STIDI SE SRBIJO: Heroji sa Košara bez obeležja

STIDI SE SRBIJO: Heroji sa Košara bez obeležja

9 aprila 2014

kosare2Na današnji dan 9. aprila teroristi ”UČK” i fašističko – teroristička NATO klika zauzeli karaulu Košare. Na jugoslovensko – albanskoj granici na karauli Košare poginulo više od 60 pripadnika Vojske Jugoslavija, a vojnici napadani i ubijani od terorista ”UČK” i 1998. godine.

Bitka za Košare se vodila oko graničnog prelaza Raša Košares na granici SRJ i Albanije između 9. aprila i 9. juna 1999. godine. Cilj napada iz Albanije od strane UČK, regularne vojske Albanije i NATO-a je bio kopnena invazija na Kosovo i Metohiju i presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i u Prizrenu. Vojska Jugoslavije je sprečila tu nameru. UČK je uspela da zauzme karaulu Košare, zbog jake artiljerijske podrške vojske Albanije i podrške NATO avijacije.

Zvanične informacije VJ govore da je u reonu Košara bilo oko 2000 pripadnika VJ, da je poginulo 60 pripadnika VJ, da ih je 150 ranjeno i da je uništeno jedno borbeno vozilo.

Na drugoj strani bilo je 6.000 pripadnika UČK, a poginulo je 150 albanskih teroirista i 300 ih je ranjeno a uništeno je i pet tenkova. Pogunula su i tri strana državljana koji su bili na strani i u redovima UČK, dva iz redova NATO alijanse: Francuz Arnord Pjer (1971.) i Italijan Frančesko Đuzepe Bider (1961.), kao i dobrovoljac u redovima UČK Alžirac Murad Muhamed Alija. U to vreme NATO je u Albaniji imao 12.000 vojnika, 30 tenkova i 26 helikoptera “Apač”.

Na pravoslavni veliki petak 9. aprila 1999. godine u tri časa ujutru počela je masovna artiljerijska paljba sa albanske strane na karaulu Košare: topovima, haubicama i artiljerijskim bacačima, uz učešće francuske Legije stranaca. Napadi su išli u tri pravca: Raša Košares, Maja Glava i karaula Košare. Prema karauli Košare krenulo je 1500 pripadnika UČK. Na karauli i oko nje bilo je samo 200 pripadnika Vojske Jugoslavije, zvaničan je podatak VJ. Pripadnici VJ nisu mogli da istraju u tako žestokom i masovnom napadu UČK, NATO i francuske Legije stranaca i oko 19 sati teroristi UČK su zauzeli Košare. U reonu Košare komandovali su teroristi Agim Ramadani, koji je poginuo, Selim Đekaj i Ramuš Hajredinaj, koji su u Hagu.

Karaula Košare na jugoslovensko – alnbanskoj granici na Juničkičkoj planini bila je meta napada albanskih terorista i 1998. godine. Teroristi ”UČK” su bili sa Kosova i Metohije i Albanije.

Nažalost poginuli vojnici, hrabri heroji sa Košara još nemaju nikakvo obeležje . Još nikako država da se seti i posveti im zasluženo priznanje i podigne im bar spomenik koji zaslužuju.

(Srbi na okup)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *