ШТА ЗНАЧИ ОСТАВКА МЕДВЕДЕВА? Путин запушио уста критичарима

ŠTA ZNAČI OSTAVKA MEDVEDEVA? Putin zapušio usta kritičarima

15 januara 2020

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je nacionalni referendum o opsežnim izmenama ustava koje bi prebacile vlast sa predsedništva na parlament i premijera, u potezu koji bi mu omogućio da produži vladavinu nakon izlaska iz Kremlja.

Putin, 67, koji je na vlasti kao predsednik ili premijer od 1999. godine, trebalo bi da napusti dužnost 2024. godine kada se završava njegov četvrti mandat.On još nije saopštio kakvi su mu planovi nakon isteka mandata, ali prema sadašnjem ustavu, koji zabranjuje predsedniku da služi dva uzastopna mandata, Putin ne bi mogao odmah da se ponovo kandiduje.

U godišnjem obraćanju o stanju nacije Putin je poručio političkoj eliti da se on zalaže za izmenu ustava kako omogućio Državnoj Dumi, donjem domu parlamenta, da bira ruskog premijera i druge ključne pozicije.

“Naravno da su ovo veoma ozbiljne izmene političkog sistema”, kazao je Putin, dodajući da smatra da su parlament i građansko društvo spremni za promene.

“To bi povećalo ulogu i značaj nacionalnog parlamenta… ili parlamentarnih stranaka i nezavisnost i odgovornost premijera”.

Putinovi današnji komentari i ostavka vlade na čelu sa Dmitrijem Medvedevim verovatno će podstaći spekulacije o njegovim planovima kada se završi sadašnji predsednički mandat 2024. godine.

Kritičari ga već duže vreme optužuju da traži načine kako bi zadržao kontrolu nad zemljom i nakon što napusti vlast. On ostaje izuzetno popularan kod Rusa koji ga smatraju izvorom stabilnosti.

Kritičari takođe smatraju da pokušava da preda vlast parlamentu a da zatim preuzme ojačanu ulogu premijera nakon što 2024. napusti predsedničku funkciju.

Još jedna od opcija koja se često pominje je i predsedavanje Državnim savetom, telom za koje je Putin danas kazao da treba da dobije veća ovlašćenja po ustavu.

Mada ostaje nejasno da li će Putin igrati značajnu ulogu u ruskom političkom životu nakon 2024. godine, njegovi novi predlozi ukazuju na moguće opcije ukoliko odluči da ostane za kormilom ruske politike kao što mnoge njegove pristalice i kritičari očekuju.

(Vijesti)

KOMENTARI15 komentara

 1. Milan says:

  V.V. Putin želi brži rast BDP-a Rusije od dosadašnjeg, zatim da država obezbedi podršku ne samo za krupna preduzeća, nego i za mali i srednji biznis. Potrebno je da se ostvari veći standard za stanovništvo Rusije i s tim u vezi da se obezbedi rast nataliteta do sredine decenije. Trenutno natalitet Rusije je u padu. Dosadašnja vlada Rusije nije o tome dovoljno vodila računa.

  • persida says:

   Pa, ko je postavljao vladu do sada, opet Putin nevin, a svi drugi krivi? Covek je nocna mora i vodi Rusiju u propast. Natalitet pada, ko bi rekao. U tome smo braca, ni Srbi ne vole decu, ne vole zivot, vise i ne znaju ni sta zele. Umeju da cvile i da svoje slabosti pripisuju drugima.

   • Milan says:

    U periodu od 2010 zaključno sa 2018 godinom Rusija je imala konstantan demografski rast, da bi za 2019 godinu bio evidentan demografski pad. Prema tome tvoje skičanje, vrištanje i ĆURLIKANJE je besmisleno i ZLONAMERNO.

 2. Kosovac says:

  Pogrešno. Ne vlada ni predsednik Države, ni predsednik Vlade. Vlada onaj čija je stranka vladajuća. Ako se zbog nemanja većine pravi koalicija, to je odmah prvi znak da je država bolesna, i da vlada neko iz senke. U komunizmu i demokratiji, vlada vladajuća stranka, bilo preko Predsednika, bilo preko Vlade, nije posebnoo važno. ……….Ovo ne pričam zato što znam, pričam iz iskustva: Kada je Tomislav Nikolić sa suzama u očima napustio stranku „dete se rodilo, šmrk, šmrk“, onda je stvarno kao predsednik države postao samo „ukras“. Čak smo ga i više puta izviždali, tako da se nije usuđivao da se pojavljuje pred narodom. A Aleksandar Vučić je zaseo na mesto predsednika stranke i predsednika Vlade. Ne zato što je bio „predsednik vlade“, nego je kao „predsednik stranke“ kontrolisao ceo parlament, svi poslanici na vlasti su igrali pipirevku i glasali kao kučići, na zvonce. Čudio sam se kako ti ponosni bivši radikali mogu da padnu toliko nisko i bedno. Onda je došla rotacija. Aleksandar Vučić je postao Predsednik države, „ukras“ govorili smo. Dalje nema šta da trošim reči, valjda svi vidimo da i kao „ukras“ može da se vlada i te kako. Zato što ima stranku. Sada je on za predsednika Vlade postavio „ukras“, i to u obliku one poslušne seksualno orijentisane karakondžule. ……….A Putin, on samo komplikuje. Trebalo bi da se proglasi za cara, eto podržavaju ga svi normalni Rusi i svi normalni Srbi, to je dovoljno.

  • Milan says:

   Prethodni parlamentarni izbori u Rusiji održani su 18 septembra 2016 godine. Pobednik izbora bila je stranka Jedinstvena Rusija sa 54,19% i time je stekla dvotrećinsku većinu u Ruskoj Dumi. Na čelu stranke Jedinstvena Rusija tada je bio Dmitrij Medvedev. Zbog ostavke prethodne vlade i zbog zadataka koje je dobio da napravi Ustavne amandmane i nacionalne projekte razvoja Rusije, Mihail Mišustin je praktično tehnički premijer. Novi parlamentarni izbori da li će biti održani do kraja ove godine ili kada? To ne znamo. Mogu da ih pomere da budu održani ranije ili da ih još odlože. Umeju oni i da odlože izbore, naprimer prethodne parlamentarne izbore su pomerali da budu održani kasnije.

  • Beli Orao says:

   Skidam kapu KOSOVAC , kao da mi iz duše čitaš!!!

  • persida says:

   Slazem se, bolje da se proglasi za Cara, nego sto glumi demokratu. Samo, kad razmislim, bivsi KGB-ovac, niskog rasta, a car. Stajalo bi mu to ko piletu sise.

 3. M says:

  Ruski izborni sustav i Ustav traže(ispravne)izmjene!Da spriječi pojavu debila na vrhu Rusije,odnosno da ga se može maknuti ako se i pojavi,a prije nego nanese štetu Rusiji!Također i Ustav treba prilagoditi suvremenom vremenu,kako su to napravile neke uspješne države!Tu je Putin u pravu i bez obzira na svoje osobne političke planove!Nadam se da će i to sve uspješno izvesti,i da će Rusija i nakon njega biti Velika!

  • Beli Orao says:

   M , Bilo bi mi drago jer tad vidim i naš uspijeh kad ovi “naši” debili budu šutnuti na civilizacisko bunjište !!!

  • persida says:

   "Da spreci pojavu debila??? Zar toga ima u Rusiji?

 4. Miraš says:

  U godišnjoj poslanici oba doma Federalne skupštine Vladimir Putin rekao: „Ova godina će umnogome biti prelomna. Pred Rusijom je obaveza da rešava probojne istorijske zadatke. Bezbednost nam je potrebna zato što je osnova za progresivni i mirni razvoj Rusije, a njena veličina je neodvojiva od dostojnog života svakog njenog građanina“. Predsednik Rusije je mudar, on zna da bez naroda neće biti Rusije. Narod je na prvom mestu. Zato nastoji da očuva svoj narod, a ne šalje ga u svaku vatru i vodu po zamisli Perfide.

  • persida says:

   Kako je to Putin ocuvao narod kad mu je natalitet katastrofa, a prosecan Rus gladuje? U Rusiji dobro zive samo tajkuni, kao i u Srbiji. Ne daj boze da Rusi ponovo ginu, samo neka istrpe Putina jos sto godina i svesce se na Srbe. Eto sta im Miras zeli. Zapravo, on to ne zeli ali ne uvidja logicku posledicu Putinove politike.

   • Miraš says:

    Veštice Perfido, dosadna si. Rezultat još uvek nije katastrofa, nego je posle više godina rasta postao nepovoljan tokom prošle 2019 godine.

 5. Miraš says:

  Po veličini teritorije od 17 125 191 km2 Rusija je ubedljivo najveća država sveta, malte ne duplo je veća od država koje je slede Kanada, Kina, SAD, Brazil, pojedinačno poredeći. Naspram te veličine teritorije i naspram drugih država Rusija ima malo stanovnika, sa oko 147 miliona stanovnika 9-ta je država sveta po broju stanovnika. Poređenja radi najbliži zapadni sused Rusije > EU bez Velike Britanije ima oko 440 miliona stanovnika na značajno manjoj teritoriji od 4.137.000 km2 a lideri EU kukaju kako Eu-ropa ima malo stanovnika. Koliko radnika ima EU, a koliko Rusija? Iz ugla samo stvaranja BDP-a u zavisnosti od broja radnika, Rusija je u značajno lošijem položaju, a gde su ostali bitni faktori. ... Iz jednog pregleda država po broju stanovnika: 1 Kina 1.392.690.000 , 2 Indija 1.345.760.000 , 3 S.A. Države 327.403.000 , 4 Indonezija 265.015.300 , 5 Pakistan 212.093.000 , 6 Brazil 209.255.000 , 7 Nigerija 193.392.500 , 8 Bangladeš 164.766.000 , 9 Rusija 146.877.090 , 10 Japan 126.680.000 , 11 Meksiko 124.286.623 , 12 Etiopija 107.534.880 , 13 Filipini 106.100.000 , 14 Egipat 97.218.600 , 15 Vijetnam 94.660.000 , 16 D. R. Kongo 84.005.000 , 17 Nemačka 82.740.900 , 18 Iran 81.582.000 , 19 Turska 80.810.530 , 20 Tajland 69.183.173 , 21 Francuska 67.247.000 , 22 Ujedinjeno Kraljevstvo 66.040.229 . 23 Italija 60.484.000 ...

 6. persida says:

  Putin ce na kraju postaviti svog naslednika, kao sto je i njega inaugurisao Jeljcin. To sam vec videla u filmovima o sicilijanskoj mafiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *