СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ ОБЈАВИО ИЗВЕШТАЈ – и о Србији

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ ОБЈАВИО ИЗВЕШТАЈ – и о Србији

19 септембра 2018

Амерички Стејт департмент је објавио извештај о тероризму, а у посебном делу се бавио и стањем у Србији, пише Глас Америке.

Највеће претње од тероризма у Србији, у којој током 2017. године није било терористичких напада, и где је ниво активности у вези са регрутацијом бораца за Исламску државу био низак, остају потенцијално кретање новца и оружја преко њене територије, повратак страних терористичких бораца и радикализација, наводи се у најновијем извештају Стејт департмента о тероризму за 2017. годину, који је представљен у Вашингтону. У извештају се наводи да је влада у Београду предузела кораке да побољша своју способност у борби против тероризма, усвајањем Националне стратегије за спречавање и одговор на тероризам у периоду од 2017. до 2021. године, али и настављањем сарадње са међународним партнерима, уз посебан фокус на спровођење закона и напоре у области сајбер-безбедности.

Као чланица Глобалне коалиције за пораз Исламске државе, Србија је обећала донације у медицинској опреми у мају, али неискуство у улози донатора и унутрашње препреке одложили су испоруку те помоћи и по свему судећи ће ограничити додатну финансијске и материјалне доприносе Коалицији, наводи се у извештају, у којем се такође нагашава да је Србија наставила да користи обуку америчке владе у изградњи својих капацитета за борбу против тероризма. 

Када је реч о правосуђу, спровођењу закона и безбедности граница, у извештају се истиче да је неопходно да Србија побољша капацитете за спровођење закона, али да је напредак земље у тој области постојан. Истиче се чланство Србије у организацијама чији је циљ супротстављање финансирању тероризма и прању новца, али и стратегија у борби против насилног екстремизма, у којој велику улогу има неколико министарстава, укључујући Министарство културе и информисања; образовања; омладине и спорта и унутрашњих послова.

Србија је такође укључена у ограничену регионалну и међународну сарадњу о антитерористичким питањима, додаје се у извештају, који наглашава сарадњу са ИНТЕРПОЛ-ом и Еурополом, билатералне програме сарадње у обезбеђивању граница са Бугарском, Мађарском и Румунијом и слично гранично партнерство са Босном и Херцеговимом и Хрватском. Српске агенције у овој области рутински сарађују и са Албанијом, Косовом, Македонијом и Црном Гором, закљујује се у извештају о Србији. 

Од осталих земаља региона, у извештају Стејт департмента, обрађени су Косово, Босна и Херцеговина и Македонија.

За Косово, које је такође члан Глобалне коалиције за пораз Исламске државе, наводи се да је и у 2017. наставило да се бори са растућом претњом тероризма, уз напомену да је 403 грађана Косова путовало у Сирију и Ирак да се бори у редовима Исламске државе или ал-Нусра Фронта, а да је 74 од њих погинуло. Према подацима Стејт департмента, 133 се вратило, док 196 остаје у конфликтним зонама. 

Када је реч о БиХ, у извештају се истиче да је та земља наставила да повећава своје антитерористичке капацитете у 2017, али да рупе у законима и благе казне остају највећи изазови. Ефикаснију унутрашњу сарадњу у БиХ подривају међуагенцијски и лични сукоби, док екстремистичка идеологија и регионалне националне екстремистичке групе остају потенцијални извор тероризма, а што се тиче рехабилитације и дерадикализације, није начињен велики напредак, наводи се у делу извештаја о БиХ.

Македонија је, наводи се у извештају, сарађивала са САД у антитерористичким напорима, а такође је, као и Србија, Косово и БиХ, чланица Глобалне коалиције за пораз Исламске државе. Македонске власти су процениле да припадници и симпатизери ИСИС-а одржавају присутво у тој земљи, а Министарство унутрашњих послова и обавештајна агенција процењују да је најмање 150 македонских држављана путовало да се прикључи терористичким групама у Сирији и Ираку. Од њих, 30 је убијено, 40 је и даље у тим зонама, док се 80 вратило кући у Македонију.

(Б92)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u