STIGLA DEMOKRATIJA: EU nudi moralnu pomoć Ukrajini, a ne novac

STIGLA DEMOKRATIJA: EU nudi moralnu pomoć Ukrajini, a ne novac

27 februara 2014

437122_kijev-protesti-foto-reuters-5_ffEvropska unija može da ponudi moralnu pomoć, ali ne može da spašava ekonomiju Ukrajine, posebno ako Rusija odluči da uvede kaznene mere u vidu viših cena za prirodni gas i prekine svoje veze sa ukrajinskom privredom, piše Njujork tajms.

Američki dnevnik navodi reči neimenovanog zvaničnika Unije koji kaže da ne postoji konsenzus među članicama EU da se sa Ukrajinom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, iako je to pitanje pokrenulo proteste krajem novembra kada je vlada u Kijevu odustala od daljih evro integracija.

„Bili smo previše okupirani time da potpišemo Sporazum s Ukrajinom, a ne time šta ta zemlja treba da uradi da bi mogla da dođe u situacija da ga potpiše”, kaže ovaj evropski funkcioner.

Njujork tajms navodi izjave ukrajinskih zvaničnika da je toj zemlji u naredne dve godine potrebno 35 milijardi dolara da ne bi bankrotirala, ocenjujući da će za EU biti veoma teško da prikupi ta sredstva, kada je prethodno odbila slične zahteve svojih članica Španije, Portugala i Grčke.

KOMENTARIJedan komentar

  1. velimir says:

    EVO IM SAD EVROPE , ZA 1 GODINU TRAŽIĆE OD RUSIJE DA IM POMOGNE JER JE EKONOMIJA PRED KOLAPSOM , FABRIKE ĆE PRODATI EVROPI A ONA ĆE DA IH ZATVORI, OTPUSTIĆE RADNIKE NA ULICU DA PROSE,NEĆE IMATI GASA ZA GREJANJE JER SU ZABORAVILI KAKO JE PRE NEKOLIKO GODINA RUS ZAVRNUO SLAVINU I TO ĆE OPET URADITI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *