ШТА ЗНАЧИ ПОРУКА ХАРЧЕНКА: Москва не искључује поделу КиМ?

ШТА ЗНАЧИ ПОРУКА ХАРЧЕНКА: Москва не искључује поделу КиМ?

3 августа 2019

КРЕАТИВНО решење до кога би дошли Београд и Приштина, а које би добило подршку Русије, морало би да буде на линији њених принципа везаних за изазове са којима се сама суочава, али и интереса које има у нашем региону.

Тако саговорници „Новости“ тумаче речи новог руског амбасадора у Србији Александра Боцан-Харченка, а некада активног преговарача у процесу решавања косовског питања, да ће „Русија подржати компромисно и креативно решење о којем морају да се договоре Београд и Приштина и које би Русија могла да брани у Савету безбедности УН“. Као и у ранијим порукама из Москве, и у овој од тек пристиглог у Београд руског дипломате, није пропуштено да се апострофира Резолуција 1244, али је помињање „креативности“ побудило спекулације да је Кремљ можда спреман да у крајњој линији подржи идеју о разграничењу, односно подели јужне српске покрајине.Некадашњи министар спољних послова Живадин Јовановић каже, за „Новости“, да када се из Русије чује „креативно решење“, под тим се сматра да се креативност нађе у оквиру Резолуције 1244, а он сматра да у том опсегу има довољно простора за договор:

– Русија је за оно решење које се може бранити са становишта принципа суверенитета и територијалног интегритета Србије, она се залаже за поштовање принципа међународног права и уставног поретка Србије и стога то искључује било какву поделу Косова. А, у међународној пракси постоје различите форме „државне одрживости“, имамо и примере конфедерација, савеза држава…

На питање да ли би Москва подржала решење до ког би дошли Београд и Приштина а које би подразумевало некакву корекцију граница, Јовановић каже да је тешко говорити хипотетички, али да је суштина сваке поруке која се чује из Москве – поштовање суверенитета и интегритета, иза којих стоји принципијелност Русије као и њени интереси, јер је то земља која је у Савету безбедности УН усвојила Резолуцију 1244, а која се на својој територији суочава са сепаратизмом.

И бивши амбасадор при ОЕБС-у Милован Божиновић сматра да ако би се Срби и Албанци нешто договорили, а што је у овом тренутку мало вероватно, да би тај аранжман Русија прихватила тек када израчуна како се то рефлектује на њене интересе, али не мисли да је из угла Москве подела Косова немогуће решење:

– Евентуални договор Београда и Приштине у најмању руку не би смео да смета Русији. У том смислу је добродошла изјава Боцан-Харченка, да се и ми боље оријентишемо. Што се тиче евентуалне поделе Косова, мислим да Москву не би узбуђивало да ли ће нека граница ићи 10 километара јужније или северније, али би је и те како занимало какве политике после тога следе на простору у коме она и даље има свој интерес.

О томе какав би требало да буде договор Београда и Приштине, свој став је изнео заменик помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Метју Палмер, рекавши да он мора бити свеобухватан: да има политичку, безбедносну, економску, трговинску, културну компоненту, део који се односи на заштиту имовине СПЦ на Косову…

– Фокусирање искључиво на мапе и територију далеко је од онога што би требало да подразумева свеобухватна нормализација. Шта је нормализација, могу да дефинишу само учесници у преговорима, а за то је потребно да се врате за сто – рекао је Палмер.

АМЕРИКА ГУРА МЕЂУСОБНО ПРИЗНАВАЊЕ

НАШ фокус је тренутно да обе стране вратимо преговорима. Када се то деси, онда ће се говорити о томе шта би могле да испреговарају. А то треба да дефинишу обе стране. Нико неће бити приморан да ради нешто што не може да уради. Али бисмо волели да се преговори одвијају у доброј вери и да иду ка договору који води међусобном признавању Србије и Косова и да отварају пут ка Европи. САД неће диктирати домет преговора – рекао је Палмер за Глас Америке.

KOMENTARI7 коментара

 1. Milos says:

  Rusija ne moze da izadje iz Rezolucije 1244.Kina takodje.Rezolucija je jos uvek na snazi.Nije menjana niti je ukinuta.Razgranicenje je samo podvala da se Kosovo prizna, mada priznanje od strane Srbije Kosovu ne znaci nista jer im ne daje mesto u UN.Vucic mora da prizna Kosovo.To je sustina njegove vladavine.Priznanje pravda razgranicenjem u kojem Srbija dobija sever a ostatak ide Kosovu.Posle toga bi se potpisao pravno-obavezujuci sporazum koji bi se zavrsio medjusobnim priznanjem.

  • Slobodanka says:

   Sveubuhvatni sporazum dao bi i mesto Kosovu u UN. Bez obzira što u njemu to ne mora da piše, tako bi bio protumačen.

   • Milos says:

    Za clanstvo neke drzave u UN potrebna je saglasnost svih 5 stalnih clanica SB UN i 2/3 vecina svih clanica.Rusija i Kina bi odmah sprecile clanstvo Kosova u UN posto to nije u skladu sa Rezolucijom 1244.Vucic vec par godina pokusava da ih ubedi da podrze razgranicenje, medjutim dzaba.Na svu srecu dzaba.Rusi i Kinezi znaju za jadac.Njih Vucic ne moze da farba kao svoje glasace.

 2. Jeja says:

  Čovek je lepo rekao da Rusija "ISKLJUČUJE" bilo kakvu podelu Kosova, što znači da je Rusija protiv razgraničenja. Kakvo razgraničenje?! Ne damo svoju zemlju. Oni je mogu silom otimati, ali je ključno, zbog budućih pokolenja, da ovi naši korumpirani lopovi na vlasti ništa ne potpišu i ne daju nikakav pristanak. Ta zemlja nije nihovo vlasništo, te ne mogu je ni poklanjati Šiptarima.

  • persida says:

   Srbi su glasali za Vucka, a sad bi hteli da budu nevini.

 3. Vesko says:

  Banda veleizdajnika ce da 'tumaci' kako njima odgovara, ali UN Rezolucija potvrduje da je Kosovo dio Srbije, i ono se ne moze pravno otcijepiti bez dozvole Srbije, koja bi im dala dozvolu za referendum o tome. Kako su to trazili Skoti u VB i onda odrzali referendum o nezavisnosti koji je propao.

 4. Savo says:

  "Rusija je za ono rešenje koje se može braniti sa stanovišta principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, ona se zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i ustavnog poretka Srbije i stoga to isključuje bilo kakvu podelu Kosova. A, u međunarodnoj praksi postoje različite forme „državne održivosti“, imamo i primere konfederacija, saveza država…" Jasno rečeno, nema za njih razgraničenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u