STANA KATIĆ : Suze u očima prilikom dolaska u Inđiju

STANA KATIĆ : Suze u očima prilikom dolaska u Inđiju

25 maja 2014

stana katicSestro, ja sam dole na ćošku. Hoćeš da izađeš da se vidimo?

Ove reči je u sredu ujutro izgovorila slavna američka glumica Stana Katić kada je stigla ispred kuće svojih rođaka u Inđiji. Njen poziv je bio upućen sestri od tetke, ćerki očeve sestre, koja je istrčala iz kuće i pala joj u zagrljaj.

– Takva je Stana! Dođe diskretno u Inđiju i samo se javi da je stigla. Njena poseta je i ovog puta, kao i ranije, bila privatna i molim vas da budete diskretni – zamolila nas je njena sestra od tetke koja je želela da ostane anonimna.

Stana Katić je danas u Holivudu najzaposlenija srpska glumica. Zablistala je u ulozi detektivke Kejt Beket u TV seriji „Kasl“, potom u filmu o Džejmsu Bondu. A upamćena je i njena glamurozna pojava na dodeli muzičkih nagrada u Los Anđelesu prošle godine. Tada se ova mlada glumica pridružila slavnim holivudskim ličnostima. U martu je, prilikom susreta sa Vukom Jeremićem u Los Anđelesu, rekla da će doći u Srbiju. I to obećanje je održala. Umesto u Beograd glumica je tajno stigla u grad svog detinjstva, u Inđiju.

 

Kuće Katića i drugih rođaka poznate holivudske glumice nalaze se na ulazu u Inđiju, kod OŠ „Jovan Popović“. Stana je stigla u Inđiju 21. maja sa svojim menadžerom, Amirikancem srpskog porekla, i provela u Inđiji dva dana. Posetila je rođake, sestre svog oca i majke, brata koji ovde živi, ali i otišla na grob svom rano preminulom bratu. Dečak je stradao u saobraćajnoj nesreći kada je imao deset godina.

– Ovo nije prvi dolazak Stane Katić u Inđiju. Dolazila je i kao dete, jer su je roditelji, majka Rada i otac Petar, slali iz Kanade u Srem da uči srpski. Da bi što bolje naučila maternji jezik Stana je pohađala Osnovnu školu „Jovan Popović“, u kojoj je nekada đak bila i njena majka Rada i družila se sa decom – priča nam Stanina sestra.

Katići su poreklom iz sela Koljani u Dalmaciji, koje je potopljeno kada je polovinom prošlog veka tu izgrađeno veliko jezero. U njemu je kasnije sniman film „Lepota poroka“. Petar Katić se tom prilikom iz Dalmacije preselio u Inđiju, gde je upoznao lepu Radu. Za njima su u Inđiju stigli i ostali rođaci.

 

Stana je rođena u Kanadi 1978. godine, gde su njeni emigrirali. Bavili su se trgovinom nameštajem i potom preselili u SAD. Stana je završila srednju školu u mestu Aurora u američkoj državi Ilinois i studije glume u čuvenoj Gudmanovoj školi glume u Čikagu.

– Roditelji su odgajili i školovali mene, moju sestru i braću. Balet, klavir, karate, tečno govorim srpski, engleski, francuski i italijanski… Putovali smo i upoznavali se sa svetom. Deo mog vaspitanja je to što su me roditelji učili da poštujem svet – rekla je Stana jednom prilikom o sebi i roditeljima.

Ona i njena sestra i četvorica braće pretvorili su ogromno porodično skladište u svoje igralište, a od kutija su pravili dvorce na nekoliko spratova. Stana je podsticala braću i sestre da stalno prave dečje predstave, a to je radila i u školi.

– To je deo onoga što me danas pokreće. Volim da istražujem šta znači biti živ kroz maštu, uranjajući u psihu drugih ljudi. Mislim da svaka osoba ima kapacitet da izrazi sve emocije. To je samo nama u manjoj ili većoj meri prihvatljivo, u zavisnosti od toga kako smo odgojeni i kakva smo iskustva imali u životu. Radi se o saosećanju s drugom osobom, ali i prepoznavanju sebe u njoj – govorila je u intervjuima Stana Katić.

Došla je ovog puta u Srbiju da obiđe rodbinu, oživi stare uspomene na Inđiju i da pronađe sebe. Obišla je sve rođake i ručala kod očeve sestre omiljena srpska jela. Njena sestra je bila zadivljena Staninim izgledom i ponašanjem.

Stana je skromna i diskretna devojka, koja ne pokazuje svoju lepotu. Bila je bez šminke, opuštena, ali je zadovoljna što nas je sve videla i izljubila. Njene krupne zelene oči su sijale od sreće. Prošetala je Inđijom, ljudi, posebno mladi, prepoznavali su je, tražili i dobili od nje autograme – opisuje svoju poznatu rođaku Stanina sestra.

Rođaci kažu da je Stana Katić jedne godine sa đacima Osnovne škole „Jovan Popović“ išla na ekskurziju u Sarajevo. I sada je posetila tu školu i razgovarala sa đacima.

 

– Kako je kod vas lepo. Sve je tako šareno, sređeno i simpatično – izgovorila je Stana Katić kada je ušla u školu, čiji su zidovi ukrašeni lepim cvetnim muralima i radovima đaka, koji su se odmah okupili oko nje.

Bila je u beloj haljini, sa crnim tankim blejzerom i crnim „spajdericama“. Bez šminke. Zračila je velikim osmehom, prirodnom lepotom i suznim očima.

– Stana samo što nije zaplakala kada je videla učionicu u kojoj je nekada učila njena majka, gde je ona učila srpski, a gde sada uče deca njenih sestara od tetaka iz Inđije. Pokazala nam je iskreno svoja osećanja i zato je svi volimo i poštujemo – rekli su nam učenici OŠ „Jovan Popović“, koji su bili u društvu slavne holivudske umetnice i koji su se rado fotografisali sa njom za uspomenu.

 

Rođaci Stane Katić otkrili su nam malu tajnu – da je slavna glumica već dva puta bila u diskretnoj poseti Srbiji. Jednom je sa bratom bila u Skadarliji, koju je zavolela, a drugi put sa sestrom od tetke na koncertu Zdravka Čolića, kojeg obožava.

– Obećala nam je da će uskoro doći u zvaničnu posetu Srbiji i Inđiji. I da će tada novinari imati slobodan pristup, jer će ovog puta Stana doći u službenu posetu. Snimaće film u Srbiji – saznali smo od bliske rodbine Stane Katić.

(Novosti.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *