СТЕЖЕ СЕ ОБРУЧ ОКО СРБИЈЕ

STEŽE SE OBRUČ OKO SRBIJE

5 jula 2024

SRBIJA se trenutno nalazi u obruču vojno-političkog pritiska, a sve s ciljem da se uzdrmaju naše pozicije po pitanju Kosova i Metohije, čvrsta namera o očuvanju Republike Srpske po Dejtonskom sporazumu, ali i stava o ukrajinskoruskom sukobu.

Ovako bi se ukratko mogla opisati najezda snaga NATO, čijih je trenutno 4.534 pripadnika samo na tzv. Kosovu, plus na hiljade raspoređenih – u Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj, kao i razne špijunske aktivnosti prema našoj zemlji.Pojačano prisustvo Alijanse prate i politički pritisci i sinhronizovane izjave iz crnogorske opozicije, pa i dela vlasti, Sarajeva i Zagreba, i naravno Prištine – da je Srbija remetilački faktor u regionu i ruska produžena ruka. A, naše bezbednosne snage primetile su dejstva vazduhoplova sa posadama i bez posade i dronova sa izviđačkim namerama prema našoj zemlji, podizanje albanskih „bajraktara“ iz pravca Đakovice, kao i švedsko-nemačke avione koji su snimali sa teritorija koje nisu pod kontrolom Vojske Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je cilj pojačanih izviđačkih aktivnosti bio da se sagledaju operativne sposobnosti Vojske Srbije u širem smislu: – „Bajraktari“ koji su dizani iz Prištine ili iz Tirane bili su prištinski „bajraktari“ iz Đakovice. Mi smo ih gledali kao na dlanu i da je neko drugo vreme ne bi se dugo zadržali u vazduhu. Pošto je to prostor pod kontrolom Kfora, mi to poštujemo. Tako da oni rade svoj posao, mi radimo svoj posao. To za nas ne bi bio veliki bezbednosni problem, odmah da vam kažem.

General potpukovnik u penziji Milomir Miladinović rekao je, za „Novosti“, da je u toku svojevrstan vid pritiska na našu zemlju.

– Sve ono što nam međunarodna zajednica nameće, a tiče se Kosova i Metohije, sankcija protiv Rusije, pa i kritika povodom Dana srpskog jedinstva nama kao nezavisnoj državi ne odgovara. Oni u ovom trenutku nemaju mogućnost da nam direktno prete, kao 1999. godine kada su nas bombardovali, pa koriste drugačiji metod pritiska i šalju poruku da u našoj državnoj politici treba nešto da se menja. Mi, s druge strane, ostajemo dosledni stavovima koje zastupamo kao nezavisna država, govorimo da smo za mir i opstajemo zahvaljujući takvoj politici koja nije agresivna već mirovna – objasnio je general Miladinović.

On navodi da svuda u regionu postoje određene netrpljivosti i da do provokacija može doće, što smo imali i prilike da vidimo.

– Gomilanja NATO predstavnika treba da gledamo kao potencijalnu opasnost i sa oprezom, ali verujem da su stvari trenutno pod kontrolom. Pratimo situaciju. Konačno smo dobili saglasnost za obnavljanje vojnog roka, odnosno postoji velika podrška redovnom služenju i smatram da je sada pravi trenutak da se to i dogodi – naveo je Miladinović.

– Mi treba da budemo spremni za svaki mogući događaj. Što se tiče oružja, ono što mi imamo je u rangu onog oružja koje ima okruženje i veliki broj zemalja izvan. Nemamo kao Rusi i Amerikanci, ali smo na zavidnom nivou. Naravno, potrebni su nam ljudi, jer džaba nam i sto „migova 29“, ako nemamo ljudstvo. Zato je ljudski faktor veoma bitan i oni koji ga imaju su u prednosti. Premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti u više navrata je tražio pojačanje NATO trupa na KiM, a poslednji put je naveo da bi Velika Britanija trebalo da pošalje dodatne kontingente. Naravno, kao razloge navodio je da su „vojne baze u Srbiji pozicionirane za napad“ i da bi „NATO mogao i trebalo da bude više angažovan na Kosovu i vojno i politički zbog pretnje iz Beograda“.Bivši dekan Fakulteta bezbednosti i jedan od osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma Radomir Milašinović istakao je za „Novosti“ da je ponašanje NATO očekivana stvar s obzirom na položaj Srbije i to što nas Zapad stvara produženom rukom Rusije.

– To moramo nositi kao krst, tako nas tretiraju, da smo poligon gde će Rusi ostvariti svoje interese i gde jedino mogu da ih ostvare, u Srbiji koja je pravoslavna zemlja tradicionalno proruski orijentisana. Dolazile su razne opasnosti ovde od Otomanskog carstva, pa nadalje, stalno su prisutne, a sada sa Zapada pokušavaju da od nas naprave nešto što mi nećemo. To su pritisci da Srbija promeni doktrinu i strategiju, da poželi članstvo u NATO. A, to u stvari znači da se pokori Zapadu, i predsednik Vučić je konstatovao situaciju u kojoj se nalazimo – analizirao je Milašinović.

– Mi imamo dosta ispravnu orijentaciju neutralnosti i treba da je održimo. Za to treba da budemo spremni, jaki i uspešni. Samo ekonomski jake i nezavisne zemlje mogu da sačuvaju svoje stavove i slobodu.

Naš sagovornih podseća da se zna šta je sve Zapad radio od devedesetih godina i kroz šta smo sve prošli.

– Oni posao nisu završili, rekli su da će se vratiti i to su i uradili. Sada tu prevashodno mislim na KiM i pokušaje da ga učvrste kao „državu“, a onda i da ukinu Republiku Srpsku. Ove namere oni su definisali kao borbu protiv uticaja Rusije i Kine, protiv kojih se sada Zapad, kao „slobodni svet“, mora izboriti. A, slobode je kod njih najmanje i to je jedan banditizam. Oni se ponašaju u međunarodnoj zajednici kao banditi, a mi ne nazivamo njihovo ponašanje pravim imenom, nego koristimo blaže konstrukcije. Njihova su pravila bezuslovno pokoravanje sveta, pa čak i Rusije, ali se to do kraja ne može sprovesti jer se tome suprotstavljaju Srbi koji su po karakteru i mentalitetu takvi.

Kurti zabranio „Tik-tok“

VLADA privremenih institucija na KiM zabranila je rad usluga društvene mreže „Tik-tok“ u svim ustanovama, s „ciljem eliminisanja rizika sajber bezbednosti od korišćenja ove društvene mreže“.

– Ovim odlukom se obavezuju sve javne institucije koje su vlasnici i upravljaju državnim komunikacionim mrežama da postave potrebna tehnička ograničenja radi zabrane pružanja usluga društvene mreže „Tik-tok“ u službenim radnim prostorima, kao i obavezuju sve javne službenike koji koriste službenu opremu da uklone ovu aplikaciju zajedno sa njenim instalacionim fajlovima – navodi se u odluci.

(Novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad5 says:

  prestala su zaprašivanja iznad srbije to znači da im je ova vlada zabranila prelete koje su "džentlmenskim sporazumom" dogovorili saradnici NATO-a iz vremena djindjića i koštunice i zato sad lete oko granica...to što su polivali su sredstva za kontrast pozadine i pojačavaju radare,nije baš da su otrovna ali nisu ni bezazlena na duži rok a već dosta dugo nas prskaju ko breskve...kooliko sam primetio zadnjih mesec možda i dva nema prskanja doduše možda je i zbog lošeg vremena ali mislim da nije...jer ako smo neutralni ne možemo da budemo POLUNEUTRALNI,pa da NATO korisiti naš vazdušni prostor recimo zato što su mu to prijateljski neoficijelno dozvolili propadnici prehodne pučističke vlade...mislim da ovi više neće prskati iznad srbije zbog toga jer nema nikakvog ugovora oko prskalica a i zbog rusa jer neće da se zameramo sa njima,ponavljam,ako ste neutralni onda ste neutralni na obe strane inače NISTE neutralni...to što ovi gomilaju trupe oko nas i to što su rusi verovatno tražili da prskalice ne lete mada su ih dosad tolerisali iz političkih razloga, je znak,da se prirepma opšti haos u rumuniji i da će verovatno uskoro doći do direktnog sukoba izmedju NATO pakta i ruske federacije...pošto će to sigurno biti nukelarrni sukob i samo je pitanje koje jačine,naš interes je da nas ne bombarduje NIJEDNA od strana i da se što manje mešamo u to...kada počne biće brzo i smrtonosno ali takodje će tog trenutka naša neutralnost dobiti na snazi i CENI jer mislim da za obe strane odgovara,trenutno,status quo na balkanu u tom momentu..rusi dalje od bugarske na zapad ne žele NATO dalje od islovenije i istre REALNO NE MOŽE i to vam je to,stara priča,zato niko nije dirao titovu jugoslaviju odogovarala im je kao tampon zona...već sad sa zapada stižu neke nebuloze o rekonsturkciji jugoslavije itd. itd. bla. bla. ali od toga nema ništa,eno im hrvati pa nek se usreće sa njima ko mi što smo se usrećili ali jedno sigurno znam, ko sa hrvatima i ostalim izdajničkim ološem iz bivše juge pravi imperiju ta je sigurno propao:)...znaju to i u NATO paktu i rado bi sa nama da se druže ali mislim da su oni proigrali svoje karte u srbiji zauvek tj. dok postoje kao pakt...zato opušteno,a,da nam treba mobilizacija i pojačavanje vojske to je IMPERATIV,ne samo zbog rata koji dolazi nego pre svega zbog onoga što će biti POSLE tih udara...mi treba da se pripremimo za možda apokaliptički scenarijo u delu evrope a možda i u celoj evropi...to nije naivno,ma jedna puška da ne opali na nas,biće teško i opasno ako dodje do nuklearnih udara...bolje im je da požure sa vojnim rokom ali moraju u vladi da čekaju neke druge politčke promene u z.evropi i da se proceni šta one donose,a realno vojni rok zaista nije popularan iz sasvim razumljivih razloga...Medjutim svarno je situacija mračna i gradjanima se to treba jasno i glasno prezentirati i tražiti podrška jer vreme ističe ...

 2. Željko says:

  Susjedi, dotakli ste dno! Čitam, da ga ne reklamiram, jedan od najpopularnijih rusih Telegram kanala i nađem ovo:" BRITISH Serial killer of Serbs spotted in Belgrade - 🇷🇸 🔻SPECIAL AIR SERVICE (SAS) MAJOR - PAUL THOMAS BYRNE + killer of Serbian children during the war in Kosovo and Metohija. 🔻He participated in the genocide of Serbs with members of the terrorist organization of the so-called "Kosovo Liberation Army" during the fight against the Islamic State in the occupied Serbian territory of Kosovo and Metohija. He proved himself by working during combat missions and training terrorists. 🔻A member of the SAS participated in numerous missions of the British Service on the territory of Serbia, he also participated in hostilities against Serbs in Bosnia and Herzegovina and trained Mujahideen from the Middle East. Until recently, he trained Ukrainian NATO vassals and spent a good part of his time in Ukraine. 🔻This BRITISH MAJOR should be liquidated Mossad style. The killer of Serbs must not walk around Belgrade with impunity." Sve je propraćeno sa par fotografija kako se slobodno, sam šeta po Beogradu prije dva dana jer je vijest od jučer! Znači Gotovina, Orić i Haradinaj mogu isto slobodno da dođu kod Vas turistički i da se šetaju po Beogradu?!

 3. Protokoli hrvackih ludaka says:

  Samo neka se kočopere, sve ćemo ih satrat

 4. Gagi says:

  Nekada je Jugoslavija bila tampon zona, kao i istocna evropa. Rusenjem berlinskog zida, pokazana je nadmoc zapada koji brutalno marsira na istok prema Rusiji. Nisam bas siguran da se svi ovi oko nas koji su nam postali neprijatelji, okupljaju da bi sa nama ponovo igrali Kozaracko kolo. Srbija je danas u izuzetno teskoj bezbednosnoj situaciji, ne pomaze tu dobra volja i ucinjene usluge zapadu. Jurnuce na nas sa svih strana jer im je cilj da eliminisu "remetilacki faktor" i "najzad" teritorijalno prosire i ociste "svoju" Rimsku imperiju. Upravo zbog ovih realnih istorijskih opasnosti, normalne ljude vredja bahatost i izivljavanje nedodirljivih persona u nasoj drzavi, onih koji nas dnevno sludjuju i nerviraju svojom narcisoidnoscu i bahanalijama. Vec smo imali prilike da vidimo 99-e te hrabre junake i VIP osobe, bezali su na sve strane sveta gde ih noge nose. Doduse, imali su gde da pobegnu, odavno su te "patriote" na svom zapadu obezbedili i zaradili zivotnu odstupnicu. Prema tome, u pamet Srbi koji ostajete i nemate nista drugo osim svoje Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *