СТАРИ ЛИСАЦ – ХЕНРИ КИСИНЏЕР припрема стратегију против Путина

STARI LISAC – HENRI KISINDŽER priprema strategiju protiv Putina

1 januara 2017

160518-kissinger_-435

Ruska agencija za vesti na engleskom jeziku, objavila je da je bivši SAD sekretar Henri Kisindžer savetovao novoizabranog predsednika SAD-a Donalda Trampa kako da “udruži Rusiju i SAD kako bi sabotirao vojno osnaživanje Kine.”

Ako poverujemo u istinitost ove izjave, možemo zaključiti da Kisindžer, “stari, surovi ratnik”, planira da iskoristi Trampove veze sa Rusijom kako bi porušio stratešku alijansu između Rusije i Kine, analizira Pol Krejg Roberts.

Osnaživanje kineske vojske je posledica američkog provociranja Kine i klasifikovanje Južnog Kineskog mora kao teritorije od interesa SAD-a. Kina ne planira da napadne SAD, a naročito ne Rusiju.

Kisindžer je svestan pro-američkih elitista u Rusiji i radi na stvaranju “kineske pretnje” za njih koju bi oni mogli iskoristiti prilikom usmeravanja Rusije ka Zapadu. Ukoliko ova strategija bude uspešna, snaga Rusije će se urušiti, baš kao i snaga svake države koja se udružila sa SAD-om.

Na Putinovoj prošloj konferenciji za štampu, novinar Marat Sagadatov je pitao da li je Rusija već predmet polu-dominacije. Njegovo pitanje je glasilo: “Naša ekonomija, industrija, ministarstva i agencije često prate pravila koja su postavile međunarodne organizacije i njima upravljaju konsultantske kompanije. Čak i naše odbrambene strategije ko-kreiraju konsultanti. Zar nije vreme da se uvedu strane zamene i u ovoj delatnosti?”

Svaki Rus mora razumeti da biti deo Zapada znači živeti po pravilima Vašingtona. Jedina država u zapadnjačkoj koaliciji koja ima nezavisnu ekonomsku i međunarodnu politiku je upravo SAD.

Svi mi moramo shvatiti da uprkos izbora Trampa za predsednika, u vladi SAD-a neokonzervativci dominiraju njihovom međunarodnom politikom, i da njihovo zalaganje za hegenmoniju SAD-a kao velesile je jako kao i uvek. Ideologija neokonzervatizma se ustalila u pojedinim delovima CIA-e, Stejt Departmenta i Pentagona. Neokonzervativci održavaju njihov uticaj u medijima zahvaljujući univerzitetima,fondacijama i Ministarstvu međunarodnih odnosa.

Takođe moramo shvatiti da Tramp zauzima ulogu strogoće i da se njegove izjave često mogu loše protumačiti.

Nije poznato da li će Tramp pobediti široko rasprostranjenu neokonzervativističku zaveru ali se bar čini da ima ozbiljne namere ka umanjivanju tenzije između Rusije i SAD-a koja se gradila još otkad je Klinton narušio Bušovo obećanje da se NATO neće širiti uopšte ka Istoku. O toj ozbiljnosti svedoči i Trampovo proglašavanje direktora Exxon kompanije Reksa Tilersona kao zvaničnog sekretara. 2013. godine je Tilerson dobio Orden Prijateljstva od Rusije.

Kako profesor Mišel Čosudovski objašnjava, globalna korporacija poput Exxon-a ima različite interese od vojnih/bezbednosnih interesa SAD-a. SAD-ovom vojnom/bezbednosnom kompleksu je potrebna snažna pretnja, poput bivše “sovjetske pretnje” koja je izrasla u “rusku pretnju” da opravda vlasništvo nad oko trilion dolara državnog budžeta. Naspram toga, Exxon želi da bude deo ruskog energetskog biznisa, stoga je Tilerson motivisan da uspostavi dobre odnose sa Rusijom i da diskredituje “rusku pretnju”.

Očigledno vojni/bezbednosni kompleks i neokonzervativci vide Trampa i Tilersona kao pretnju, zbog čega su se oni u saradnji sa tajkunima industrije oružja snažno protivili Trampu i zbog čega je direktor CIA-e usmerio jake i neosnovane optužbe ka intervenciji Rusije u izborima.

Granice su postavljene, ostaje nam samo još da vidimo da li će Trampov izbor Tilersona za sekretara biti podržan od strane senata.

Široko rasprostranjen mit je da je Regan pobedio u Hladnom ratu tako što je razorio Sovjetski Savez pomoću većih finansijskih sredstava uloženih u oružje. Regan nikad nije govorio o pobedi u Hladnom ratu, o čemu svedoči i Pet Bukenen i drugi zvaničnici u vladi.

Regan je želeo da zaustavi Hladni rat, ne da pobedi u njemu. On je govorio o užasnim nuklearnim oružjima. On je verovao da je sovjetska ekonomija previše u nevolji da bi se takmičila sa finansijskim izdatkom na oružje, te da ukoliko prvo ukloni stagnaciju u SAD-ovoj ekonomiji, tek onda može da natera Sovjetski Savez na pregovore kroz borbu oružja. “Ratovi zvezda” su uglavnom bili samo trač (da li je Sovjetski Savez ikada poverovao u pretnju oružja, Amerika nije dobila odgovor).

Regan nije imao nameru da uspostavi vlast nad Sovjetskim Savezom, niti da ga unšti. Za razliku od Klintona, Buša i Obame, njega neokonzervativci nisu kontrolisali. Regan ih je otpustio i prognao u svojoj administraciji kada su mu radili iza leđa i kršili zakone.

Sovjetski Savez se nije raspao zato što je Regan odlučio da obustavi Hladni rat. Raspad Saveza je rezultat teških komunista koji su verovali da je Gorbačov oslabio vlast Komunističke partije tolikom brzinom da je predstavljao pretnju za postojanje Saveza, te su ga stavili u kućni pritvor. Snažno komunističko udruživanje je smenilo Gorbačeva sa vlasti i postavilo Jeljcina na njegovo mesto. Niko nije predvideo raspad Sovjetskog Saveza.
SAD-ov vojni kompleks nije želeo da Regan obustavi rat, jer je rat predstavljao osnovu njihovog profita. CIA je poručila Reganu da ukoliko se oružane snage ne obnove, Savez će pobediti jer kontroliše investicije i ulaže veći deo finansijskih sredstava u ratnu opremu.

Regan nije verovao tvrdnjama CIA-e nego je formirao tajni komitet koji je istražio tu tvrdnju. Komitet je zaključio da je CIA štitila svoje interese.

Američki kapitalizam i mreža društvene bezbednosti bi mnogo bolje funkcionisala bez ogromnih izdataka iz budžeta za vojni kompleks. Ispravnije je reći da kompleks potražuje veliku pretnju umesto velikog okršaja oružja. Muslimanski teroristi koji su ostali bez domova ne predstavljaju dovoljnu pretnju za ogromni vojni kompleks SAD-a, a problem sa stvarnom borbom leži u tome što bi se u slučaju da dođe do nje moralo proizvesti efikasno oružje od strane korporacija koje ih proizvode, umesto što se ogroman deo budžeta troši na probne verzije i greške u proizvodnom procesu.

Poslednji raketni brod SAD-a se dva puta kvario i odvlačio na popravku. Avion F-35 je utrošio neizmernu sumu novca, a ima bezbroj problema i već se smatra neupotrebljivim. Ruske rakete su hipersonične, njihovi tenkovi su bolji a eksplozivna moć ruske Sotone II ICBM je zastrašujuća. Moral ruske vojske je na zavidnom nivou. Oni se nisu umorili posle 15 godina borbe i ratova koji su im oduzeli živote žena i dece.

Vašington sa korumpiranom prirodom svog vojnog kompleksa može da se zalaže za rat koliko god želi, a da ne predstavlja pretnju Rusiji ili Kini, a naročito ne njihovoj strateškoj alijansi.

Neokonzervativci su diskreditovani, ali i dalje predstavljaju snažan uticaj na međunarodnu politiku SAD-a. Sve dok ih Tramp ne obustavi, Rusija i Kina bi trebalo da se pridržavaju svoje alijanse. Svako ko pokuša da raskine tu alijansu predstavlja pretnju i jednoj i drugoj državi, a i Americi i samom životu na zemlji.

Webtribune.rs

KOMENTARI6 komentara

 1. Trifun says:

  Mnogo je vjerovatnije da ce Kina napraviti kompromis sa SAD, jer su Kinezi izuzetno pragmaticni i mudar narod. Sto ce te porazene neokonzervativne hijene gurnuti u jos dublju ilegalu.

 2. Sančo Pansa says:

  Neće moći SAD više nikada da ugroze Rusiju u mjeri koja bi mogla biti dramatična...Ta vremena su prošla!

 3. VELIKI HRVOSER says:

  MA NEMA NIŠTA OD TOGA, MATORI IMA KREČANU U GLAVI, SAD SU U RUKAMA PRAKTIČNO MRTVACA,SVE STARKELJE PRED SMRT, TO NAGOVEŠTAVA DA SU ODLUKE TIH LJUDI SLABE I DA ĆE NJIHOVA DRŽAVA USKORO DA PROPADNE USLED TAKVIH ODLUKA. SAD JE POKAZAO SVOJE PRAVO LICEI RAZOTKRIO PRAVE NAMERE A KORISTI EKONOMSKE OD NJIH VIŠE NIKO NE MOŽE DA IMA, PREMA TOME SAD JE RUŽNA UDAVAČA.

 4. punca says:

  2017 je godina polaganja obracuna " Ne vjeruj NIKOME !!!

 5. Mlax says:

  Rusija nije problem br 1 za Ameriku nego Kina.Tek nakon urusavanja Kineske ekonomije Ameri ce krenuti na Ruse da ih ekonomski sankcijama iscrpe I da ih slome i rasparcaju kao SFRJ.Ruska ekonomija je smesna spram Kineske koja opasno grabi napred.Jedini spas I za Rusiju I Evropu je stvaranje novog saveza Evrope I Rusije bez Americkog uplitanja.Ovakva Evropa i Rusija nece jos dugo opstati jer in Ameri drze u saci I na samo jedan stisak iste su gotove.....

 6. Deda Brada says:

  Mlax, da li si svestan kakvu glupost si izvalio?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *