Stanimirović: Ruža Tomašić je evrofob, ksenofob i srbofob

Stanimirović: Ruža Tomašić je evrofob, ksenofob i srbofob

19 marta 2013

Vojislav StanimirovićPosle najnovijih incidenata i izjava poput onih Zdravka Mamića i Ruže Tomašić sigurnost Srba u Hrvatskoj je sigurno nešto ugroženija, posebno na lokalnim nivoima, gde se mogu očekivati incidenti, rekao je predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je bilo reči o uvođenju dvojezičnosti, raznim izjavama u proteklih nekoliko dana kao i incidentu kod Kistanja.

Za incident kod Kistanja rekao je da je reč o tipičnoj verskoj netrepeljivosti iza koje stoje i neke punoletne osobe, pa čak i neke političke stranke. Objasnio je i da je reč o pravoslavnoj bogosloviji, koja deluje od 1615. godine i da je kao takva najstarija na ovim prostorima.

Govoreći o izjavi Zdravka Mamića, Stanimirović je rekao da je reč o osobi koja želi da bude u središtu pažnje, ali i da je puno opasnija izjava Ruže Tomašić.

– Reč je o jednom redikulu prošlosti koji je evrofob, srbofob i ksenofob i kao takva se kandidovala za Evropski parlament. Tragično je i što je jedna takva osoba obavlja dužnost predsednice saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Smatram da bi trebalo da joj se, zbog svega izrečenoga, ukine saborski imunitet. Što se tiče moguće tužbe za klevetu i uvrede, još ćemo videti kako se dalje stvari razvijaju – rekao je Stanimirović, pokazujući novinarima nalaz državnog tužilaštva u Osijeku, kojim je proglašen nevin za ratne događaje u Vukovaru i okolini.

Iz SDSS-a navode i da će Srbi u Hrvatskoj poštovati sve zakone koje donose Sabor, ali i da treba voditi računa da su neki od tih zakona, poput onih koji omogućavaju uvođenje dvojezičnosti u Vukovar, bili preduslov za ulazak u Evropsku uniju.

– Nama je pitanje dvojezičnosti neupitna stvar, to je pitanje zakona i odluke kada će je Vlada primeniti. Možemo samo reći da su Srbi proteklih godina bili i suviše tolerantni i strpljivi kada je reč o uvođenju dvojezičnosti, ali i da nam isto tako ne znači ništa što ćemo sačekati sa tim nekoliko dana, mesec ili dva – poručio je Stanimirović, dodajući da je odluka Vlade da se uvođenje dvojezičnosti u Vukovar odloži do završetka lokalnih izbora, zbog straha od mogućih incidenata.

On smatra i da ne postoji mogućnost uvođenja moratorija na uvođenje dvojezičnosti, jer je to nemoguće ali da je moguća promjena zakona u Saboru. Istakao je i da se tada mora voditi računa da se onda taj zakon mora primeniti na sve nacionalne manjine i u celoj Hrvatskoj, a ne samo na Srbe.

Osvrnuo se i na rad Stožera za obranu hrvatskog Vukovara dodajući da deluje u saglasnosti sa desničarskim strankama.

– Interesantno je da je u osam godina vladavine HDZ-a ovakvih incidenata bilo puno manje ili nije ih ni bilo. Treba znati i da su sve ovo sporedni problemi u vreme kada je država u teškoj ekonomskoj krizi. To je pravi problem. Zbog njega, danas iz Vukovara odlaze i mladi Srbi i mladi Hrvati tražeći egzistenciju u nekim trećim zemljama – zaključio je Stanimirović.

(Večernji list)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *