ШТА ЗНАЧИ ПОРУКА ХАРЧЕНКА: Москва не искључује поделу КиМ?

ŠTA ZNAČI PORUKA HARČENKA: Moskva ne isključuje podelu KiM?

3 avgusta 2019

KREATIVNO rešenje do koga bi došli Beograd i Priština, a koje bi dobilo podršku Rusije, moralo bi da bude na liniji njenih principa vezanih za izazove sa kojima se sama suočava, ali i interesa koje ima u našem regionu.

Tako sagovornici „Novosti“ tumače reči novog ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka, a nekada aktivnog pregovarača u procesu rešavanja kosovskog pitanja, da će „Rusija podržati kompromisno i kreativno rešenje o kojem moraju da se dogovore Beograd i Priština i koje bi Rusija mogla da brani u Savetu bezbednosti UN“. Kao i u ranijim porukama iz Moskve, i u ovoj od tek pristiglog u Beograd ruskog diplomate, nije propušteno da se apostrofira Rezolucija 1244, ali je pominjanje „kreativnosti“ pobudilo spekulacije da je Kremlj možda spreman da u krajnjoj liniji podrži ideju o razgraničenju, odnosno podeli južne srpske pokrajine.Nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović kaže, za „Novosti“, da kada se iz Rusije čuje „kreativno rešenje“, pod tim se smatra da se kreativnost nađe u okviru Rezolucije 1244, a on smatra da u tom opsegu ima dovoljno prostora za dogovor:

– Rusija je za ono rešenje koje se može braniti sa stanovišta principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, ona se zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i ustavnog poretka Srbije i stoga to isključuje bilo kakvu podelu Kosova. A, u međunarodnoj praksi postoje različite forme „državne održivosti“, imamo i primere konfederacija, saveza država…

Na pitanje da li bi Moskva podržala rešenje do kog bi došli Beograd i Priština a koje bi podrazumevalo nekakvu korekciju granica, Jovanović kaže da je teško govoriti hipotetički, ali da je suština svake poruke koja se čuje iz Moskve – poštovanje suvereniteta i integriteta, iza kojih stoji principijelnost Rusije kao i njeni interesi, jer je to zemlja koja je u Savetu bezbednosti UN usvojila Rezoluciju 1244, a koja se na svojoj teritoriji suočava sa separatizmom.

I bivši ambasador pri OEBS-u Milovan Božinović smatra da ako bi se Srbi i Albanci nešto dogovorili, a što je u ovom trenutku malo verovatno, da bi taj aranžman Rusija prihvatila tek kada izračuna kako se to reflektuje na njene interese, ali ne misli da je iz ugla Moskve podela Kosova nemoguće rešenje:

– Eventualni dogovor Beograda i Prištine u najmanju ruku ne bi smeo da smeta Rusiji. U tom smislu je dobrodošla izjava Bocan-Harčenka, da se i mi bolje orijentišemo. Što se tiče eventualne podele Kosova, mislim da Moskvu ne bi uzbuđivalo da li će neka granica ići 10 kilometara južnije ili severnije, ali bi je i te kako zanimalo kakve politike posle toga slede na prostoru u kome ona i dalje ima svoj interes.

O tome kakav bi trebalo da bude dogovor Beograda i Prištine, svoj stav je izneo zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer, rekavši da on mora biti sveobuhvatan: da ima političku, bezbednosnu, ekonomsku, trgovinsku, kulturnu komponentu, deo koji se odnosi na zaštitu imovine SPC na Kosovu…

– Fokusiranje isključivo na mape i teritoriju daleko je od onoga što bi trebalo da podrazumeva sveobuhvatna normalizacija. Šta je normalizacija, mogu da definišu samo učesnici u pregovorima, a za to je potrebno da se vrate za sto – rekao je Palmer.

AMERIKA GURA MEĐUSOBNO PRIZNAVANJE

NAŠ fokus je trenutno da obe strane vratimo pregovorima. Kada se to desi, onda će se govoriti o tome šta bi mogle da ispregovaraju. A to treba da definišu obe strane. Niko neće biti primoran da radi nešto što ne može da uradi. Ali bismo voleli da se pregovori odvijaju u dobroj veri i da idu ka dogovoru koji vodi međusobnom priznavanju Srbije i Kosova i da otvaraju put ka Evropi. SAD neće diktirati domet pregovora – rekao je Palmer za Glas Amerike.

KOMENTARI7 komentara

 1. Milos says:

  Rusija ne moze da izadje iz Rezolucije 1244.Kina takodje.Rezolucija je jos uvek na snazi.Nije menjana niti je ukinuta.Razgranicenje je samo podvala da se Kosovo prizna, mada priznanje od strane Srbije Kosovu ne znaci nista jer im ne daje mesto u UN.Vucic mora da prizna Kosovo.To je sustina njegove vladavine.Priznanje pravda razgranicenjem u kojem Srbija dobija sever a ostatak ide Kosovu.Posle toga bi se potpisao pravno-obavezujuci sporazum koji bi se zavrsio medjusobnim priznanjem.

  • Slobodanka says:

   Sveubuhvatni sporazum dao bi i mesto Kosovu u UN. Bez obzira što u njemu to ne mora da piše, tako bi bio protumačen.

   • Milos says:

    Za clanstvo neke drzave u UN potrebna je saglasnost svih 5 stalnih clanica SB UN i 2/3 vecina svih clanica.Rusija i Kina bi odmah sprecile clanstvo Kosova u UN posto to nije u skladu sa Rezolucijom 1244.Vucic vec par godina pokusava da ih ubedi da podrze razgranicenje, medjutim dzaba.Na svu srecu dzaba.Rusi i Kinezi znaju za jadac.Njih Vucic ne moze da farba kao svoje glasace.

 2. Jeja says:

  Čovek je lepo rekao da Rusija "ISKLJUČUJE" bilo kakvu podelu Kosova, što znači da je Rusija protiv razgraničenja. Kakvo razgraničenje?! Ne damo svoju zemlju. Oni je mogu silom otimati, ali je ključno, zbog budućih pokolenja, da ovi naši korumpirani lopovi na vlasti ništa ne potpišu i ne daju nikakav pristanak. Ta zemlja nije nihovo vlasništo, te ne mogu je ni poklanjati Šiptarima.

  • persida says:

   Srbi su glasali za Vucka, a sad bi hteli da budu nevini.

 3. Vesko says:

  Banda veleizdajnika ce da 'tumaci' kako njima odgovara, ali UN Rezolucija potvrduje da je Kosovo dio Srbije, i ono se ne moze pravno otcijepiti bez dozvole Srbije, koja bi im dala dozvolu za referendum o tome. Kako su to trazili Skoti u VB i onda odrzali referendum o nezavisnosti koji je propao.

 4. Savo says:

  "Rusija je za ono rešenje koje se može braniti sa stanovišta principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, ona se zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i ustavnog poretka Srbije i stoga to isključuje bilo kakvu podelu Kosova. A, u međunarodnoj praksi postoje različite forme „državne održivosti“, imamo i primere konfederacija, saveza država…" Jasno rečeno, nema za njih razgraničenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *