СТИГАО УЛТИМАТУМ ИЗ БРИСЕЛА! Ево шта Србија мора да уради за годину дана!

СТИГАО УЛТИМАТУМ ИЗ БРИСЕЛА! Ево шта Србија мора да уради за годину дана!

7 новембра 2016

european_commission-546

Годишњи извештај Европске комисије о прогресу земаља које се налазе у процесу проширења ЕУ биће објављен у среду 9. новембра у Бриселу. Европска комисија сачинила је појединачне годишње извештаје у којима се прати и процењује политичка и економска ситуација у држави, уклључујући ту и оцену спровођења реформи и могуће препоруке за даље кораке.

Извори Танјуга блиски Европској комисији, кажу да ће овогодишњи извештај за Србију бити ”углавном позитиван”, што је био случај и претходне године.

Очекује се процена да држава настваља да напредује у спровођењу политичких и економских критеријума, али и препоручују потребни нови кораци.

Конкретно, када су политички критеријуми у питању од Србије се очекује да остане посвећена дијалогу са Приштином уз неопходан прагматизам у проналажењу решања за сва отворена питања између две стране.

Европска комисија би требало и да понови став да процес напретка у нормализација односа Београда и Приштине тече паралелно са процесом уласка у чланство ЕУ.

Када је сарадња са Трибуналом у Хагу у питању очекује се да ће Европска комисија указати на последњи извештај тужиоца Сержа Брамерца у коме он износи критике како због неизручења троје чланова Српске радикалне странке Трибуналу тако и због чињенице да Србија већ дуже нема тужиоца за ратне злочине.

Дипломатски извори у Бриселу наводе да ће у овогодишњи извештај Европске комисије ући и оно на чему већ извесно време инистирају и земље чланице, а то је неопходан континуирани напредак у примени Акционих планова за отворена поглавља 23 и 24 која се односе на владавину права.

Претпоставља се да ће посебан фокус, као и ранијих година, бити управо на ефикаснијој реформи правосуђа, смањењу поростора за утицај политике на судије и тужиоце, као и на борби против корупције и организованог криминала.

Истовремено очекује се да у овогодишњем извештају Европске комисије не буде већих промена када је реч о стању у области медија и медијских слобода у Србији у односу на извештај из претходне године. Посебан одељак извештаја односиће се на напредак Србије у области заштите људских и мањинских права, конкретно заштите најугроженијих и дискриминисаних група.

Пред званично представљање овогодишњег извештаја о напретку Србије готово сви у Бриселу очекују да ће земља од Европске комисије добити позитивне оцене у области економскх критеријума.

На првом месту због ефикасних економских реформи, добре макроекономске политике, смањења дефицита и финасијске стабилности земље. Очекује се да ће Комисија подржати до сада предузете реформе у области малих и средњих предузећа у Србији, али и позвати надлежне у земљи на даљи рад на свеобухватном побољшању економских мерила.

Једно од тих свакако ће бити и питање незапослености. Иако је приметно да се број незапослених у Србији смањио, у Европској комисији инситирају на чињеници да је тај број и даље велики, погодово међу младима.

Такође, очекује се да се и у овогодишњем извештају о напретку Србија позове да прогресивно, током приступних преговора, до уласка у чланство, усклађује своју спољну политику са спољном и безбедносном политиком ЕУ. Србија је од ЕУ већ добила похвале за свој приступ када је у питању решавање последица миграционе кризе, што би, заједно са похвалама за конструктиван приступ добросуседским односима и уопште односима у региону, такође могло да се нађе у најновијем извештају Европске комисије о напретку Србије на путу евроинтеграција у години за нама.

Предвиђено је да комесар за преговоре о проширењу и суседску политику Јоханес Хан у среду 9. новембра у 11:15 часова извештај прво представи у Европском парламенту у Бриселу. Поподне истог дана у 14:30 комесар Хан ће се истим поводом обратити медијима у седишту Европске комисје у Бриселу.

KOMENTARI7 коментара

 1. boban says:

  Вучић: Браћа Битићи су недужни момци које су Срби крвинчки убили Гостујући на РТС-у, вечерашњој емисији ОКО, поред мора несувислих изјава, да ли под притиском или са намером да још више оцрни земљу у којој је он премијер, Александар Вучић је изјавио како су Браћа Битићи недужни момци које су Срби крвнички убили. Он је навео како је њихова једина кривица то што су покушали да спасу неке Србе и непоседовање српског пасоша. Гледаоци који су имали прилику да прате емисију и који знају злочиначку биографију браће Битићи, могли су да виде да је и сама водитељка емисије била шокирана овом изјавом. Поред ове скандалозне изјаве која баца невиђени љагу на Србију и понижава читав српски народ, он је лицемерно наставио да подсвесно убеђује људе како дивно живе само тога још увек нису свесни. Како је Србија будући рај за робовласнике и да су исти одушевљени модерним робовима. У разговору је поменуо и како смо остали без наше имовине на Космету, да та имовина нема неку вредност, као и да су на Космету Шиптари велика већина само што то народу нема ко да каже, а он од свег посла ког има не стиже.

 2. Trifun says:

  Srpski narod nikada nece biti uvucen u EU Rajh, koliko god to nekome odgovaralo. NIKADA.

  • Alpinist says:

   To si već 100 puta napisao i za Crnu Goru u vezi NATO-a pa ću ti se ja svejedno smijat kada Crna Gora postane službeno nova članica NATO-a. Pobrini se da budeš taj dan na ovom sajtu da te mogu pozdravit. hehe

  • obren says:

   VESELI TRIFUN I NJEGOVA KOMUNISTICKA PREDVIDJANJA -NECE SRBIJA NIKAD U EU RAJH . --HAHA HU HU A GDE CE TRIFUNE PARTISKI SEKRETARU SA 4 STANA SOLIDARNOSTI OTKUPLJANA ZA VREDNOST SANDUKA PIVA -- GDE CE SRBIJA JEL SA RUSIMA JEL TAMO DA SE SPOJIMO SA NJIMA DA IM PRODAJEMO STA A ONI NAMA POKLANJAJU AVIONE SA OTPADA U KOJI MI DA ULOZIMO 20 MILIONA EVRA DA POLETE A ONI NOVI 17 MILIONA. JEL DA IZGRADIMO TUNEL DO RUSIJE ISPOD MADJARSKE RUMUNIJE POLJSKE I UKRAINE ILI PREKO CRNE GORE TUNEL PA DO POLA JADRANA GDE ONI MOGU DA UDJU U MEDJUNARODNE VODE. SRNI DOUSNICE TRIFUNE TI STVARNO MISLIS DA PUTIN BEZ MASKE IZRANJA GRCKE AMFORE SA 4000 METARA DA PUTIN NOSI STIKLE OD 6 SANTIMETARA A NE 8 TI MISLIS DA ON BIJE DIVLJE GRIZLIJE A MECKU OCAS ZGUZI DA JOJ POKAZE CIJA NANA CRNU VUNU PREDE. E MOJ TRIFUNE PRODO SI DEDOVINU NA KOSOVU A AUTOMATSKI I DEDIN GROB PA SE NADAS DA SE VRATIS LIKVIDIRAS GAZDU I PONOVO PRODAS DEDOVINU JEL SI PARE POJEO PA BI SAD BOLJE ULOZIO A NIKAKO NEBI U POSAO JEL SOCIJALNA POMOC MALA A MALI RASHODI A MESECI CESTI

 3. milovan says:

  Vucic i Nikolic su politicka Ceda Mila Dzukelanovica- Montenegrinskog. Obadvojica imaju iste mentore iz Brisela i Fasingtona.Isti su im arapski prijatelji iz Emirata kao i onaj Palestinac sto ima drzavljanstvo C.Gore.Po pitanju Srba retorika im je S.Biserko.Pi*ousti je tek zajahao Srbiju,pa je obazriviji Ali polako kad se probudimo shvaticemo.Sta ocekivati od nas koji ne shvacamo:Koliki put su braca Bitici prevalila,samo da bi spasavali Srbe na KiM,a mi ih pobili k'o stoku.

 4. punca ... says:

  Av_AV.. KIM IMOVINA ostali SMO bez naše imovine na Kosmetu, da ta imovina nema neku vrednost, kao i da su na Kosmetu Šiptari velika većina samo što to narodu nema ko da kaže, a on od sveg posla kog ima ne stiže.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u