СТАТУС КВО ВИШЕ НЕ ПОСТОЈИ: Председник Азербејџана дао Јеревану последњу шансу

СТАТУС КВО ВИШЕ НЕ ПОСТОЈИ: Председник Азербејџана дао Јеревану последњу шансу

9 октобра 2020

Статус кво у Нагорно-Карабаху више не постоји, рекао је азербејџански председник Илхам Алијев.

„Променио сам статус куо. Тамо, на бојном пољу. Нема више статуса кво“, рекао је током обраћања нацији.Шеф државе је додао да Баку даје Јеревану „последњу шансу“ да се врати у формат преговора и повуче трупе из региона. Додао је да се сада у Карабаху воде битке у свим правцима, а оружане снаге Азербејџана „јачају своје позиције“.

„Присиљавамо окупатора, агресора на мир. Показали смо им да побеђујемо и на бојном пољу и на преговарачком столу. Видели су нашу снагу, нашу вољу. Ниједна сила не може нас одбити с правог пута. Ниједна земља може утицати на нашу вољу“, нагласио је Алијев.

Као што је истакао азербејџански лидер, Јереван мора да испуни резолуције Савета безбедности УН о Карабаху и да одатле повуче своје трупе.

Истовремено, Алијев се није сложио са тезом да сукоб око Нагорно-Карабаха нема војно решење.

„Преговори трају око 30 година. Да ли је дошло до помака? Да ли смо вратили најмање центиметар наших земаља? <…> Не“, наставио је Алијев.

Према његовим речима, ако на консултацијама у Москви шеф јерменског Министарства спољних послова Зохраб Мнатсаканиан Карабах назива делом Јерменије, онда не може бити говора о преговорима.

„Говорио сам о томе и нико нас неће присилити“, додао је он.

KOMENTARI7 коментара

 1. Komsija iz daleka says:

  Tako se to radi, nema pregovora sa okupatorom. Osim u Srbiji.

 2. Željko says:

  Long live independent ( pro NATO ) Azerbaijan !!

 3. milorad3 says:

  sad će jermeni da ih roknu,pa kad od jedne rakete izgube bataljon,pa onda drugi bataljon itd.onda će da shvate zašto su rusi jermenima dali iskandere.Iskander je vrlo moćno TAKTIČKO orudje.Takodje ovo je preterivanje, azerbejdžan je daleko od pobede a njihovbe pobede pre izgledaju kao elastično povlačanje jermena.Azerbejdžan već ima opasne gubitke a nisma primetio da su uspeli da okole ili ozbiljno razbiju jermenske trupe.Sve je ovo račun bez krčmara jermeni su MNOGO jači nego što pokazuju.

 4. Miraš says:

  Nesreća Nagornog Karabaha i Jermenije nastala je zato što prilikom raspada Sovjetskog saveza ceo svet priznao je nekadašnje republičke granice za državne, a te granice nisu etničke. Alijev tvrdi pazar nasledjen iz bivšeg SSSR-a pričajući o okupatoru, a zapravo Azeri su okupatori na jermenskoj teritoriji. Jermeni su na tom prostoru starosedeoci, a Azeri su se doselili kasnije. Jermenska kraljevina nekad 66 godine pre nove ere prostirala se od Crnog mora do Kaspijskog jezera. ... Jevrejima je omogućeno nakon Balforove dekleracije iz 1917 da se nakon 2 hiljade godina vraćaju u Palestinu i da 1948 mnoge države sveta priznaju Izrael za državu. A Jermeni sa Nagornog Karabaha na svom današnjem prostoru stalno su prisutni i njima niko ne priznaje državu, od njih prave svetske raseljenike. ... Inače Baku i Jerevan usvojili su zajedničku izjavu u kojoj su se složili o prekidu vatre u Karabahu od podneva 10. oktobra, izjavio je Sergej Lavrov nakon pregovora u Moskvi. Pregovori su trajali više od 10 časova.

 5. Erulian says:

  a da ipak prizna Nagorno Karabah a da mu za uzvrat o b e ć a j u N E Š T O?

 6. Slobodanka says:

  U budućnosti prilično su mogući novi sukobi na Južnom Kavkazu. Ali svako novo obnavljanje sukoba na inicijativu Azerbejdžana nosi sve veći rizik da će doći do medjunarodnog priznanja nezavisnosti Karabaha, baš zbog ponavljanja ugrožavanja života ljudi na Nagorno Karabahu. Jermenija hitno mora da bolje opremi svoje oružane snage i snage karabaha, one zasad nemaju odgovarajući odgovor na bespilotne letilice, itd. To se jasno vidi iz uspešnih azerbejdžanskih napada na Stepanakert. Ako to ne urade u sledećem blickrigu Azerbejdžan će uspeti da ozbiljnije promeni stanje na terenu. Za teritorije koje nemaju spolja priznatu nezavisnost, ozbiljne promene stanja na terenu su SMRT, KRAJ SVEGA.

 7. Slobodanka says:

  Da se vratim na temu ovog teksta: ova izjava Alijeva je poslednji trzaj propalog pokušaja blickriga. Ujedno mu služi da koliko-toliko opere obraz pred njegovim Azerbejdžancima, da ne otkriju da njihov predsednik Alijev je nešto probao pa se us*o. Treba sačuvati vlast nakon primirja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u