ШТАП ПО ЛЕЂИМА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ – Ево шта се крије иза АМЕРИЧKОГ ИЗВЕШТАЈА

ŠTAP PO LEĐIMA BEOGRADA I PRIŠTINE – Evo šta se krije iza AMERIČKOG IZVEŠTAJA

18 marta 2019

Osim što do detalja secira stanje u bezbednosnom i pravosudnom sistemu Srbije i tzv. države Kosova u kontekstu ljudskih prava, izveštaj Stejt departmenta služi i kao štap kojim se Beograd i Priština teraju nazad za pregovarački sto.

To je očito već iz letimičnog pogleda na dokument koji se, istina, bavi morem tipičnih pitanja iz korpusa ljudskih prava – položajem LGBT osoba u društvu, položajem manjina, zaštitom prava građana pred sudovima, nivoom korupcije u državnim službama – ali istovremeno izgleda kao, rečima dr Nevena Cvetićanina, predsednika Foruma za strateške studije Instituta društvenih nauka, tehnički izveštaj sa diplomatskim značenjem.A koje su glavne zamerke Prištini i Beogradu? Ubistvo Olivera Ivanovića, napadi na Srbe i nasilje ROSU prilikom hapšenja Marka Đurića, između ostalog, zauzimaju značajno mesto.

– Izveštaj je izraz interesa SAD na Balkanu i možemo reći da je u funkciji privođenja dve strane dijalogu, smekšavanja tvrdih pozicija. Takođe, mora se reći da je prištinskoj strani na diplomatski način – ali jasnije nego ikada ranije – skrenuta pažnja da mora da napravi dogovor sa kosovskim Srbima – kaže Cvetićanin.

Izveštaj, zato, ima više diplomatski nego značaj za zaštitu ljudskih prava. U delu izveštaja posvećenom lažnoj državi Kosovo navodi se i da su problem napadi na etničke manjine, uključujući i one koje vrše snage bezbednosti, zatim endemska korupcija u redovima vlade, kao i pretnje i napadi na novinare.

Srbija, takođe, nije pošteđena, ali nacionalne tenzije ovde padaju u drugi plan, a akcenat je na korupciji i medijima (u tome se, makar, Bela kuća i Brisel u potpunosti slažu). Tako se u srpskom izveštaju ističe korupcija u policiji koja je i dalje velika, premda je unutrašnja kontrola radila bolje na otkrivanju trulih jabuka u MUP.

Velikih procesa protiv zvaničnika – policijskih, ali i političkih – za korupciju i dalje nema, i to će i u narednim godinama predstavljati fokus interesovanja Stejt departmenta.

„Slučaj Savamala“ je timu Majka Pompea poslužio kao odlična ilustracija upravo za taj splet visoke korupcije, zloupotrebe policije, brljotina pravosudnog aparata. Izveštaj (ne treba da čudi) naravno počinje konstatacijom da „slučaj Bitići“ nije okončan i da na njegovom rešavanju nisu načinjeni znatniji pomaci.

Političkim elitama u Srbiji ovaj dokument neće odgovarati, kaže doktorand FPN Boban Stojanović, pogotovo zbog toga što će se američka administracija ubuduće sigurno pozivati na njega.

– Ne iznenađuju primeri koje su izneli: normalno je da ukazuju na pritiske na medije i napade na novinare, ali i na problem političke korupcije. Slučajevi Savamale i ubistva Olivera Ivanovića dobro ilustruju kako stvari realno stoje u Srbiji i na Kosovu. Takođe, u srpskom društvu očigledno postoje primeri rodne neravnopravnosti i netrpeljivosti prema LGBT populaciji. Skrenuo bih ipak pažnju da izveštaj ne pominje očigledne primere političke diskriminacije, pogotovo prilikom zapošljavanja u javnom sektoru, ali to je teško dokazivo – zaključuje Stojanović.

I njegovo mišljenje je da izveštaji mogu uticati na pregovore Beograda i Prištine.

KOMENTARI4 komentara

 1. NS says:

  Srbi žive na Kosovu ko u logoru a ovi žvalave o nekim lbgt pravima, mnogo su kaže ugroženi1 Šta ne mogu javno da se fircaju na klupi u parku, šta li?

  • Za Srbiju says:

   Odličan komentar!

  • Velika Metla says:

   NS,svuda verglaju istu priču! Evo i pre neki dan čitam o istom izveštaju samo o Crnjoj i Goroj! I tamo u CG je sve super,ali prava "lgbt" i prava žena nisu dovoljno dobra! To što je na celom Balkanu kriminal,okupacija od strane zapada,korupcija,silovanja celih naroda i grupacija da MORAJU prihvatiti naci-američke vrednosti,droga,plate 200-300 evra nije gospodi problem nego su prava ovog bolesnog polusveta problem!

   • Željko says:

    @Velika Metla PROSJEČNA neto plaća zaposlenih u Zagrebu za lanjski prosinac (2018.) iznosila je 7.260 kuna, dakle 1.000 eura!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *