Стајаће овације за Михаила Баришњикова

Stajaće ovacije za Mihaila Barišnjikova

26 aprila 2017

Jedan od najslavnijih igrača našeg vremena Mihail Barišnjikov izveo je večeras u Pozorištu na Terazijama predstavu “Brodski/Barišnjikov” u režiji letonskog reditelja Alvisa Hermanisa.

Predstava za jednog čoveka, zasnovana na poemama nobelovca Josifa Brodskog i nastala u koprodukciji Barišnjikov centra iz Njujorka i Novog teatra iz Rige, emotivno je putovanje u dubine složenih kompozicija pesnika.

U izvedbi na ruskom, maternjem jeziku majke Brodskog, Barišnjikov recituje izbor dirljivih dela svog dugogodišnjeg prijatelja, a njegova suptilna fizikalnost prenosi publiku u Hermanisovu viziju unutrašnjeg sveta Brodskog.

Barišnjikov kroz stihove Brodskog govori o prošlosti, izgnanstvu, otadžbini, ali ponajviše o neminovnosti vremena, starenja i smrti, što opisuje i pokretima, grčevitim, kao u bolu, ili samo mirno sedeći ili ležeći na klupi, mimikom iskazujući dubinu poezije u predstavi koja je za njega veoma lična.

“Brodski/Barišnjikov” nije komad umetničke igre, već predstava o ruskom pesniku, koji je bio prinuđen da napusti Sovjetski Savez 1972. godine i istovremeno tranzicija slavnog baletskog umetnika iz umetničke igre u pozorište, čime daje svojevrsni omaž svom prijatelju.

Barišnjikov je na sceni ponekad drhtavi leptir, ponekad kabuki glumac, a ponekad čovek u zastrašujućem zagrljaju smrti.

Publika je u punom Pozorištu na Terazijama stajaćim ovacijama pozdravila slavnog umetnika, koji se više puta vraćao na scenu kako bi se poklonio.

Barišnjikov, čiji je nastup trebalo da bude uvertira 14. Beogradskog festivala igre, ali je odložen zbog njegove povrede, igraće još dva puta, sutra i prekosutra.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *