СТИГЛА ЈЕ ПОНУДА ОД МЕРКЕЛОВЕ И МАКРОНА!? Ово је срамно!

STIGLA JE PONUDA OD MERKELOVE I MAKRONA!? Ovo je sramno!

26 septembra 2019

Uprkos želji Nemačke i Francuske da imaju vodeću ulogu u pronalaženju konačnog rešenja za kosovski problem, nemoguće je postići održiv dogovor bez učešća i Amerike u tom procesu.

To kažu za Danas predstavnici diplomatskih krugova sa Zapada, govoreći o susretima koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovih dana imao na marginama godišnjeg zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. Prema tvrdnjama diplomata, američki zvaničnici – v. d. pomoćnika državnog sekretara Filip Riker i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer, preneli su Vučiću da je u narednoj fazi pregovora, koja bi trebalo da počne nakon izbora novog saziva kosovske vlade „neophodno zajedničko angažovanje SAD, i drugih igrača, uključujući Nemačku i Francusku, a moguće je, čak i Rusije“.„Riker i Palmer, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel, sa kojom se Vučić susreo u Njujorku, ne odustaju od stava da je neophodno da Srbija prizna Kosovo. Zauzvrat, Zapad zvaničnom Beogradu obećava ekonomsku pomoć i brži ulazak u Evropsku uniju, ali uz uslov da se Srbija distancira od Rusije. S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne odustaje od ideje o podeli Kosova, koja je neprihvatljiva Nemačkoj“, kažu izvori Danasa.

Diplomate ukazuju da Nemačka i SAD insistiraju da Kosovo ukine takse na robu iz Srbije, o čemu je govorio i Vučić nakon ovonedeljnih sastanaka u Njujorku, i da se očekuje da će se to konačno dogoditi tokom jeseni, nakon izbora nove vlade u Prištini.

„Nema više sumnje da će Priština posle izbora ukinuti takse, ali takav potez se neće mnogo odraziti na prodaju srpske robe na Kosovu jer su taj prazan prostor popunili proizvođači iz drugih država. Takođe, na svakom proizvodu na Kosovu mora da bude istaknuta zastava o zemlji porekla, tako da će to psihološki uticati da se mnogo manje kupuju proizvodi iz Srbije nego ranije“, navode naši sagovornici.

Vučić je, podsetimo, posle razgovora sa Merkel izjavio da je kancelarka ponovila stav da Kosovo treba da ukine takse, „što ceo svet čeka“, i da je plan Nemačke i Francuske da se razgovori Beograda i Prištine nastave brzo, da pregovori budu „intenzivni“, i da se organizuje jedan regionalni skup o normalizaciji odnosa Srba i kosovskih Albanaca.

Nakon Vučićevog susreta sa Rikerom i Palmerom saopšteno je da su sagovornici konstatovali da su Srbija i SAD intenzivirale politički dijalog i ekonomsku saradnju. „Oni su razgovarali i o mogućnosti da se otkloni prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednik Vučić je rekao da je Srbija spremna da se vrati dijalogu po ukidanju taksi na srpsku robu, jer se iskreno zalaže za postizanje stvarnog i održivog kompromisa u rešavanju pitanja KiM“, navodi se u saopštenju. Kako se naglašava, Vučić je preneo da bi „taj kompromis morao da uzme u obzir i poštuje interese tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa Srbije“.

(Danas.rs)

KOMENTARI13 komentara

 1. Dragan says:

  Kosovski problem će da reši Srpska vojska, uopšte ne sumnjam u to!

  • Milos says:

   Srpska vojska ne vezba sa NATO.Nasa danasnja vojska ima sledece namene - ciscenje kasarni, namestanje kreveta, usisavanje prostorija, odrzavanje oruzja i orudja, pomaganje u nepogodama, parade, vezbanje sa NATO, slikanje za Instagram.

 2. Kosovac says:

  Nije podela Kosova neprihvatljiva Nemačkoj. ……….Neprihvatljiva je Šiptarima, Hitlerovim sestrićima, to su na žalost trebali da znaju i Dobrica Ćosić, i Dačić. Da mu ne spominjem ime.

 3. opet ja says:

  Budalaštine su standardne od zapadnih političara. Ali ne brinu mene zapadni političari, nego naš Vučko koji sprema veleizdaju. Prvo i osnovno o kojoj podeli on priča?!! Da mi podelimo deo naše teritorije sa Albancima da bi oni imali tzv. Veliku Albaniju??!! Drugo, sam njegov predlog za predaju dela teritorije je krivično delo, a na to treba da reaguje tužilaštvo.

 4. Crna Plovdina says:

  Sarma je skuvana tek kad jakna sa čiviluka u predsoblju počne da odaje miris.

 5. petrovgrad says:

  Kosovo je i suviše malo i po teritoriji i po broju stanovnika da bi se njime ozbiljno pozabavili tako velike države poput francuske i Nemačke. Njih sada interesuje Egipat,Iran, Alžir i Sudan. Siriju su ispeglali oću da kažem razrušili materijalno ali je ostala čitava politički. Libiju su razbucalimi kao državu podelili. Sada im je Egipat, na meti a posle ide Iran, Alžir i Sudan. Kosovo sa pola miliona stanovnika nema nikakav značaj.

 6. Beli Orao says:

  Ko sa đavolom tikve sadi .....e moji Srbi što ste naivni ?

 7. Gardista says:

  Koga briga!

 8. Ranko says:

  samo lud čovek može da prihvati ovaj njihov predlog. Neka oni cepaju svoje zemlje i tamo uvode globalizam. globalizam nestaje, cepa se gospodo draga.

 9. Branicevac says:

  Ako su ovi budale u Beogradu,tolike budale da to prihvate onda Srbija ne treba ni da postoji!

  • Rade says:

   Glavni problem je u stavu Srbije I srpskog rukovodstva da problem Kosova treba da resava Zapad(Nemacka ,Francuska I pre svega SAD)a oni su I oteli u krvi Kosovo.Nigde se ne pominje ucesce Rusije I Kine.To sve govori sta je pripremljeno I kakav ce biti rezultat .

 10. Kosovac says:

  Jao, što je ovaj Dačić govno…..

 11. Velika Metla says:

  Od zapada sramno? Ajdeeeeee......? A kad nije bilo sramno?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *