Stanko Subotić Cane mora da plati Kneževiću pola miliona evra

Stanko Subotić Cane mora da plati Kneževiću pola miliona evra

13 maja 2014

cane-946661391Vrhovni sud u Londonu potvrdio je presudu Visokog suda po kojoj srpski biznismen Stanko Subotić Cane treba da plati skoro pola miliona evra na ime sudskih troškova Ratku Kneževiću, nekadašnjem trgovinskom predstavniku Crne Gore u SAD, piše podgorički Dan.

Presuda je postala pravosnažna, a ukoliko Subotić ne uplati navedenu sumu, za mesec dana biće mu, kako se navodi, konfiskovana imovina u Srbiji i Crnoj Gori.

Londonski sud se jesenas, naime, proglasio nenadležnim za Subotićevu tužbu za klevetu protiv Ratka Kneževića.

Da je presuda postala pravosnažna i da Subotić mora da plati pomenutu svotu novca, potvrdio je i Ratko Knežević.

„Sud je mene i moje advokate, usmeno, obavestio da je presuda protiv Subotića postala pravosnažna i da će mu biti konfiskovana imovina, ako ne plati“, kratko je prokomentarisao Knežević.

Pozivajući se na svoja saznanja Dan piše da je Vrhovni sud u Londonu ostavio rok Subotiću do 15. jula da izmiri obaveze koje ima.

Visoki sud u Londonu je pre dva meseca naložio prinudnu naplatu nešto više od pola miliona evra sudskih troškova, jer nije poštovao presudu i do predviđenog roka uplatio polovinu tog iznosa.

Subotićevi advokati tada su obavestili sud da ne mogu da stupe u kontakt sa njim, pa će na osnovu ranijeg stava, naplata troškova biti naplaćena prodajom Subotićevih nekretnina u Evropi.

Subotić je, naime, tražio da mu Knežević na ime odštete isplati 300.000 evra, jer je Knežević svojevremeno izjavio da je Subotić upleten u organizovani kriminal, prje svega pranje novca, ubistvo, šverc cigareta i prevare.

Sud je, međutim, odbio tužbu za klevetu protiv Kneževića sa obrazloženjem da njegove izjave objavljene u medijima Srbije i Crne Gore nisu imale baš nikakave posledice za Subotićev ugled u Velikoj Britaniji, već isključivo za reputaciju koju on uživa na Balkanu.

U presudi je naglašeno da na sudu nije dokazano da je iko u Britaniji pročitao onlajn verzije spornih članaka, a Subotiću je sud zamerio što je dve godine zloupotrebljavao procesne mogućnosti.

Subotić je tužio Kneževića zbog njegovog svedočenja na suđenjima za ubistvo osnivača i urednika zagrebačkog „Nacionala“ Iva Pukanića i niza izjava objavljenih u „Danu“, „Monitoru“ i srpskoj štampi. Subotić je za navodne duševne bolove tražio odštetu od 300.000 funti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *