ŠTEFAN FILE: Smejali smo se Putinu, ali sad nam nije više do smeha

ŠTEFAN FILE: Smejali smo se Putinu, ali sad nam nije više do smeha

4 maja 2014

stefan file 3454Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File ocenio je da je EU doprinela trenutnom sukobu u Ukrajini, jer je propustila da shvati izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o raspadu bivšeg SSSR.

„Nismo ozbiljno shvatili ono što nam je pre nekoliko godina rekao sam predsednik Putin. Tvrdio je da je raspad SSSR bila najveća katastrofa 20. veka,“ kazao je File.

„Na samitu NATO – Rusija u Bukureštu 2008. godine, bio sam u sobi kad je Putin izjavio da je Ukrajina „veštačka država“, rekao je File.

„Pola nas se nasmejalo, pola nas nije razumelo. Ali, sada shvatamo i više nam nije do smeha“.

File je rekao da Brisel nije uspeo da uveri Rusiju da na evropske relacije gleda kao na odnose u kojoj obe strane pobeđuju, a ne u kojoj jedna strana gubi.

Komesar za proširenje EU je izrazio zabrinutost, jer Moskva više ne vodi računa o međunarodnim konvencijama, uključujući Budimpeštanski memorandum iz 1994. godine, koji garantuje Ukrajini teritorijalni integritet, kao i prošlomesečni Ženevski sporazum koji je trebalo da spreči eskalaciju sukoba u Ukrajini.

File, čiji petogodišnji mandat ističe u oktobru, izjavio je kako se još uvek nada da će EU uveriti Rusiju da rešenje treba naći za pregovaračkim stolom, jer Evropa nije mesto gde se treba boriti za moć.

Ali prvo, priznao je File, 28 zemalja članica EU moraju po strani ostaviti svoje unutrašnje razlike i pronaći zajednički način konstruktivnog angažmana s Rusijom.

„Ako mi nismo odlučno i čvrsto jedinstveni, posledice po naše vlastite zemlje su jasne“, rekao je File, koji je dodao da je već video „jedan broj populista i nacionalista u EU koji uskaču u ruska propagandna kola“.

„Ja sam prestravljen mogućim posledicama,“ rekao je File u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

KOMENTARI2 komentara

  1. LJuba N.S. says:

    Smrad Evropski.Nemoram biti za Ruse ali ovde je sve jasno kakoje počelo i zašto to rade.Štaje sa Kosovom i tuste bili jedinstveni naoružali ste teroriste i to vam je bilo malo paste bombardovali mimo svih zakona Srbiju dabi doveli teroriste na vlast.Evromajdan su napravili pre svega Amerikanci koji prave ratove uvek dabi izvukli korist.Čim je onaj zločinac iz Vjetnamskog rata Mekejn došao u Kijev znalo se daće doći do rata,i nedaj bože Evropskog ...Strašnoje gledati koje licemerstvo od političkih prestavnika Evrope slušamo.Pošto dotična persona dolazi u Srbiju bojim se daće dati ultimatum ovoj vladi koji će biti protiv Rusije.A toće biti kraj ove vlade koja već uveliko radi protiv intersesa Srbije.Kosovo su nezvanično prodali za ulazak u EU a nisu pitali narod dalije za ulazak u EU.Govorili su dale tužiti predhodnu vladu ako proda Telekom i elektrodistribuciju a oni sada najavljuju prodaju.Pošto su očigledno nesposobni neka prodaju celu Srbiju a oni da odu jer nam netrebajujer se i oni drže Evrope a sve je to jedna obična laži prevara....

  2. velimir says:

    IMBECILU AMERIČKO-NACISTIČKI , MNOGO TI JE VREMENA TREBALO DA SHVATIŠ . EVROPSKA GAMADI NA KAKVIM STE VI DROGAMA , KAD VAMA TREBAJU GODINE I DECENIJE DA SHVATITE ŠTA SE DEŠAVA. LJUDI U SRBIJI , POLJOPRIVREDNICI SA OSNOVNOM ŠKOLOM SU ZNALI ŠTA ĆE SE DESITI JOŠ DALEKE 1990. SAD DOLAZIMO DO POSLOVICE " KO SE POSLEDNJI SMEJE NAJSLAĐE SE SMEJE" ŽIVEO SLOBODOUMAN SVET

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *