СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ: Хрватска пала испод четири милиона становника

STATISTIČKI PODACI: Hrvatska pala ispod četiri miliona stanovnika

25 februara 2019

PREMA poslednjoj proceni hrvatskog Državnog zavoda za statistiku, sredinom prošle godine Hrvatska je imala 4.089.000 stanovnika, što je najmanji broj u poslednjih 25 godina.

Međutim, prema procenama demografa, Hrvatska je pala i ispod četiri miliona jer se veliki broj iseljenih ne odjavljuje, a DzS procenu broja stanovnika temelji na broju rođenih, umrlih, doseljenih i službeno odseljenih lica, piše „Večernji list“.U poslednjih sedam godina u Hrvatskoj se smanjio broj dece do 14 godina za skoro 60.000, a povećao se broj starijih od 65 i više godina za 74.000.

„Prema mom mišljenju, sada imamo ispod četiri miliona stanovnika s obzirom na to da se veliki broj iseljenih ne odjavljuje. No, bitnije od broja stanovnika je loša dobna struktura stanovništva u Hrvatskoj, sve manji udeo mladih do 14 godina u odnosu na starije od 65 godina. To sa sobom nosi teške privredne i socijalne probleme i posledice za penzioni i zdravstveni sistem. Po udelu mladih, vidi se da će mnoštvo škola nestajati“, izjavio je demograf Anđelko Akrap sa Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Slično misli demograf Stjepan Šterc, koji takođe tvrdi da Hrvatska danas ima manje od četiri miliona stanovnika.

„Najznačajniji je broj dece u osnovnim i srednjim školama koji je egzaktan, jer škole svake godine dostavljaju službene podatke o broju učenika, pa se vidi da smo u 10 godina izgubili 83-84 hiljada učenika osnovnih i srednjih škola. Oko 65.000 dece iz osnovne i srednje škole se iselilo u prethodnih 10 godina, i kad se tome doda prirodni pad stanovništva od 150.000 ljudi, u 10 godina mi imamo gubitak stanovništva više od 400.000“, rekao je Šterc.

List navodi da je u vreme poslednjeg popisa stanovništva 2011. godine Hrvatska imala na 100 starijih od 65 godina 85 dece do 14 godina, dok je prošle godine na 100 starijih od 65 godina bilo 70 dece.

Prema tvrdnjama demografa, tu se ne radi samo o smanjenju stanovništva, nego o tome da svi građani trpe posledice ovako loše starosne strukture stanovništva preko penzija i zdravstvenog osiguranja, jer neće imati ko da ih finansira.

Takođe, tvrde demografi, nemoguće je imati 4.089.000 stanovnika, a istovremeno 3.774.548 birača, koliko ih se vodi u registru Ministarstva uprave, a kako se navodi, takve brojke bi bile moguće samo ako su u birače ubrajana i maloletna deca.

KOMENTARI16 komentara

 1. Željko says:

  I vi bi susjedi pali na tu razinu da imate EU putovnice i da možete raditi na "mrskom" vam zapadu Europe!! Gledam jutros na Prva TV kako vaše državljane varaju u Češkoj, znači svi bi vi vani ali ne možete, ne vidim da itko ide raditi u "majku" vašu, u Rusiju nego svi želite na Zapad, Rusiju hvali a na Zapad se svali!!

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Susede, samo ti ostaje da se tešiš da je i drugima loše kao i vama, da drugi kopaju kontejnere kao vi hrvati, da su nas kao vas katolička "braća" i EU/NATO "prijatelji" prevarili sa obećanjima da će vas ekonomski i tehnološki razviti ako prihvatite njihovu politiku, ali NISMO. Sada "uživajte" susedi u plodovima svoje "mudrosti" a oni će da vam budu isti kao i posle 1. i 2. sv.rata koje ste IZGUBILI. I samo da ti kažem, vas nema ni "ispod 4 miliona", vas ima najviše 3,2 mil., to nije problem izračunati. Vaš problem je to što govore i ovi demografi a i Tedo Jurić-da imate još samo 0,5 mil. mladih i mlađih ( a i to se poklapa sa rečenih 3,2 mil.stanovnika) koji imaju emigracioni kapacitet, i to će vam iseliti u 3 godine i tada ćete ostati na 2,7 mil. stanovnika, uglavnom penzionera i javno-državnih službenika. Postavlja se pitanje-KAKO ĆETE DA BRANITE GRANICE, ??????????????????????????????????????????????? A MORAĆETE !!!!!!

  • Zoran says:

   Ne, Zeljko, oni ne bi u EU. Prosecan Srbin hoce samo pare. Da li od kredita, gastarbajtera, Amerikanca, humanitarne pomoci, droge, UOPSTE niej bitno.:) Bitno da legnu suske.:)

  • Ivana says:

   Srbima je bolje rađati decu jel nestajemo brže od Hrvata umesto se radovati tuđoj nesreći potruditi se stvoriti svoju sreću. A to su mlade porodice s petro i više dece kojliko je takvih u Srbiji a svi bi bili neki veliki Srbi.

  • Kulak says:

   Mnogi imaju problema sa nedostatkom radne snage.Glavni grad Rusije,Moskva,trenutno traži 1.000.000 radnika tehničkih i informatičkih struka.Takvima se odmah daje posao,stan,pa čak i rusko državljanstvo po pojednostavljenoj proceduri.One sa društveno-humanističkim zanimanjima ne traži niko,takvih svi imaju previše.

 2. Stjepan says:

  Ahahahahahahaaaaaaaaa..................Željko 'Rvatino pa kaj toliko visiš na srpskim stranicama?Kaj nisi na njemackim ili francuskim,tj.omiljenog ti Zapada.Idiot ne razumoije da smo mi sa područja EXYU uvjek gravitirali prema tom tzv zapadu(Naravno i zbog sistema koji je tada vladao u SSSR).A kaj se Rusije dotikavle,otiđi na njihovu stranicu(Zavod za statistiku-imaš i na engleskom)"Rossia.net"pa malo proući i onda laj na mjesečinu.A jbg,i cijena nafte ponovo raste.....

 3. marko says:

  zeljko says naivan si decko. jer prvo ne znas da hrvati lazu u svemu politicki pa i privatno ova zemlja nikad nije imala vise od 3,3 miliona stanovnika sada ima oko 2,8 miliona kakvih ispod 4. u ovu brojku su pisali one kojih nema 400 000 srba nema zbog rata hrvata nema ekonomski beg od 1991 300 000 i mrtvih tko zna koliko je umrlo a pisu nepostojece hrvate u bosni da ih ima 700 000 a nema ih nikad ih nije bilo vise od 200 000 i hrvati u bosni nisu narod jer statisticki ih nema vise od 5 % sto ratom sto iseljavanjem sto smrti. znaci ovih 700 000 nepostojecih hrvata lazna hrvatska statistika je ubrajala u hrvatske drzavljanje.puno toga jos moras uciti zeljko says da bih shvatio da svet u kome se zivi u mnogo cemu je lazan s podacima bilo koje vrste POGOTOVO POLITICKE

  • Željko says:

   @marko Djelomice se slažem sa Vašim mišljenjem! Da nitko ne zna sa sigirnošću koliko je Hrvata ostalo u BiH jer je popis bio par mjeseci prije pristupanja Hrvatske u EU i mislim da Hrvata u BiH trenutačno nema niti 10 %!

 4. Gojko says:

  Što se mene tiče mogu komšije hrvati da padnu na ispod milion ne interesuju me njihov problem.Mi treba da se zabrinemo ista stvar i u srbiji.Ako puste nemci od kraja godine mislim da će doći do pravog stampeda prema zapadu.Ostaće pusta sela i gradovi

 5. Zoran says:

  I mi smo pali ispod 7 miliona, al vam to niko ne javlja.

 6. Portopranco says:

  Znam vodoinstalatera iz Dalmacije koji gasi obrt jer tri godine ne može naći radnika,a krupnije poslove ne može raditi sam.Sad će raditi na crno i to sitnije poslove po principu keš na ruke.Bosanci su godinama spasavali rvacko tržište radne snage,ali više nema ni njih.Odlaze u Austriju jer se tamo isti poslovi plaćaju 4 puta više.Ne može rvacku više spasiti ni blesavi Bosanac.

  • Karital says:

   Gle, pa ti sve znaš šta se dešava u usrašiji!Znači, ti si još dole?

   • Portopranco says:

    Trieste Trst

    • Karital says:

     Smucaš se po Punta rosse i švercaš za zemljake farmerke Carera?

     • Portopranco says:

      Mater Talijanka iz Fiume pa di ću nego u Trieste.Ćaća je Srbin iz Benkovca ali tamo ne mogu jer je grad trenutno pod ustaškom okupacijom.

 7. Kulak says:

  EU je otvoreno tržište radne snage.Ide se tamo gde te bolje plaćaju.Radna snaga iz Bosne i Hercegovine popunjavala je godinama rupe na hrvatskom tržištu radne snage.I u sportu uostalom.Sada se i taj rezervoar potrošio.To je to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *