„СТАНИВУКОВИЋЕВА БУБИЦА ПРЕД ВУЧИЋЕМ ЈЕ БРИТАНСКА ИГРА“

„STANIVUKOVIĆEVA BUBICA PRED VUČIĆEM JE BRITANSKA IGRA“

20 maja 2021

Autor: Dževad GALIJAŠEVIĆ

ULOGA obavještajnih službi u kreiranju nestabilnosti i regionalnih sukoba, prilično je potcjenjena.Specijalnim operacijama obaveštajnih službi se ostvaruju strateški interesi, te se zbog svoje složenosti izvode u više faza. Prvu etapu – „uspostavljanje kontakta sa antidržavnim elementima“, ili „stvaranje kontakta“ – karakteriše sveobuhvatno osnaživanje (obavještajno, propagandno, finansijsko, vojno i sl.) do nivoa koji  garantuje uspjeh operacije.

U konfliktnim geopolitičkim odnosima i eventualnom ratu, politička opozicija može uvijek da posluži kao baza za regrutovanje saradnika, špijuna, terorista, obavještajaca, policijskih organa i sl.

Tako je to, u načelu, i sa srpskom opozicijom.

Njene veze sa obavještajnim službama Zapada datiraju iz perioda prije rata devedesetih, ali su građene za vrijeme rata i poslije njega čvrsto izgrađene.

Srpske političke organizacije, posebno njihove rukovodeće strukture, su u stranim obaveštajnim službama tražile i našle oslonac za realizaciju svojih planova osvajanja vlasti, a obaveštajne službe u njima agenturu spremnu da bespogovorno izvršava naloge.

Teorijski, ne postoji dilema oko djelovanja unutrašnjeg saradničkog elementa strane službe. U praksi, saradnički elementi i strane službe, korištenjem mreže u sredstvima informisanja, elektronskim i štampanim medijima, uočenu djelatnost tajnih službi će negirati i osporavati kao neosnovane i besmislene „teorije zavjere“.

Na taj način se pokušao tumačiti i nastup banjalučkog gradonačelnika Draška Stanivukovića, kad je krajem aprila na sastanak sa najvišim zvaničnicima Srbije, BiH i Republike Srpske, došao sa bubicom i uključenim uređajima za snimanje u prostorijama gradske uprave.

Tim povodom, Milorad Dodik je naveo da se na sastanku vidjelo da je gradonačelnik „našpanovan da se čuje ono što on snima“, te da je intervenisalo obezbjeđenje, koje je skinulo bubice i izvuklo kablove.

Nema sumnje, bubica iz zasjede, na reveru Draška  Stanivukovića za Predsjednicu Republike Srpske Željke Cvijanović je prijetnja, te je zadužila nadležne službe da  izvrše uvid i provjere učešće pojedinih agentura u tome uz obavezu, da se u javnom prostoru rasprave moguća pitanje i tačke uticaja, pojedinih nedobronamjernih službi na političke poslove, pojedine stranke i kadrove.

U tom smislu, važno je, po ko zna koji put, ponoviti da je Partija demokratskog progresa u mnogim aspektima svoga djelovanja nastupala kao pro-britanska stranka.

Njen osnivač i počasni predsjednik, Mladen Ivanić, učenik je iz Glazgova, a njegova uloga u prenosu nadležnosti Republike Srpske – ukidanju Vojske Republike Srpske, ukidanju fiskalnog suvereniteta, formiranju Carine BiH i Uprave za indirektno oporezivanje te ukidanju Obavještajne Službe Srpske i formiranju OBA/OSA na temeljima AID-a kao jedinstvene obavještajne strukture – predstavlja aktivnost kojom se pohvalio na Političkoj akademiji SDA u Zenici (na snimku od 5. min i 30. sek. (link: https://www.youtube.com/watch?v=KmWq5UmPVRI).

Aktivnosti kojima se Ivanić ponosi, učinio je po nalogu ili u dogovoru, sa britanskim vojnim obavještajcem, tada Visokim predstavnikom u BiH, Pedijem Ešdaunom.

Sa Ešdaunom, Ivanić je bio ključni akter i saučesnik u kreiranju Izvještaja Vlade Republike Srpske o Srebrenici i gradnji Memorijalnog kompleksa Potočari.

On je, istovremeno, svoje saradnike usmjerio prema Londonu – pa je u Londonu, neposredno pred prošle izbore boravio 21 dan i Draško Stanivuković u društvu Svetlane Cenić.

O tome se nije znalo ništa dok sam Stanivuković, na Face TV u Sarajevu, nije pomenuo taj put u London. Link: https://youtu.be/JRoWQHZkj1I.

O tome govori nakon 70. minuta programa i ostaje nijem na provokaciju voditelja S. Hadžifejzovića, koji je to putovanje prokomentarisao rječima: „EM AJ SIKS“.

Uz mentorstvo Roberta Korta, britanskog obavještajca, Stanivukoviću je organizovan susret sa Edvardom Fergusonom, bivšim ambasadorom Velike Britanije u BiH.

Istovremeno, putovanje na Maltu, od prije četiri godine, na takozvane seminare narodnih, „pučkih stranaka“ kao i serija drugih putovanja aktuelnog gradonačelnika Banjaluke ne nalaze se zabilježena ni u jednom mediju niti na društvenim mrežama.

U Beogradu griješe kad vjeruju da je PDP opoziciona partija jer je ona na vlasti u Sarajevu i zahvaljujući Bakiru Izetbegoviću učestvuje u više od 50 zajedničkih državnih agencija.

Kadar te stranke je zamjenik direktora Obavještajno bezbjednosne agencije BiH koja je, pokrenula operativni prodor “Ušće”, kao složenu i agresivnu operaciju protiv vladinih zvaničnika, institucija i ustavnog poretka Republike Srbije.Ovu operaciju je predložio Ekrem Pita sa sudionicima u operaciji: TU-TKI, Odjel 04/4, 05 i 06 iz Organizacione jedinice Goražde, sa razlogom definisanim kao „neprijateljski napad“ šifra 50000 ali, što je najvažnije, samo su muslimani odobrili ovu akciju: u ime šefa specijalnih operacija Miloša Šavije – Srbina – potpisao se strani državljanin, vehabija Kojam Amir. U ime glavnog inspektora OBA-e, Hrvata Ivana Filipovića, potpisao se Arapin sa lažnim identitetom, „Goran B.“, dok u ime zamjenika direktora OBA-e Trifka Buhe niko nije potpisan, iako je njegovo ime na ovom dokumentu.

Planirano je 14 Operativno-tehničkih mjera u izvođenju ove operacije, a nazvane su: „KROV“, „BOR“, „ŠUMAR“, „LOVAC“, „BROD“, „MORE“, „SLALOM“, „EHO“, „ZORA“, „BAJT“, „SOVA“, „BLIC“, „KANJON“ I „BUNAR“.

Sedam je kategorija aktivnosti koje OBA standardno sprovodi: planiranje i usmjeravanje, prikupljanje informacija, obrada i korištenje, analiza i produkcija, ocjena, stavljanje na raspolaganje, korelacija i naredba o dejstvu, te poduzimanje agresivnih akcija i primjena nasilnih metoda.

Ova operacija nikada nije obustavljena, već je samo mijenjala operativne nazive. Te operativne mjere se i dalje izvode, a time upravlja kadar PDP, zamjenik direktora i šef specijalnih operacija OBA Trifko Buha.

Istovremeno, ta partija kontroliše Centralnu izbornu komisiju i upravlja izbornim aktivnostima u BiH. Ona ostvaruje većinu, zajedno sa Bakirom Izetbegovićem.

Dio je i Narodne banke i Visokog tužilačkog savjeta, dio je i kontrolnih mehanizama pravosuđa.

Naravno da je Stanivuković znao šta radi kada je nosio bubicu.

U  svim događajima i djelovanju raznih prozapadnih faktora, uočljiva je namjera da se nastavi politika snimanja i praćenja Aleksandra Vučića.

Svakako to nije pokrenuto samo iz obavještajne službe iz Sarajeva.

Da li postoji ozbiljna analiza njihovog negativnog uticaja na bezbjednosna pitanja?

Dabome da ne postoji.

U tom smislu nedostaje i analiza destruktivnog uticaja bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića na bezbjednost. Činjenica je da se u BiH dešavaju evidentni bezbjednosni udari – i kroz razne migrantske krize i povratak terorista iz Sirije, a bezbjednosne agencije ne rade ništa po tim pitanju već nastavljaju da budu produžena ruka vanjskog obavještajnog interesa.

U ovom djelu Balkana, tačnije njegovom geopolitičkom srcu, zapadni prioriteti i ciljevi su davno definisani:

1. Prisiliti Srbiju da prizna Kosovo ili joj ograničiti  kretanje ka Evropskoj uniji.

2. Oslabiti ili čak politički ugasiti Republiku Srpsku, unitarizacijom i islamizacijom BiH, ili uz pomoć poslušnih kadrova iz Republike Srpske, a obnavljanjem   koalicije Bošnjaka i Hrvata u institucijama BiH smanjiti manevarski prostor i političku snagu Republike Srpske.

3. Tako razbijene ili barem oslabljene, Srbiju i Republiku Srpsku, prisiliti na kretanje prema članstvu u NATO i na prekidanje veza sa Rusijom i Kinom.

U principu, sve je jasno i ta, mala zalutala bubica, predstavlja tek kamenčić u zidu obavještajne građevine koju Britanci pažljivo i uporno grade na Balkanu i u srpskom etničkom i političkom prostoru.

(Sve O Srpskoj)

KOMENTARI4 komentara

 1. Ivke says:

  Zlo

 2. opet ja says:

  Hmm koliko ja vidim najveći izdajnici su bili Milošević sa svojim pomagačima, kao npr. Šešelj i sada Vučić sa svojom ekipom i pomagačima iz drugih partija okupljenih oko SPS i SNS.

  • Kosovac says:

   @ opet j.. …..Normalno je, i potpuno je u redu da nam povremeno neki patriota iz Kruga dvojke, Drugosrbijanac, ili Vuk Drašković objasni ko su bili Izdajnici. Mislim, to i treba da nam kažu najbolji stručnjaci, kao ovi koje sam naveo. Ali ovo „najveći izdajnici“ je dosta nedefinisano, mi bismo hteli da saznamo i za „manje izdajnike“, pa i za „najmanje“. Primera radi, mogao bi da nam kažeš koje mesto na skali zauzima Zoran Đinđić. Ili Nataša Kandić, ako i nju slučajno uvrstimo u konkurenciju.

  • jovan says:

   Ti nisi ti! Ti samo mislis sta su ti rekli da mislis, ti nemas pojma o ni o cemu, a ne ko su izdajnici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *