Šteta novca, Josipović pobeđuje

Šteta novca, Josipović pobeđuje

11 novembra 2014

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Kad se pažljivije iščitaju rezultati najnovijeg istraživanja agencije Promocija plus, nema više nikakve sumnje. Ivo Josipović sigurno dobiva izbore i ostaje predsjednik Republike još jedan mandat. Kolinda Grabar Kitarović gubi, za nju ništa od Pantovčaka.

Josipović ipak ne može pobijediti HDZ-ovu političarku već u prvom krugu, jer u utrku ulaze još četiri natjecatelja na koje će se raspršiti nešto glasova. Ali u drugom hoće, i to premoćno. Momentalno trećeplasirani predsjednički kandidat Milan Kujundžić, nema, naravno, apsolutno nikakve šanse, a o ostalima da se i ne govori.

Budući da su izbori sada već jako blizu, sadašnji se odnosi snaga više ne bi trebali puno mijenjati.

Za Josipovića je, dakle, u ovoj anketi glasalo 42,7 posto, za Grabar Kitarović 27,8 posto, za Kujundžića 9,7 posto, a na ispod pet posto glasova ostali su Ivan Grubišić, Ivan Rude i, kao najgori, Anto Đapić. Dakle, da su jučer bili izbori, u drugi bi krug išli Josipović i Kitarović, ali Josipović s preko 30 posto boljim rezultatom nego što je rezultat kandidatkinje HDZ-a. U finalu se na njih dvoje raspodjeljuju i preostali propali glasovi pri čemu odnos snaga ostaje otprilike isti s malom prevagom na Josipovićevu stranu. Po tome bi konačni rezultat bio oko 60 posto za Josipovića naprama nešto oko 30 posto za Grabar Kitarović. Za Josipovića je to lijepa pobjeda, a za Grabar Kitarović težak poraz.

Pogledajmo, zatim, i kako trenutačno stoje najveće stranke jer one stoje iza glavnih kandidata. Sada samo tri imaju dovoljno veliko biračko tijelo da pređu izborni prag, to su HDZ, SDP i OraH, a svi drugi su ispod. Ovi uspješni zajedno odnose 71 posto glasova, a preostalih 29 posto dijeli se među svima ostalima, među kojima je i stranka Milana Kujundžića Hrvatska zora s malom podrškom od 2,9 posto.

HDZ sam ima na svojoj strani 25,9 posto birača, a s koalicijom dolaze do 31 posto. SDP-u samome idu glasovi 21,7 posto građana, a s Kukuriku koalicijom penju se na 25 posto. Mirela Holy i ORaH imaju podršku od 15,1 posto.

Iz tog najvećeg »kazana« Kolindi Grabar Kitarović trebali bi pripasti glasovi HDZ-a, znači tih 31 posto, a Josipoviću glasovi SDP-a i ORaH-a, dakle njihovih 25 plus 15 posto, a skupa 40 posto. No, kandidatkinja HDZ-a tu je još malo zakinuta jer, dok će za Josipovića glasati čak 96,1 posto birača SDP-a, Kolinda Grabar Kitarović znatno je manje popularna u svome jatu. Njoj namjerava dati glas tek 76,4 posto glasača HDZ-a, 9,4 posto radije bira Kujundžića, a 8 posto Josipovića.

Sadašnji je predsjednik, znači, i po ovoj računici, u dosta velikoj prednosti ispred Kolinde Grabar Kitarović.

Nadalje, Josipović premoćno vodi svoju izazivačicu i u kategoriji najpopularnijeg političara gdje on dobiva 31,8 posto glasova, a Kolinda Grabar Kitarović samo 7,7 posto, čime je izborila tek treće mjesto, iza Mirele Holy.

I na kraju, zaključak da je Josipovićeva pobjeda već sasvim sigurna potkrepljuje i podatak da su u ovom istraživanju sve političke institucije dobile jedva prolaznu ocjenu, dok je najbolja ocjena (3,2) opet pripala predsjedniku Republike.

Šteta što iz proračuna moramo potrošiti silne milijune za ove predsjedničke izbore čiji je rezultat već sada poznat.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *