СТАТУС КВО ВИШЕ НЕ ПОСТОЈИ: Председник Азербејџана дао Јеревану последњу шансу

STATUS KVO VIŠE NE POSTOJI: Predsednik Azerbejdžana dao Jerevanu poslednju šansu

9 oktobra 2020

Status kvo u Nagorno-Karabahu više ne postoji, rekao je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev.

„Promenio sam status kuo. Tamo, na bojnom polju. Nema više statusa kvo“, rekao je tokom obraćanja naciji.Šef države je dodao da Baku daje Jerevanu „poslednju šansu“ da se vrati u format pregovora i povuče trupe iz regiona. Dodao je da se sada u Karabahu vode bitke u svim pravcima, a oružane snage Azerbejdžana „jačaju svoje pozicije“.

„Prisiljavamo okupatora, agresora na mir. Pokazali smo im da pobeđujemo i na bojnom polju i na pregovaračkom stolu. Videli su našu snagu, našu volju. Nijedna sila ne može nas odbiti s pravog puta. Nijedna zemlja može uticati na našu volju“, naglasio je Alijev.

Kao što je istakao azerbejdžanski lider, Jerevan mora da ispuni rezolucije Saveta bezbednosti UN o Karabahu i da odatle povuče svoje trupe.

Istovremeno, Alijev se nije složio sa tezom da sukob oko Nagorno-Karabaha nema vojno rešenje.

„Pregovori traju oko 30 godina. Da li je došlo do pomaka? Da li smo vratili najmanje centimetar naših zemalja? <…> Ne“, nastavio je Alijev.

Prema njegovim rečima, ako na konsultacijama u Moskvi šef jermenskog Ministarstva spoljnih poslova Zohrab Mnatsakanian Karabah naziva delom Jermenije, onda ne može biti govora o pregovorima.

„Govorio sam o tome i niko nas neće prisiliti“, dodao je on.

KOMENTARI7 komentara

 1. Komsija iz daleka says:

  Tako se to radi, nema pregovora sa okupatorom. Osim u Srbiji.

 2. Željko says:

  Long live independent ( pro NATO ) Azerbaijan !!

 3. milorad3 says:

  sad će jermeni da ih roknu,pa kad od jedne rakete izgube bataljon,pa onda drugi bataljon itd.onda će da shvate zašto su rusi jermenima dali iskandere.Iskander je vrlo moćno TAKTIČKO orudje.Takodje ovo je preterivanje, azerbejdžan je daleko od pobede a njihovbe pobede pre izgledaju kao elastično povlačanje jermena.Azerbejdžan već ima opasne gubitke a nisma primetio da su uspeli da okole ili ozbiljno razbiju jermenske trupe.Sve je ovo račun bez krčmara jermeni su MNOGO jači nego što pokazuju.

 4. Miraš says:

  Nesreća Nagornog Karabaha i Jermenije nastala je zato što prilikom raspada Sovjetskog saveza ceo svet priznao je nekadašnje republičke granice za državne, a te granice nisu etničke. Alijev tvrdi pazar nasledjen iz bivšeg SSSR-a pričajući o okupatoru, a zapravo Azeri su okupatori na jermenskoj teritoriji. Jermeni su na tom prostoru starosedeoci, a Azeri su se doselili kasnije. Jermenska kraljevina nekad 66 godine pre nove ere prostirala se od Crnog mora do Kaspijskog jezera. ... Jevrejima je omogućeno nakon Balforove dekleracije iz 1917 da se nakon 2 hiljade godina vraćaju u Palestinu i da 1948 mnoge države sveta priznaju Izrael za državu. A Jermeni sa Nagornog Karabaha na svom današnjem prostoru stalno su prisutni i njima niko ne priznaje državu, od njih prave svetske raseljenike. ... Inače Baku i Jerevan usvojili su zajedničku izjavu u kojoj su se složili o prekidu vatre u Karabahu od podneva 10. oktobra, izjavio je Sergej Lavrov nakon pregovora u Moskvi. Pregovori su trajali više od 10 časova.

 5. Erulian says:

  a da ipak prizna Nagorno Karabah a da mu za uzvrat o b e ć a j u N E Š T O?

 6. Slobodanka says:

  U budućnosti prilično su mogući novi sukobi na Južnom Kavkazu. Ali svako novo obnavljanje sukoba na inicijativu Azerbejdžana nosi sve veći rizik da će doći do medjunarodnog priznanja nezavisnosti Karabaha, baš zbog ponavljanja ugrožavanja života ljudi na Nagorno Karabahu. Jermenija hitno mora da bolje opremi svoje oružane snage i snage karabaha, one zasad nemaju odgovarajući odgovor na bespilotne letilice, itd. To se jasno vidi iz uspešnih azerbejdžanskih napada na Stepanakert. Ako to ne urade u sledećem blickrigu Azerbejdžan će uspeti da ozbiljnije promeni stanje na terenu. Za teritorije koje nemaju spolja priznatu nezavisnost, ozbiljne promene stanja na terenu su SMRT, KRAJ SVEGA.

 7. Slobodanka says:

  Da se vratim na temu ovog teksta: ova izjava Alijeva je poslednji trzaj propalog pokušaja blickriga. Ujedno mu služi da koliko-toliko opere obraz pred njegovim Azerbejdžancima, da ne otkriju da njihov predsednik Alijev je nešto probao pa se us*o. Treba sačuvati vlast nakon primirja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *