СТАРИ ДАТУМ – АЛИ НОВ КАЛЕНДАР

STARI DATUM – ALI NOV KALENDAR

7 jula 2017

Piše: Branko Pavlović

Do skora je 4. jul u svetu bio poznat kao dan državnosti SAD, ali od ovog 4. jula 2017. godine biće poznat kao datum od kada su Kina i Rusija potpuno usaglasile svoje međunarodne odnose i ekonomske politike i odlučile da ubuduće nastupaju zajedno.

Kada tako sagledamo činjenice, onda je na delu nova supersila, koja u potpunosti može da parira SAD, a u nekim segmentima, kao recimo vojnom, je već sada direktno moćnija od SAD.

Sa tako usaglašenim politikama, čiji stepen je daleko veći nego između država EU (EU ima zajedničku birkratiju koja joj je čist balast, ali suštinski nema zajedničke stavove o važnim pitanjima, a naročito nema operativne odgovore za goruće probelme EU), Kina i Rusija će nastupiti na samitu G 20 u Nemačkoj.

Umesto BRIKS-a, koji je izgledao kao alternativa samovolji Amerike, mnogo brže, funkcionalnije i delotvornije nastao je savez Kine i Rusije, posle koga više ništa nije i neće biti isto u svetu. Naravno, i sam BRIKS će nastaviti da raste i prerasta u efikasniju grupaciju država, ali vreme opterećeno visokim rizicima i velikim stepenom agresivnosti Amerike zahtevao je brži i odlučniji odogovor. Tražili ste – dobili ste.

Strateška greška Amerike je bio državni udar u Ukrajini 2014. godine i sve što je kasnije iz toga sledilo. Kada kažem greška, onda mislim posmatrano iz ugla onog dela SAD koji hoće da neomeđeno vlada svetom.

Na prvi pogled, udarom u Kijevu je destabilizovana Rusija i otvoren je novi jaz između EU i Rusije, što je sve bilo na ruku SAD, ali je potcenjena pronicljivost Kine u datoj situaciji. Očigledno se mislilo da će se Kina povesti za nekim dnevnim koristima u saradnji sa zapadom, na štetu Rusije. Međutim, Kina je od početka ukrajinske krize strateški mudro poboljšavala odnose sa Rusijom, kao prioritet svoje spoljne politike. Ispravno razumevajući da ako padne Rusija, onda je Kina sledeća za otstrel.

Muke kroz koje je Rusija prošla u prethodne tri godine, zla krv između EU i Rusije koja je iz Vašingtona posejana i istine radi oberučke prihvaćena i u Nemačkoj i u Francuskoj (o Britaniji ne treba trošiti reči), su male nadoknade za uspostavljanje ove i ovakve saradnje Rusije i Kine.

Najgora stvar koja je vladaocima iz SAD moglo da se dogodi je upravo ovo što im se dogodilo u odnosima Kine i Rusije, a što je dobilo svoju sveobuhvatnu i svečanu formu 4. jula 2017.godine.

Do izbora za predsednika Rusije u martu 2018. godine još će se praviti i u Vašingtonu i u Berlinu da je „sve pod kontrolom“, a onda će početi da se para ta neprirodna veza SAD i Nemačke, pa onda nasilno nametnuta dominacija Nemačke u odnosu na druge vodeće države EU. Zato što im je savezom sa Rusijom Kina u značajnoj meri preuzela važna tržišta u Rusiji. Kao što je izgradnja brzih pruga, na primer. Ili velikog aviona i helikoptera za civilni saobraćaj. Kod železnice su brzi vozovi Nemačke i Francuske osuđeni na gubitak tržišne utakmice sa kineskim brzim vozom, kod aviona će to potisnuti vremenom i Boing i Erbas sa tržišta Kine, kao daleko najvećeg tržišta novih velikih aviona, a kod helikoptera su sa zapada mogli sa Rusima da razviju taj koncept. Ovo navodim samo primera radi.

Najmoćniji mediji na zapadu će večito nastaviti da ignorišu stvarnost, pa i tako monumentalu stvarnost kao što je pola zemaljske kugle koju čine Rusija i Kina. Ali zašto naš RTS ignoriše stvarnost i zašto mi na svom udarnom dnevniku takođe nemamo izveštaj o poseti predsednik Kine Putinu, to je zastrašujuće. I mi izveštavamo o susretu samo iz ugla saopštenja koje su Si i Putin dali u pogledu predloga rešenja tenzija oko Korejskog poluostrva. Čak se ni ne postavlja pitanje, „a kojim povodom su uopšte predsednici bili u prilici da daju zajedničko saopštenje“. Nego, eto, dali, pa sad ne možemo ni mi potpuno da prećutimo da je izgleda neka visoka ličnost iz Kine bila kod neke visoke ličnosti iz Rusije. Užas.

Kod nas je 4. jul bio dan ustanka u Drugom svetskom ratu. Ali sada ponovo dobijamo razloga da slavimo taj datum. U znak sećanja na slamanje američkog intervencionizma u svetu koje je obnarodovano 2017. u Moskvi.

(Fond strateške kulture)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *