СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ ПРЕТИ ВЕНЕЦУЕЛИ: Мадуро им жестоко одговорио на свој начин

STEJT DEPARTMENT PRETI VENECUELI: Maduro im žestoko odgovorio na svoj način

14 aprila 2023

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je zvaničniku američkog Stejt departmenta da ide dođavola kao odgovor na pretnje američke vlade objavljene u medijima da će povećati sankcije njegovoj zemlji. On je to izjavio u emisiji Venezolana de Televisión.

Prethodno je list Europa Press, pozivajući se na zvaničnika Stejt departmenta, saopštila da SAD zadržavaju pravo da pooštre restriktivne mere ukoliko proces dijaloga sa opozicijom ne krene napred, a represija se pojača. Članak se pojavio nakon izjave Huana Gvaida o njegovom mogućem hapšenju.„Predstavnik gringosa je uputio pretnje Venecueli da će, ako Venecuela ne krene napred u političkom dijalogu sa gangsterskim, korumpiranim i domaćim sektorom Unitarne platforme, uzvratiti i uvesti sankcije našoj zemlji. Predlažem ovom predstavniku gringosa da ide dođavola, jer se Venecuela poštuje“, naglasio je Maduro.

Prema njegovim rečima, bolivarska vlada ne prihvata pretnje Vašingtona. Maduro je istakao da je Venecuela sopstvenim naporima prevazišla sankcije.

Opozicija je krajem 2022. glasala za likvidaciju „privremene vlade” Huana Gvaida, a on je sam napustio mesto predsednika opozicionog parlamenta. Lideri pokreta koji se nisu slagali sa Madurom rekli su da je raspuštanje privremene vlade kasnilo jer je struktura oslabila i prestala da funkcioniše.

U Venecueli su početkom 2019. počeli masovni protesti protiv predsednika ubrzo nakon što je položio zakletvu. Huan Gvaido, lider samoproglašene Narodne skupštine koju kontroliše opozicija, nezakonito se proglasio privremenim predsednikom države. Nekoliko zapadnih zemalja, na čelu sa SAD, izjavilo je da priznaju Gvaida. Zauzvrat, Maduro je svog glavnog protivnika nazvao marionetom SAD. Rusija, Kina, Turska i mnoge druge države podržale su legitimnog predsednika.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Udri Gringose, ne budi Vucic.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *