СТИГАО УЛТИМАТУМ ИЗ БРИСЕЛА! Ево шта Србија мора да уради за годину дана!

STIGAO ULTIMATUM IZ BRISELA! Evo šta Srbija mora da uradi za godinu dana!

7 novembra 2016

european_commission-546

Godišnji izveštaj Evropske komisije o progresu zemalja koje se nalaze u procesu proširenja EU biće objavljen u sredu 9. novembra u Briselu. Evropska komisija sačinila je pojedinačne godišnje izveštaje u kojima se prati i procenjuje politička i ekonomska situacija u državi, uklljučujući tu i ocenu sprovođenja reformi i moguće preporuke za dalje korake.

Izvori Tanjuga bliski Evropskoj komisiji, kažu da će ovogodišnji izveštaj za Srbiju biti ”uglavnom pozitivan”, što je bio slučaj i prethodne godine.

Očekuje se procena da država nastvalja da napreduje u sprovođenju političkih i ekonomskih kriterijuma, ali i preporučuju potrebni novi koraci.

Konkretno, kada su politički kriterijumi u pitanju od Srbije se očekuje da ostane posvećena dijalogu sa Prištinom uz neophodan pragmatizam u pronalaženju rešanja za sva otvorena pitanja između dve strane.

Evropska komisija bi trebalo i da ponovi stav da proces napretka u normalizacija odnosa Beograda i Prištine teče paralelno sa procesom ulaska u članstvo EU.

Kada je saradnja sa Tribunalom u Hagu u pitanju očekuje se da će Evropska komisija ukazati na poslednji izveštaj tužioca Serža Bramerca u kome on iznosi kritike kako zbog neizručenja troje članova Srpske radikalne stranke Tribunalu tako i zbog činjenice da Srbija već duže nema tužioca za ratne zločine.

Diplomatski izvori u Briselu navode da će u ovogodišnji izveštaj Evropske komisije ući i ono na čemu već izvesno vreme inistiraju i zemlje članice, a to je neophodan kontinuirani napredak u primeni Akcionih planova za otvorena poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

Pretpostavlja se da će poseban fokus, kao i ranijih godina, biti upravo na efikasnijoj reformi pravosuđa, smanjenju porostora za uticaj politike na sudije i tužioce, kao i na borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Istovremeno očekuje se da u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije ne bude većih promena kada je reč o stanju u oblasti medija i medijskih sloboda u Srbiji u odnosu na izveštaj iz prethodne godine. Poseban odeljak izveštaja odnosiće se na napredak Srbije u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava, konkretno zaštite najugroženijih i diskriminisanih grupa.

Pred zvanično predstavljanje ovogodišnjeg izveštaja o napretku Srbije gotovo svi u Briselu očekuju da će zemlja od Evropske komisije dobiti pozitivne ocene u oblasti ekonomskh kriterijuma.

Na prvom mestu zbog efikasnih ekonomskih reformi, dobre makroekonomske politike, smanjenja deficita i finasijske stabilnosti zemlje. Očekuje se da će Komisija podržati do sada preduzete reforme u oblasti malih i srednjih preduzeća u Srbiji, ali i pozvati nadležne u zemlji na dalji rad na sveobuhvatnom poboljšanju ekonomskih merila.

Jedno od tih svakako će biti i pitanje nezaposlenosti. Iako je primetno da se broj nezaposlenih u Srbiji smanjio, u Evropskoj komisiji insitiraju na činjenici da je taj broj i dalje veliki, pogodovo među mladima.

Takođe, očekuje se da se i u ovogodišnjem izveštaju o napretku Srbija pozove da progresivno, tokom pristupnih pregovora, do ulaska u članstvo, usklađuje svoju spoljnu politiku sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Srbija je od EU već dobila pohvale za svoj pristup kada je u pitanju rešavanje posledica migracione krize, što bi, zajedno sa pohvalama za konstruktivan pristup dobrosusedskim odnosima i uopšte odnosima u regionu, takođe moglo da se nađe u najnovijem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu evrointegracija u godini za nama.

Predviđeno je da komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han u sredu 9. novembra u 11:15 časova izveštaj prvo predstavi u Evropskom parlamentu u Briselu. Popodne istog dana u 14:30 komesar Han će se istim povodom obratiti medijima u sedištu Evropske komisje u Briselu.

KOMENTARI7 komentara

 1. boban says:

  Vučić: Braća Bitići su nedužni momci koje su Srbi krvinčki ubili Gostujući na RTS-u, večerašnjoj emisiji OKO, pored mora nesuvislih izjava, da li pod pritiskom ili sa namerom da još više ocrni zemlju u kojoj je on premijer, Aleksandar Vučić je izjavio kako su Braća Bitići nedužni momci koje su Srbi krvnički ubili. On je naveo kako je njihova jedina krivica to što su pokušali da spasu neke Srbe i neposedovanje srpskog pasoša. Gledaoci koji su imali priliku da prate emisiju i koji znaju zločinačku biografiju braće Bitići, mogli su da vide da je i sama voditeljka emisije bila šokirana ovom izjavom. Pored ove skandalozne izjave koja baca neviđeni ljagu na Srbiju i ponižava čitav srpski narod, on je licemerno nastavio da podsvesno ubeđuje ljude kako divno žive samo toga još uvek nisu svesni. Kako je Srbija budući raj za robovlasnike i da su isti oduševljeni modernim robovima. U razgovoru je pomenuo i kako smo ostali bez naše imovine na Kosmetu, da ta imovina nema neku vrednost, kao i da su na Kosmetu Šiptari velika većina samo što to narodu nema ko da kaže, a on od sveg posla kog ima ne stiže.

 2. Trifun says:

  Srpski narod nikada nece biti uvucen u EU Rajh, koliko god to nekome odgovaralo. NIKADA.

  • Alpinist says:

   To si već 100 puta napisao i za Crnu Goru u vezi NATO-a pa ću ti se ja svejedno smijat kada Crna Gora postane službeno nova članica NATO-a. Pobrini se da budeš taj dan na ovom sajtu da te mogu pozdravit. hehe

   • Batina says:

    Da, al ne za dugo.

  • obren says:

   VESELI TRIFUN I NJEGOVA KOMUNISTICKA PREDVIDJANJA -NECE SRBIJA NIKAD U EU RAJH . --HAHA HU HU A GDE CE TRIFUNE PARTISKI SEKRETARU SA 4 STANA SOLIDARNOSTI OTKUPLJANA ZA VREDNOST SANDUKA PIVA -- GDE CE SRBIJA JEL SA RUSIMA JEL TAMO DA SE SPOJIMO SA NJIMA DA IM PRODAJEMO STA A ONI NAMA POKLANJAJU AVIONE SA OTPADA U KOJI MI DA ULOZIMO 20 MILIONA EVRA DA POLETE A ONI NOVI 17 MILIONA. JEL DA IZGRADIMO TUNEL DO RUSIJE ISPOD MADJARSKE RUMUNIJE POLJSKE I UKRAINE ILI PREKO CRNE GORE TUNEL PA DO POLA JADRANA GDE ONI MOGU DA UDJU U MEDJUNARODNE VODE. SRNI DOUSNICE TRIFUNE TI STVARNO MISLIS DA PUTIN BEZ MASKE IZRANJA GRCKE AMFORE SA 4000 METARA DA PUTIN NOSI STIKLE OD 6 SANTIMETARA A NE 8 TI MISLIS DA ON BIJE DIVLJE GRIZLIJE A MECKU OCAS ZGUZI DA JOJ POKAZE CIJA NANA CRNU VUNU PREDE. E MOJ TRIFUNE PRODO SI DEDOVINU NA KOSOVU A AUTOMATSKI I DEDIN GROB PA SE NADAS DA SE VRATIS LIKVIDIRAS GAZDU I PONOVO PRODAS DEDOVINU JEL SI PARE POJEO PA BI SAD BOLJE ULOZIO A NIKAKO NEBI U POSAO JEL SOCIJALNA POMOC MALA A MALI RASHODI A MESECI CESTI

 3. milovan says:

  Vucic i Nikolic su politicka Ceda Mila Dzukelanovica- Montenegrinskog. Obadvojica imaju iste mentore iz Brisela i Fasingtona.Isti su im arapski prijatelji iz Emirata kao i onaj Palestinac sto ima drzavljanstvo C.Gore.Po pitanju Srba retorika im je S.Biserko.Pi*ousti je tek zajahao Srbiju,pa je obazriviji Ali polako kad se probudimo shvaticemo.Sta ocekivati od nas koji ne shvacamo:Koliki put su braca Bitici prevalila,samo da bi spasavali Srbe na KiM,a mi ih pobili k'o stoku.

 4. punca ... says:

  Av_AV.. KIM IMOVINA ostali SMO bez naše imovine na Kosmetu, da ta imovina nema neku vrednost, kao i da su na Kosmetu Šiptari velika većina samo što to narodu nema ko da kaže, a on od sveg posla kog ima ne stiže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *