ŠTEFAN FILE: Albanija na dobrom putu ka EU

ŠTEFAN FILE: Albanija na dobrom putu ka EU

6 maja 2014

pol-file-70714294Komesar za proširenje Evropske Unije Štefan File je na svojoj balkanskoj turneji danas u Tirani izjavio da postoji dobra volja za integraciju Albanije u EU.

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File je na svojoj balkanskoj turneji danas u Tirani izjavio da postoji dobra volja za integraciju Albanije u EU, možda već u junu, za kada je najavio još jedan sastanak na vrhu u glavnom gradu Albanije, objavio je albanski portal „Tajm“.

„Naš ponovni dolazak u Tiranu radi razgovora na visokom nivou potvrđuje našu spremnost da zajedno radimo na integrativnim procesima Albanije na putu ka EU, čime se povećavaju šanse Albanije da u junu dobije status kandidata“, rekao je File na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Albanije Edi Ramom.

Ovo je drugi sastanak na visokom nivou predstavnika EU i Albanije.

„Naglasio sam da konfrontacija ne pomaže integraciji vaše zemlje“, rekao je File koji je danas, posle Beograda došao u specijalnu posetu Tirani.

„Posle današnje posete sam još više ubedjen da su vlada i opozicija usmerene ka postizanju tog nacionalnog cilja i tražim da pokažete duh razumevanja i kompromisa kako biste se suprotstavili izazovima integreacije koji stoje pred Albanijom“, rekao je File.

Prema njegovim rečima, „države članice EU su prošle godine priznale dostignuća Albanije i dali joj jasnu perspektivu na putu ka EU. Sada je na Albaniji da nastavi započetim putem. Na vašoj zemlji je da pojača napore u sprovodjenju i za završetak reformi koje su sada na prelomnoj tački kao što je jačanje pravne države, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, reforma sudstva“, rekao je.

„Verujem da će dodatno angažovanje pomoći Albaniji na ispunjenju njene agende u napredovanju ka EU. Sa premijerom smo se dogovorili da se u junu ponovo nađemo u Tirani na sastanku na visokom nivou. Snažno verujem da je budućnost Albanije u EU i nastavićemo da joj pomažemo da u to ubedi zemlje članice“, rekao je File.

Na pitanja novinara u vezi optužbi bivšeg premijera Beriše komesar je kratko rekao: „Nisam na listi prijatelja na Fejsbuku gospodina Beriše ali vas uveravam da sam prijatelj Albanije i Albanaca. To je sve što mogu da kažem“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *