ШТА ЗНАЧИ ДАН ЖАЛОСТИ: Детаљан водич кроз начин обележавања и казни због његовог непоштовања

ŠTA ZNAČI DAN ŽALOSTI: Detaljan vodič kroz način obeležavanja i kazni zbog njegovog nepoštovanja

20 novembra 2020

Zbog smrti patrijarha Irineja, Vlada će proglasiti trodnevnu žalost – danas, sutra i prekosutra, a upokojeni patrijarh biće sahranjen u nedelju.

Dan žalosti proglašava se posle naročito teške nesreće koja za posledicu ima smrt, ranjavanje, ili teško oštećenje zdravlja većeg broja ljudi, ili u slučaju smrti visokog državnog funkcionera.On može se proglasiti i u slučaju smrti ličnosti koja je imala visoke zasluge za zemlju, kao i povodom nekog tragičnog događaja, kad Vlada tako proceni.

Odluku o proglašenju i trajanju dana žalosti donosi Vlada Republike Srbije, a dan žalosti traje onoliko dugo koliko se odredi odlukom o proglašenju i trajanju dana žalosti, ali ne može trajati duže od tri dana.

Ako odlukom nije drugačije određeno, dan žalosti otpočinje u 0.00 sati dana koji je određen za dan žalosti, a završava se u 24.00 sata dana koji je određen za poslednji dan dana žalosti.

Načini kojima se obeležava dan žalosti su: spuštanje zastave na pola jarbola (uz odgovarajuće osvetljenje noću), odavanje pošte minutom ćutanja i medijsko informisanje i sećanje.

Kazne za nepoštovanje mera

Kazne koje se sprovode prilikom nepoštovanja ovih mera mogu dostići ciftu 50.000-200.000 i to ako pravno lice na dan žalosti ne istakne zastavu Republike Srbije na pola jarbola, odnosno na pola koplja, uz odgovarajuće osvetljenje noću.

Takođe, kazna u istom iznosu propisana je ako pravno lice odbija da omogući zaposlenima da minutom ćutanja odaju poštu nastradalima.

Ista novčana kazna čeka i radiodifuzne i novinarsko-izdavačke organizacije, ukoliko ne emituju odluku o proglašenju dana žalosti ili ne obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom dana žalosti organizuju nadležni organi Republike Srbije ili tela koja ona odrede.

Pravna lica koji se bave ugostiteljskom, turističkom i sličnom delatnošću koja za vreme dana žalosti nastavljaju emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima će dobiti kazne za prekršaj u istom rasponu, ako ne poštuju propisane mere.

Novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, državnom organu i organizacili ili preduzetnik zbog nepoštovanje utvrđenih obaveza u pogledu obeležavanja dana žalosti na teritoriji Republike Srbije.

KOMENTARI5 komentara

 1. Ivke says:

  Kakve gluposti Samo da gledamo sta komsija radi i da se ucimo da ih cinkamo

  • Cp6a says:

   Ako hoćemo da smo narod, a ne skupina prolupanaca oralno-analnog tipa, onda nisu gluposti. Niko te ne obavezuje da cinkariš komšiju, stvar je još uvek u domenu tvoje i komšijine normalnosti i pristojnosti, da ne simuliramo sad neku situaciju. Šta više, iz gore napisanog se vidi da se kazne odnose samo na firme.

 2. Ivke says:

  Zbog tog koncerta je energija izvucena iz celog BG pa i iz patrijarha

 3. Gospodi Pomiluj says:

  Da bre, treba li mog komšu da kazne zbog smrti Patrijarha? E onda vala nek svi propadnemo, u Srbiji su sveti ljudi davno pomrli a umesto njih su izvršitelji koji treba da prehrane svoje porodice sa milionskim svotama. Vala doći će Gospod i Spasitelj naš pravedni da sudi svakom od nas po delima našim. Amin!

 4. Si Ju Leter Aligeder says:

  A bre Mujo grdni, napisao si 4 komentara a ima ih samo 3, ko je ovde lud?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *