku između, recimo, 50 i 500 tenkova. Biću ironičan, Porošenko kao da je ’malo preuveličao‘. Može se reći da je ovo paradigma svih njegovih javnih nastupa, sve su mu izjave u tom stilu. Što se tiče njegovih govora u okviru međunarodnih organizacija, poput UN, može se zaključiti da je izborna kampanja u Ukrajini u punom jeku i da se Porošenko ponaša u skladu sa činjenicom da je jedan od kandidata.“Naš sagovornik smatra da Petro Porošenko očigledno slabo može da zamisli koliko je zapravo 500 tenkova. Da, dodaje Martinov, „može se reći da su ustanici u Donbasu tokom prethodnih borbi uspeli da od ukrajinske vojske zaplene deo opreme i oružja, ali svakako se ne radi o 500 tenkova koje pominje Porošenko“.

Aktuelni predsednik Ukrajine je između ostalog za govornicom tokom zasedanja Generalne skupštine UN izjavio da je ukrajinska strana u Donbasu „pronašla“ 938 jedinica ruskih oklopnih transportera, 138 višecevnih bacača raketa i 776 artiljerijskih sistema. Porošenko je zaključio da je Ukrajina postala „realni istočni obod NATO-a u zaštiti transatlantskih sloboda i demokratije“. Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja je na tvrdnje Porošenka konstatovao da „ruskom agresijom Kijev hrani one koji su daleko od toga da razumeju šta se događa, one koji ne razumeju ili ne žele da razumeju razvoj i detalje događaja, kao i zapadne pokrovitelje koji razumeju sve, ali su zlobni“.

Sa ovim stavom se slaže Aleksej Martinov i ističe da se ukrajinski predsednik nada da će mu ove pompezne izjave omogućiti da ostane na poziciji „glavnog oligarha u zemlji“.

„Reklo bi se da u Ukrajini i neće biti održani predsednički izbori, već borba za mesto glavnog oligarha države. Porošenku se dopalo da se bogati na račun svoje zemlje i svojih građana, a problem je što su se na horizontu pojavili i drugi kandidati. Kolomojski je u isto vreme nominovao dva kandidata: i Juliju Timošenko i umetnika glumca Zelenskog. Tako da je sad to realno izazov za Porošenka, zbog kojeg je on spreman na različite gluposti i sumanute izjave“, zaključuje Martinov.

Porošenkov nastup u UN je trajao 40 minuta, a tokom obraćanja učesnicima skupa ukrajinski predsednik je tradicionalno govorio o „ruskoj agresiji u Donbasu“, o tome da se tamo nalaze hiljade ruskih vojnika, kao i o „otimanju Krima“.

Denis Baturin, član Društvene komore Republike Krim, za Sputnjik ističe da nema svrhe verovati u reči Porošenka, jer njegove izjave nisu zasnovane na verodostojnim podacima. Baturin smatra da je Porošenko inspirisan porukama sa upravo završene Bezbednosne konferencije u Minhenu.

„Količina naoružanja o kojoj govori Porošenko ne odgovara istini. Ovu izjavu bi trebalo razmatrati iz perspektive konstantnih težnji Ukrajine i Petra Porošenka da celu situaciju predstave u antiruskom kontekstu, a to je uostalom na Zapadu postao mejnstrim. Porošenko je dobio inspiraciju nakon upravo završene Minhenske konferencije o bezbednosti. On je vrlo jasno shvatio opšti trend i nastavlja svoju retoriku u skladu sa njim“, zaključuje član Društvene komore Republike Krim.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    Zapadnjaci, izgubili ste Ukrajinu, ovaj dembo samo priča ali ne sme da ratuje protiv Rusije a vi sami ste još i veće kukavice od njega po tom pitanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *