СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ ИЗДАО ОЗБИЉНО УПОЗОРЕЊЕ: Највише би требало да су забринути Срби

STEJT DEPARTMENT IZDAO OZBILJNO UPOZORENJE: Najviše bi trebalo da su zabrinuti Srbi

3 aprila 2019

Američki Stejt department, četiri dana pre britanskog Forin ofisa, upozorio je svoje državljane da ne putuju na sever Kosova i Metohije zbog mogućih terorističkih napada!

Identično kao i London, Vašington je upozorio američke građane da izbegavaju severni deo Kosovske Mitrovice, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan ‘zbog građanskih protesta i mogućeg terorizma’. Stejt department je ovo upozorenje objavio 21. marta 2019. godine, dok je britansko ministarstvo spoljnih poslova identičan dopis pustilo u javnost 25. marta, četiri dana kasnije.Naši sagovornici ocenjuju da ovde ništa više nije slučajno, te da ova upozorenja treba veoma ozbiljno shvatiti!

Islamski ekstremizam

Prema izveštaju Stejt departmenta, lažna država Kosovo svrstana je u „nivo 2“ rizika od mogućih četiri. Primera radi, na maksimalnom nivou nalaze se Venecuela, Avganistan, Ukrajina…

„Trenutni izveštaj Stejt departmenta stavio je Kosovo na nivo 2, ukazujući na to da putnici treba da povećaju oprez zbog mogućeg terorizma. Preispitajte putovanja u severni deo Kosovske Mitrovice, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan zbog građanskih protesta. Postoji značajan rizik od terorizma u Prištini, gde je pretnja od međunarodnog terorizma slična onoj u većini evropskih zemalja.

Od proglašenja nezavisnosti, Kosovo je doživelo porast islamskog ekstremizma, ali i izvestan napredak u borbi protiv terorizma. Od 2014. godine uhapšeno je 125 ljudi zbog sumnje da su učestvovali u ratovima u Siriji i Iraku, a tokom 2018. godine nije bilo prijavljenih akata terorizma“, navodi se, između ostalog, u izveštaju američkih stručnjaka.

Komentarišući ove navode, Igor Bečić, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti, kaže da postoje stalna opasnost i pretnje koje ugrožavaju bezbednost Srba na severu pokrajine.

– Albanski lideri su pokazali da ne prezaju da upotrebe silu. Iako Stejt department i Forin ofis periodično objavljuju ove izveštaje, prvi put se decidirano pominju sever Kosova i četiri srpske opštine, što je i te kako zabrinjavajuće. Albanci su posle hapšenja Marka Đurića u nekoliko navrata pominjali praktično invaziju na sever pokrajine, tako da ovo nije nimalo naivno. Njima odgovara destabilizacija, pa zato Haradinaj i Tači podržavaju Đilasa, Obradovića i Jeremića u stvaranju haosa u celoj Srbiji… – podvlači Bečić.

Ludilo koje traje

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, ocenjuje da ludilo koje već mesecima generišu kosovski političari apsolutno može dovesti do ozbiljne eskalacije sukoba na severu Kosova.

– Mogući terorizam ne preti samo severu Kosova već je to pretnja i čitavom regionu. Kosovski političari veoma nervozno i šizofreno reaguju na državotvorno ponašanje predsednika Vučića. Njegovo ponašanje i komunikacija smetaju Albancima, koji na to nisu navikli i nemaju adekvatan odgovor, osim pretnje oružjem i ratom.

Međutim, smetnuli su sa uma da je Srbija danas snažna zemlja, s ozbiljnim liderom koji neće dozvoliti da iko ponižava i ubija srpski narod na Kosovu – zaključuje Dragaš.

(Informer)

KOMENTARI2 komentara

  1. petrovgrad says:

    Kakvi Šiptari, pa oni nemaju više kapaciteta. U ovom trenutku ne mogu da mobilišu više od 50 hiljada, Za sever KiM i ostale enklave u pomoravlju treba im doplo. Šiptara ima oko 500.000 ukupno. Srba ima 100.000 to je 20 procenata u ovom trenutku. Nema NATO bombardovanje Srbije, a za jedan na jedan samo Srbi na KiM ima da ih razbiju. Šiptari nisu imali snage da zauzmu sever 1999 god. kad ih je bilo preko milion, a oće sad kad ih je duplo manje. Da ne pominjem ostale faktore.

  2. Velika Metla says:

    Uskoro očekujte kako će naci-amrikenjci da napišu "Srbi su islamisti"! Kod njihove marve koju nazivaju "graDžanima J-amerike" će to biti prihvatljivo,jer pojma nemaju ni ko su islamisti,niti ko su Srbi! Glupi do bola! Toliko su glupi da im na mikro-valnim rernama piše u uputstvu za upotrebu "mačke se ne smeju sušiti u mikro-valnoj rerni"!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *