Станишић и Симатовић пребачени у Хаг – поновљено суђење ће почети 13. јуна

Stanišić i Simatović prebačeni u Hag – ponovljeno suđenje će početi 13. juna

1 juna 2017

BIVŠI šef Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović-Frenki vratili su se iz Srbije u pritvor međunarodnog suda u Hagu, potvrđeno je danas Beti u tom sudu.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću počeće 13. juna pred sudskim Mehanizmom (MICT), pravnim naslednikom Haškog tribunala.

Stanišić (66) i Simatović (67) optuženi su za zločine Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. Optužnica ih tereti za progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila.

Od decembra 2015. godine, Stanišić i Simatović bili su na privremenoj slobodi u Srbiji.

Raspravno veće predsedavajućeg Bartona Hola odbilo je Stanišićev zahtev da mu se zbog bolesti dozvoli da u Srbiji ostane i tokom prvog dela ponovljenog suđenja, dok tužioci u Hagu budu izvodili dokaze protiv njega.

Podnoseći zahtev, Stanišić se odrekao prava da prisustvuje suđenju, što je mogućnost koju dozvoljavaju pravila suda, ako optuženi ima pravne zastupnike.

On je predložio da proces prati preko interneta iz Beograda i da u njemu učestvuje svakodnevno se konsultujući s advokatima koji ga zastupaju u sudnici.

Ne isključujući mogućnost da će Stanišiću zbog dobrog vladanja na privremenoj slobodi kasnije tokom suđenja dozvoliti da se vrati u Srbiju, sudije su, za sada, taj zahtev odbile uz ocenu da je neophodno da prvooptuženi prisustvuje otvaranju suđenja i prvom delu dokaznog postupka optužbe.

Posle prvog suđenja, Haški tribunal je 29. maja 2013. Stanišića i Simatovića nepravosnažno oslobodio krivice po svih pet tačaka optužnice.

Apelaciono veće Tribunala usvojilo je 15. decembra 2015. ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Kako su utvrdili lekari u Hagu i u Beogradu, Stanišić pati od hronične bolesti organa za varenje (paučitis) i depresije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *