СТИГАО ОДГОВОР ИЗ МОСКВЕ на 150 америчких нуклеарних бомби усред Европе и све већу милитаризацију Пољске!

STIGAO ODGOVOR IZ MOSKVE na 150 američkih nuklearnih bombi usred Evrope i sve veću militarizaciju Poljske!

26 maja 2020

Kada je počela da raspoređuje raketne sisteme „Iskander“ u Kalinjingradskoj oblasti, a to je bilo 2008. godine, Moskva je već imala informacije o tome da Amerikanci preduzimaju korake za izgradnju sistema protivraketne odbrane u Poljskoj i Češkoj. Zbog toga je počela da transformiše Kalinjingrad u „zatvorenu vojnu bazu“.

Tako Andrej Vipolzov, glavni urednik informaciono-političkog portala newsbalt.ru, komentariše za Sputnjik izjavu savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Roberta O`Brajana da je ruska Kalinjingradska oblast „bodež u srcu Evrope“, kao i kritiku da je Moskva taj region pretvorila u zatvorenu vojnu bazu, prepunu raketa i savremenog oružja.Ruski zvaničnici i eksperti ističu da je Rusija suverena država koja na svojoj teritoriji može da raspoređuju oružje gde god hoće, dok Vašington raspoređuje oružje ne samo na svojoj teritoriji, nego i daleko od svojih granica.

Vipolzov je saglaslan i sa mišljenjem ruskog senatora Alekseja Puškova, koji je rekao da Vašington nekako mora da nađe opravdanje za to zašto je 150 američkih nuklearnih bombi i 60.000 američkih vojnika raspoređeno u Evropi i pita se šta američke trupe rade u baltičkim državama kojima niko ne preti.

„Do naoružavanja Kalinjingradske oblasti nije došlo zato što su Rusi to želeli, nego zato što smo morali da odgovorimo na pretnju koju su Amerikanci stvorili napunivši baltičke države i Poljsku raketama prpotivraketne odbrane, koje se mogu koristiti za napad“, rekao je Vipolzov.

Ekspert ističe da je da bi Amerikanci opravdali militarizaciju Evrope i sveta uopšte.

„Amerikanci su u poslednjih nekoliko godina prilično militarizovali Poljsku, maskirajući to raznim shemama i rotacijama, kao na primer, godinu-dve američki vojnici služe u Poljskoj, potom odlaze i smenjuju ih novi, što omogućava Poljskoj da se pravno ne smatra stalnom vojnom bazom, iako ona to faktički jeste. Međutim, Amerikanci se ponašaju vrlo drsko, vrlo ružno prema običnim Poljacima, pa su Poljaci krajem dvehiljaditih to počeli da im zameraju. Tada je i bila izmišljena ta ruska pretnja, koja se danas koristi da opravda američko vojno prisustvo u Poljskoj i drugim zemljama Evrope“, objasnio je Vipolzov.

Vipolzov ističe da priče o „ruskoj pretnji“ nisu ničim opravdane, s obzirom da je ruska vojna doktrina isključivo odbrambena.

„Ta pretnja je apsolutno izmišljena. Rusija nije iskazivala nikakvu agresiju prema Poljskoj. Naprotiv, bile su to blagoslovene dvehiljadite godine, kada smo bili bliski prijatelji sa Poljacima – na hiljade naše dece školovalo se u Poljskoj, Poljaci su kod nas dolazili na razne događaje. Međutim, Amerikanci su prvi počeli da pune oružjem Poljsku i Baltičke zemlje i sve se promenilo“, rekao je ekspert.

Podsetimo, u intervjuu za nemački „Bild“, O`Brajan je naveo da bi geografski položaj Kalinjingradu omogućio da postane trgovinski hab, centar turizma i kontakata Rusije i Zapadne Evrope, ali su ga, na žalost, kako je rekao, ruske vlasti pretvorile u zatvorenu vojnu bazu, prepunu raketa i savremenog oružja. Prema njegovim rečima, Rusija nije dozvoljavala američkim avionima da, u okviru Sporazuma o otvorenom nebu, lete iznad Kalinjingradske oblasti.

Ova O`Brajanova izjava došla je samo nekoliko dana nakon što je američki predsednik Donald Tramp objavio je da SAD napuštaju Sporazum o otvorenom nebu tvrdeći da Rusija krši sporazum, što Moskva negira.

„O`Brajan kaže da bi bilo bolje kada bismo od Kalinjingradske oblasti stvorili hab, most između Rusije i Evrope. Živim u Kalinjingradskoj oblasti od 1998. godine i zadesio sam se ovde i one decenije kada je Putin, u prvim godinama svoje vlasti, pokušavao da Kalinjingradsku oblast učini karikom između Rusije i Evropske unije. Ovde su se održavali razni simpozijumi i konferencije, dolazili su sa Zapada, iz Moskve i svih regiona i sve je bilo naizgled dobro… Ipak, ispostaviće se, da se ništa značajno iz toga nije izrodilo, osim što su strani agenti preplavili region. Zapadnih investicija praktično da nije ni bilo, gotovo da niko nije ulagao, iako su postojale posebne ekonomske zone raznih formata. Štaviše, pre otprilike sedam godina imali smo neku vrstu bezviznog režima između Kalinjingradske oblasti i severnog dela Poljske, što je doprinelo razvoju prijateljstva između dva naroda. Ali čitava priča nije prijala Amerikancima i oni su ukinuli ovaj režim pod izgovorom održavanja samita NATO-a u Varšavi“, priča Vipolzov.Kada su pre nekoliko godina, opet na inicijativu Rusije, uvedene besplatne vize za strance koji žele da posete Kalinjingrad, Litvanci su podigli uzbunu, šireći priče o tome da će ruske obaveštajne službe navodno vrbovati Litvance koji besplatno uđu u Kalinjingrad, nastavlja Vipolzov.

„Ispostavilo se da je Rusija nekoliko puta sasvim iskreno pokušavala da uspostavi ekonomsku i političku saradnju sa susednim zemljama, ali smo sa Zapada dobijali samo razne vrste prepreka, negodovanja i tako dalje. Zato bih hteo da pitam Zapad – da li ste i vi nešto učinili da se Kalinjingrad ne pretvori u vojnu bazu?! Kada se Kalinjingrad otvorio za njih nisu učinili ništa za zbližavanje. Sve ovo sada je samo izgovor“, ističe ekspert.

Vipolzov podseća da je iz Kalinjingrada nakon raspada SSSR-a bilo povučeno praktično svo naoružanje i da je vojska bila faktički raspuštena, pa je postavio retoričko pitanje: zašto Zapad nije preduzeo nešto da izgradi most između Rusije i Evrope?!

„Ništa nije sprečavalo Zapad da realizuje ovaj O`Brajanov plan još tada, kada je Kalinjingrad praktično bio demilaterizovan, ali Zapad nije žurio da ga učini trgovinskim habom i mostom između Rusije i Evrope. Nisu nam dali ništa za razvoj i zbog toga su svoju šansu izgubili“, zaključio je Vipolzov.

KOMENTARI2 komentara

  1. zaliv.net says:

    Od Kalinjingrada do Varsave nesto oko 200km, doBerlina oko 400 odatle mogu da im sprze pola Evrope i da ne znaju sta ih je snaslo. Ne moraju Rusi da pokrenu ni jedan tenk. I to sve sa onim starim raketama, a o novim da i ne govorimo

  2. Istina says:

    Šah-mat za Rusiju, Evropa je puna opasnosti, pored migranata (bivših terorističnih plaćenika) do financijske krize, do nesaglasnosti u vezi jedinstvene politike prema Rusiji, EU sada razmišlja o opasnosti od Ruske strane, posebno sa Kaljiningradske oblasti. Neka samo mrdne EU prema Rusiji, verujem da nisu zaboravili kako je Rusija došla do Beelina? Nemačka i onako nije više u stanju da kontroliše sopstvene granice ano Evropskim da ne komentarišemo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *