ШТА ЈЕ ПОКАЗАЛО ГЛАСАЊЕ О СРЕБРЕНИЦИ

ШТА ЈЕ ПОКАЗАЛО ГЛАСАЊЕ О СРЕБРЕНИЦИ

28 маја 2024

Пише: Никола Врзић

Премијер Грузије Иракли Кобахидзе открио је да му је један европски комесар припретио да ће проћи као његов колега из Словачке Роберт Фицо. Оливер Вархељи, дотични комесар који је иначе задужен за комшилук и проширење Европске уније, а уз то, изгледа, иду и претње и уцена, признао је да је стварно рекао то о Фицовој судбини за Кобахидзеа, али му је жао што је извучено из контекста. Па је испало да прети, а било је то само пријатељско упозорење грузијском премијеру шта ће му се десити ако не поступи онако како му Брисел (и Вашингтон) налажу поводом закона о страним агентима.

Истовремено из Словачке јављају да атентатор можда није био усамљени стрелац, јер је нека непозната, трећа особа избрисала историјат претрага на Фејсбуку, док руска Спољна обавештајна служба упозорава да истим круговима којима је засметао Фицо сметају и премијер Мађарске Виктор Орбан и председник Србије Александар Вучић.Обе земље у четвртак су се усудиле да у Њујорку у Генералној скупштини Уједињених нација гласају против антисрпске резолуције о Сребреници. А председник Србије је после свог наступа и гласања констатовао да је „завршио каријеру“. „Многе ми ствари неће опростити“, казао је, „а ово је било ексер у сандуку“.

И заиста је тешко избећи закључак да ће му, с обзиром на све поменуте околности, у наредном периоду неодређеног рока трајања бити потребна и сва она лична храброст о којој је пуно пута говорио у својим јавним наступима. Јер је тешко замислити да после свега онога у Њујорку има повратка на досадашњу политику балансирања у којој су једни видели куповину времена, а други само (пре)дугачак низ трулих компромиса; не само зато што се спонзорима и инспираторима сребреничке резолуције Вучић својим говором и гласањем успротивио огрнут српском заставом, и не само зато што се о томе договарао са Русијом и са Кином, него и зато што је у склопу свега тога обелоданио и да су западни спонзори и главни инспиратори Сребренице, почев од Немачке и Америке, уценама и претњама као својим најубедљивијим аргументима настојали да обезбеде што ширу подршку.

Раскринкао их је. И тиме је сукоб постао (и) личан, па зато оно о ексеру и сандуку и не делује као исувише мелодраматичан опис стања.

Хашке невидљиве нијансе

Иако резолуција о Сребреници није обавезујућа, из очигледног разлога што је усвојена исходом гласања не можемо да будемо задовољни. Али можемо да не будемо незадовољни. Ово је исход који је подношљив, па и кудикамо више од тога: знатно мање од половине чланица Уједињених нација гласало је за. Више од половине Уједињених нација није подржало резолуцију против Срба, Српске и Србије.

При чему треба имати у виду и да су овом приликом против нас гласали и Америка и, на пример, Иран. Што значи да би колективни Запад против Србије убележио и знатно слабији резултат да исламском свету није подметнуо кукавичје јаје, играјући против Срба на карту исламске солидарности са сребреничким муслиманима. Али то је карта на коју може да се одигра само једном, и сада је одиграно.

Узгред буди речено, али не и мање важно, крајње је време да се суочимо с прошлошћу. Да се темељно истражи истина о начину на који је утврђена актуелна истина о Сребреници па се тако и дошло до Њујорка и резолуције о геноциду.

Сваки аргумент о постојању геноцида у Сребреници почива на податку да је то установио суд. Али у оквиру тог податка постоје озбиљне нијансе о којима нико не говори.

Ствар је, наиме, у томе, што је то о геноциду установило само једно конкретно трочлано судско веће Хашког трибунала – првостепено веће у случају против генерала Радислава Крстића – и од тада се та квалификација о геноциду тог конкретног судског већа користи као непорецива чињеница. Одатле је све почело.

И ето нас код кључног податка – пресуду, која ће послужити као изговор за прогон Срба због геноцида, написала је амерички судија Патриша Волд. Припадница њихове Демократске странке, заменица министра правде у време Џимија Картера, први пик Била Клинтона за министарку правде и судију Врховног суда, речју, истакнута службеница управо оне политике која је деведесетих година санкцијама и бомбама ратовала против Срба. Укратко, кадија те тужи, кадија те суди.

Па, кад следећи пут чујете образложење да је суд утврдио да се у Сребреници десио геноцид, да знате о чему се заправо ради.

Тим пре што је дотична Патриша Волд само зарад извршења ове мисије, да успостави сребренички преседан, и била доведена у Хашки трибунал: тамо се задржала таман толико да суди и пресуди генералу Крстићу. Дошла је непосредно пре и отишла одмах након тог случаја.

Геноцид у Сребреници – то је написала Патриша Волд, сарадница Била Клинтона. Док њен потоњи ангажман код Џорџа Сороша и председничка медаља Барака Обаме само додатно показују чему је служила; уосталом, и саме америчке дипломате ће, у једној од поверљивих депеша „Викиликса“, признати да је њена сребреничка пресуда о геноциду у жалбеном поступку опстала само „из политичких разлога“… Који су то разлози – видели смо и у четвртак у Њујорку.

Пирова победа

У четвртак смо у Њујорку лепо могли да видимо и где су наши пријатељи. Нису тамо где их, као геополитичке жртве стокхолмског синдрома, упорно колико и безуспешно тражимо већ скоро четврт века. Они у ових четврт века нису престали да нам желе исто што су нам желели и бомбама и санкцијама, и овом приликом су то и потврдили.С тим што и ту има изузетака, међу којима се Мађарска Виктора Орбана својим гласом против истиче поготово. Мађарска, истовремено, одузима и вишак разумевања за антисрпски глас Црне Горе. Обе су чланице НАТО-а, и обема им је услед тога суверенитет ограничен, али је Орбанова Мађарска имала храбрости да не уради како јој се нареди док Црна Гора, упркос свим својим храбрим прађедовима, није.

Али ти прађедови били су Срби кад су били храбри, а када су Црногорци престали да буду Срби нестало је и храбрости… Тако да сад постаје јасно да су господари црногорске суверености – а то нису њени грађани – дозволу за смену Мила Ђукановића дали под условом да се од његове политике не одступа. Што ће рећи да ће се права промена тамо догодити тек кад скупе довољно, на пример, храбрости, па се сете да су Црногорци исти Срби јер су иначе само туђе слуге. Као приликом овог гласања о Сребреници.

Што се пак Србије тиче, ова победа Запада показује се као Пирова и зато што је Србима помогла да остваре национални консензус – наше истраживање открива да 82 одсто грађана Србија верује да Сребреница није била геноцид, док само 5,3 одсто верује Билу Клинтону, Џорџу Сорошу и њиховој сарадници из Хашког трибунала.

Такав консензус, као што је познато, постоји и око других кључних питања, од признања самопроглашене независности Косова и Метохије, преко уласка у НАТО до увођења санкција Русији. Која је поново, као и Кина, на делу показала да нам је прави пријатељ.

Председник Вучић најавио је да ћемо у Уједињеним нацијама са Русијом почети да утврђујемо ко још има још бољих разлога да буде осуђен за геноцид; од Немачке надаље, свима су им руке крваве све и ако им је савест мирна само зато што је немају. Тако да немамо право да не урадимо то што смо најавили, већ и зато што је то једини начин да поништимо последице резолуције коју су донели само да би нам нашкодили.

Али не само то. Ако је већ сукоб постао отворен и неповратан као што изгледа, онда је ово изузетна прилика и да, као Грузија, уђемо у процедуру усвајања закона о страним агентима, јер су се и у овој ситуацији око Сребренице, објашњавајући да је то скроз ОК, такозване невладине организације понашале као страна агентура. Па ред налаже да их тако и назовемо. А кад смо већ код тога, и да укинемо накарадни Закон о родној равноправности и да преиспитамо све остале сличне тековине наших покушаја да им удовољимо на сопствену штету у нади да ће нас оставити на миру. Неће, што су овом приликом у Њујорку и показали.

Истовремено, то ће бити и кораци ка ослобађању Србије.

У супротном, уосталом, остаје само да погнемо главу и своју децу научимо да су крива онако како им је то преписала она Патриша Волд.

(Спутњик)

KOMENTARI15 коментара

 1. padre says:

  A koji je to kontekst bio, nešto su vam zadnjih godina vaše priče svr bez konteksta!

  • velemir says:

   Glasanje o rezoluciji je pokazalo da je za rezoluciju bilo 84 zemlje, 19 protiv rezolucije a 68 zemalja se uopšte ne protivi rezoluciji i podržava je jer nema ništa protiv da rezolucija bude donesena pa su se udržale i izmakle sa strane da gledaju kako se sa rezultatom 84 - 19 donosi rezolucija i kako 19 zemalja protiv, a to su uglavnom one koje pretenduju na to da otmu sve prirodne resurse Srpske i Srbije, nije bilo ni blizu da stigne 84 zemlje. Zato su i glasali. Inače da su glasovi zemalja koje pretenduju na to da otmu naše prirodne resurse bili presudni u protivljenju donošenja rezolucije oni bi isto tako bili uzdržani kao što su danas uzdržane 68 zemalja od koji većina pretenduje na to da uđe u koncesije naših prirodnih resursa i infrastrukture. Uglavnom sve se vrti oko interesa. Kina i Mađarska kao glavni pretendenti na otimanje naših resursa su znali da svojim protivljenjem neće oboriti rezoluciju, i da ti njihovi glasovi protiv ništa ne znače pa se neće zameriri Zapadu, zato su i dali glaso protiv rezolcuje a za koncesuju na naše prirodnen resusrse, koje će odmah tražiti nakon ovog glasanja.

  • Portopranco says:

   Jako je dragocjeno za Srpsku šta je Kina glasala protiv.

 2. Željko says:

  OUN je postao kao nekadašnja Liga naroda pred WW II, mislim da će, ako se ne dogodi čudo, "doživjeti" sudbinu iste!

  • Dražen Jovan Petrović says:

   Preuveličavanje Srebrenice će se za bosanske muslimane prevratiti u katastrofu.

 3. milorad5 says:

  i ja mislim da će se ta prevarantska firma ugasiti,očigledne su teške zloupoterbe i mućke a da ne pričamo o moralnom padu organizacije sa tako visokim humanim ciljevima,vučić je trebao o TOME da govori a ne samo o SRBIJI...u kontekstu onoga što se desilo u vezi te nakazne rezolucije mnogo je važnije ono što se dešava sa OUN nego sama rezolucija ili srbija,na tome je trebalo dati akcenat i nahraniti ih G. sa kutlačom,ali fino... da udruženje penzionerki iz srebrenice koje vuku lepe pare od pogibje svoje famillije u jednom prljavom ratu i POBUNI u kojoj su njihovi rodjaci učestvovali da ne pričamo o zločinima koje su mnogi odatle počinili,može da traži rezoluciju u UN,to sve govori o toj organizaciji i smejuriji u koju se pretvara...onaj koji je započeo oružane sukobe, taj je ODGOVORAN za posoledice i njemu se sudi u svakom pogledu a sasvim je jasno da se srbija i srbi u jugoslaviji nisu odcepili od bilo koga,automatski su svi ostali krivi jer su PRVI potegli oružje i time počinili krucijalni i najvažniji zločin da ne pominjemo medjunarodno pravo i odeljke o odružanoj pobuni,nelegalnoj secesiji i etničkom čišćenju koje je očigledno sprovedeno na štetu našeg naroda i srbije...očigledno svakom razumnom čoveku koji se makar malo udubi u ceo taj haos a sve je dokumentaovano,nisu se čak ni krili počinioci, nego su se hvalili rasturanjem jugoslavije:)?!!...ali izgleda nije očigledno i zaposolenim birokratama i mnogim delegatima u toj organizaciji koja je upravo zbog takvih nedela i stvorena i čiji je glavni zadatak sprečavanje RATA i zločina protiv MIRA...zna se ko je planirao izazvao rat u jugoslaviji,i zna se ko je započeo oružanu pobunu i nelegalno odcepljenje i svi se prave ludi i zato je to kraj OUN jer one nisu zamišljene kao PARLAMENT niti su zamišljene i ustrojene kao puki debatni klub gde se prepucavaju politike i diplomatije država koje su zastupljene tu,zamišljene su kao svetski osigurač proti nepravde ,nasilja i zavere protiv MIRA na osnovu koje su pre svega nacisti i bili osudjeni,zbog zaverem i organizovanog planiranja osvajačkog rata a upravo to se desilo u našoj bivšoj jugoslaviji i sve je dokazano i potpuno DOKUMENTOVANO,čak se i pojedinačne ličnosti organizatori tog rata znaju tačno u ime jer su sami sebe denucirali i JAVNO propagirali i učestvovali politički ili direktno vojno u tom ratu,i onda o čemu mi pričamo,o babama iz srebrenice koje vuku apanažu baš od tih UN,SMEŠNO i JADNO....i to je no najvažnije što se videlo na ovom JAVNO nameštenom "glasanju" o rezoluciji koja nema veze sa tom organizacijom i nije ni trebala da se nadje na dnevnom redu a pogottrov o ne kršenjem pravila i procedura same te organizacije:),zato je ovo kraj OUN i oni će uskor biti napušteni i ostavlejni kao servis NATO pakta i pridruženih ili okupiranih država članica tog pakta ali to više nije ona medjunarodna mirodjija kojoj su se oni radovali:)...to je onda samo još jedno odeljenje state departmenta USA i sADA se to jasno i neporacivo obelodanilo JAVNO...oni koji su uzdržani i protivnici te bolesne rezolucije su ustvari lupili pravu šamarčinu prevarantima u OUN ne srbija,mi smo im zavukli prstenac koji će ih žuljati dok postoje,neće dugo doduše...neće dugo jer upravo zbog raspada OUN sada dolazi siguran nukelarni rat velikih razmera...u najboljem slučaju imamo još 1-2 god. do tog dogadjaja ali ne treba se mnogo pouzdati u "najbolji slučaj" mislim da će se to desit mnogo ranije...

  • Косовац says:

   @ milorad5, …..Због овог што си написао био је мој предлог да Србија напусти чланство у УН. Један од разлога, зато што су резолуцијом о Сребреници УН компромитоване. То би био прави потез, а не да се хвалимо како смо „победили“. Зато сам и испричао онај виц о великом ексеру, јер су нам ти злочинци уосталом већ зацртали судбину негативца, Педра кога ће обесити.

   • Pravda says:

    RSK je bila pod zastitom un, 1995 god. Su se kompromitovali.

    • Zeljko says:

     @Pravda Za tzv. RSK je krivo srpsko "rukovodstvo" iz tzv. RSK i njihovi "mentori" iz Beograda koji su ih natjerali da odbiju plan OUN koji se zove "Z-4", gdje bi Srbi imali "državu u državi" u Hrvatskoj, a Hrvati su prihvatili plan , educirajte se o tome imate mnoštvo podataka na internetu!

 4. Jovan Kojic -Perth says:

  Nezelim da se ovo desi.Vucica moze spasiti samo rat Rusije i NATO.Ali da Rusija pobjedi.

 5. Baćo says:

  Показало је да Немачка не одустаје од истребљења Срба са Балкана.

 6. Gagi says:

  Da li je ova rezolucija zauvek zatvorila vrata EU za nas. Nece valjda da primaju genocidan narod u njihovu satansku zajednicu. Ne samo to, gde god se u buducnosti pojavimo u njihovom svetu, bicemo marginalizovani i ponizavani. Shodno tome, da li je potrebno raspustiti sve ove komisije za pridruzivanje i "strucnjake" koji se bave problematikom naseg zivota u EU. Pretpostavljam da TO vec nece moci, toliko se dugo zivelo i svrckalo na racun te utopije, da i buduci trosak drzave nece biti veliki za te opsenare koji nam utiru put u provaliju. Takodje cemo videti, sta ce nam ova moralna pobednicka rezolucija doneti u sportu i kulturi, kao i u ostalim zivotnim segmentima. Zapadni planeri su ovom rezolucijom (kao Markale...) cementirali stanje u otetoj BiH i trajno onemogucili bilo kakav provratak Srpskog naroda jer genocidasi nikome nisu potrebni. Kao sto sam pisao ranije i predvidjao, samo jos fali da se izvrsi neki atentat na bilo kog stranog predstavnika u BiH, da se za to okrivi R.Srpska i stvar je zavrsena. To je matrica po kojoj ta nasa EU "buducnost" i dragi prijatelji sa zapada pakuju situaciju na Srpskom Balkanu. Ovi "nasi" koji su na fondovima EU ce naravno, da nas brane i dalje, bas isto kao sto su to cinili do sada.

 7. Kulak says:

  Kina i Rusija su bili protiv. Indija, Brazil i Meksiko su bili suzdržani. Samo u tih pet država živi skoro pola čovečanstva. Veliki broj zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom je bio protiv ili se suzdržao, šta je fascinantan uspeh srpske diplomatije. Ni jedna jedina većinski muslimanska zemlja Srednje Azije, od Avganistana preko Kazahstana i Uzbekistana do Turkmenistana nije glasala za. Ogromna većina zemalja Afrike, Azije i Latinske Amerike nije glasala za zločinačku nemačku rezoluciju. Izrael na kraju nije glasao. Sirija, Liban, UAE i Oman su odbili podržati monstruoznu nemačku ideju da se Srbi proglase genocidnim narodom. Srpska diplomatija se konačno oslobodila natruha jugoslovenstva i postala ono šta svi mi Srbi želimo. Srpska diplomatija. Ovakvu podelu u UN još u istoriji niko nije izazvao. Srbi su potvrdili da su u današnjem svetu vrlo bitan narod. Zamisao nemačkih zlikovaca i njihovih marioneta iz jednog dela BiH doživela je sveobuhvatnu i potpunu propast.

 8. GALOPOM PO EVROPAM says:

  Skupina ljudi se može dogovoriti da ako UN imaju 100 članica, a 97 je suzdržano, da je rezolucija usvojena ako su 2 za, a 1 protiv. Samo takav dogovor bi predstavljao u suštini budalaštinu. Tako i ovo. Za tu rezoluciju nije glasalo više od 50% članica UN, pa je na kraju ispala katastrofa za onog ko ju je pokrenuo. Propala je i svaka buduća antisrpska radnja koju su hteli pokrenuti s tom rezolucijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u