Stanovi skuplji u Beogradu nego u Barseloni

Stanovi skuplji u Beogradu nego u Barseloni

6 juna 2013

BeogradKuća u Barseloni, na obali mora, luksuzna, sa baštom i dva parking mesta, u bajkovitom okruženju, zapljuksuju je talasi, a cena za takvu lepotu – 490.000 evra. Prvi komšija proslavljeni fudbaler Barselone – Andres Inijesta! Takva ista u Beogradu, procenjuju agenti nekretnina, višestruko je skuplja. Uprkos drastičnom padu cena nekretnina u prestonici poslednjih nekoliko godina, za čak 30 do 40 odsto, kvadrat kod nas i dalje je „papren“.

Vile, luksuzni objekti sa bazenima i placem od desetak hektara dostižu cenu i do četiri miliona evra! Ali cifra je tolika posle drastičnog pada cene kvadrata u Beogradu, a do pre nekoliko godina, ovakva zdanja prodavala su se i za sedam miliona evra.

– Takve kuće mogu da se kupe na Dedinju, Senjaku i Vračaru – kaže Milan Simonović iz agencije „Menadžer“. – Cena zavisi od imanja koje ide uz nju. Kvadrat kuće košta i do 3.500 evra, a ar zemlje je oko 80.000 evra. Doskoro je ar bio i 100.000 evra. Veoma skupe kuće sa velikim placevima se u suštini teško prodaju i najčešće ne preko agencija, već od „uva do uva“.

Većina beogradskih agencija u ponudi ima velelepne kuće sa cenama od milion do dva miliona evra. Dvorac na Senjaku od 500 kvadrata, sa deset ari placa, bazenom i najmodernijom opremom prodaje se za 1,5 miliona evra.

– Ima ih i na Dedinju, ali Užičkoj ili Bulevaru kneza Aleksandra – kaže Predrag Dević iz „Beoagenta“. – Međutim, oglasi za njih se vrte i po pet godina. I sada imam u ponudi kuću za 700.000 evra, koju sam pre nekoliko godina prodavao za milion i po.

Kako Simonović kaže, cene su već dosta pale i postoji jak psihološki faktor kod ljudi, strah i oklevanje, jer za stan za koji su do juče mogli da dobiju 100.000 evra, sada mogu da traže tek 60.000. Kako on objašnjava, nisu kvadrati pojeftinili samo kod nas, nego i u Evropi, a na prvom mestu je upravo Španija.

U oglasima sada može da se nađe kuća u Španiji od 100 kvadrata za 160.000 evra, u centralnoj Nemačkoj za 10.000 evra, a u Paraliji, u Grčkoj, stan od 55 kvadrata košta 60.000 evra. U Berlinu, toliki stan je 90.000 evra – oko 1.500 evra po kvadratu, a za isti, na Studentskom trgu treba 130.000 evra. Stanovi na bugarskom primorju su izuzetno povoljni, pa tako u Bugarskoj stan od 48 kvadrata košta oko 42.000 evra, dok u Nesebaru, poznatom letovalištu koje najčešće posećuju Srbi, stan od 50 kvadrata košta 45.000 evra, što je 900 evra po kvadratu.

NAJVIŠE SE TRAŽI – NAJSKUPLJE

PREDRAG Dević iz „Beoagenta“ kaže da na beogradskom tržištu najbolje ide ono što se može kupiti za oko 40.000 evra ili ekstremno luksuzne varijante. Sredine – nema.

Sve agencije za nekretnine, međutim, slažu se da će veća izgradnja oboriti cenu kvadrata. Sa druge strane, Dević tvrdi da je sama izgradnja skupa i kada bi se u nekim delovima grada cene još spustile, ne bi bilo isplativo.

„DŽABE“ U SARAJEVU I PODGORICI

PREMA podacima agencije „Anadolija“, trenutno je cena kvadrata u Sarajevu i Podgorici među najjnižima na zapadnom Balkanu, a u Beogradu i Zagrebu najskuplja. Dok je prosečna cena u Sarajevu 1.020 evra, u Podgorici oko 1.000 evra, ubedljivo najskuplji su u Zagrebu – oko 1.700 evra. Odmah za njim je naša prestonica, gde u proseku košta oko 1.300 evra.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *