ШТА ЗНАЧИ ДАН ЖАЛОСТИ: Детаљан водич кроз начин обележавања и казни због његовог непоштовања

ШТА ЗНАЧИ ДАН ЖАЛОСТИ: Детаљан водич кроз начин обележавања и казни због његовог непоштовања

20 новембра 2020

Због смрти патријарха Иринеја, Влада ће прогласити тродневну жалост – данас, сутра и прекосутра, а упокојени патријарх биће сахрањен у недељу.

Дан жалости проглашава се после нарочито тешке несреће која за последицу има смрт, рањавање, или тешко оштећење здравља већег броја људи, или у случају смрти високог државног функционера.Он може се прогласити и у случају смрти личности која је имала високе заслуге за земљу, као и поводом неког трагичног догађаја, кад Влада тако процени.

Одлуку о проглашењу и трајању дана жалости доноси Влада Републике Србије, а дан жалости траје онолико дуго колико се одреди одлуком о проглашењу и трајању дана жалости, али не може трајати дуже од три дана.

Ако одлуком није другачије одређено, дан жалости отпочиње у 0.00 сати дана који је одређен за дан жалости, а завршава се у 24.00 сата дана који је одређен за последњи дан дана жалости.

Начини којима се обележава дан жалости су: спуштање заставе на пола јарбола (уз одговарајуће осветљење ноћу), одавање поште минутом ћутања и медијско информисање и сећање.

Kазне за непоштовање мера

Kазне које се спроводе приликом непоштовања ових мера могу достићи цифту 50.000-200.000 и то ако правно лице на дан жалости не истакне заставу Републике Србије на пола јарбола, односно на пола копља, уз одговарајуће осветљење ноћу.

Такође, казна у истом износу прописана је ако правно лице одбија да омогући запосленима да минутом ћутања одају пошту настрадалима.

Иста новчана казна чека и радиодифузне и новинарско-издавачке организације, уколико не емитују одлуку о проглашењу дана жалости или не обавесте јавност о скуповима сећања које поводом дана жалости организују надлежни органи Републике Србије или тела која она одреде.

Правна лица који се баве угоститељском, туристичком и сличном делатношћу која за време дана жалости настављају емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима ће добити казне за прекршај у истом распону, ако не поштују прописане мере.

Новчаном казном од 5.000 до 20.000 динара казниће се одговорно лице у правном лицу, државном органу и организацили или предузетник због непоштовање утврђених обавеза у погледу обележавања дана жалости на територији Републике Србије.

KOMENTARI5 коментара

 1. Ivke says:

  Kakve gluposti Samo da gledamo sta komsija radi i da se ucimo da ih cinkamo

  • Cp6a says:

   Ако хоћемо да смо народ, а не скупина пролупанаца орално-аналног типа, онда нису глупости. Нико те не обавезује да цинкариш комшију, ствар је још увек у домену твоје и комшијине нормалности и пристојности, да не симулирамо сад неку ситуацију. Шта више, из горе написаног се види да се казне односе само на фирме.

 2. Ivke says:

  Zbog tog koncerta je energija izvucena iz celog BG pa i iz patrijarha

 3. Gospodi Pomiluj says:

  Da bre, treba li mog komšu da kazne zbog smrti Patrijarha? E onda vala nek svi propadnemo, u Srbiji su sveti ljudi davno pomrli a umesto njih su izvršitelji koji treba da prehrane svoje porodice sa milionskim svotama. Vala doći će Gospod i Spasitelj naš pravedni da sudi svakom od nas po delima našim. Amin!

 4. Si Ju Leter Aligeder says:

  A bre Mujo grdni, napisao si 4 komentara a ima ih samo 3, ko je ovde lud?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u