СТИГЛА ОПРЕМА ЗА РАТ СА РУСИЈОМ: Америка наоружава Украјину!

STIGLA OPREMA ZA RAT SA RUSIJOM: Amerika naoružava Ukrajinu!

16 maja 2020

Sjedinjene Američke Države predale su Ukrajini uređaje za noćno osmatranje, termovizore, radio-stanice i medicinsku opremu u vrednosti većoj od 25 miliona doalra, radi korišćenja u zoni ratnih operacija u Donbasu, saopštila je pres-služba američke ambasade.

„Uprkos pandemiji kovid 19, SAD nastavljaju da isporučuju pomoć Ukrajini u oblasti bezbednosti! Ove nedelje je odsek za vojnu saradnju dobio uređaje za noćno osmatranje, termovizore, radio-stanice i medicinsku opremu u ukupnoj vrednosti većoj od 25 miliona dolara, u cilju korišćenja u zoni operacija ujedinjenih snaga”, piše u saopštenju ambasade na Fejsbuku.Podsetimo, ranije su SAD predale snagama za specijalne operacije pri Oružanim snagama Ukrajine šatorski kamp u vrednosti većoj od 1,5 miliona dolara, kao i dodatna prevozna sredstva, koja ukrajinski vojnici mogu da koriste u Donbasu.

Povećana aktivnost SAD u Ukrajini

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima Kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju, između sukobljenih strana i dalje dolazi do razmene vatre.

Prema stručnjacima, državni udar u Ukrajini, omogućio je povećanu aktivnost SAD u ovoj zemlji, koja se između ostalog ogleda u finansiranju SAD izgradnje centara, čija je osnovna delatnost obučavanje grupa za sabotažu i špijunažu, odnosno grupa koje će izvoditi vojne operacije pre svega u urbanom okruženju. Preko ovih centara se obavlja se kontrola, pružanje finansijske pomoći, ali i pripremanje ukrajinskih vojnika u okviru programa koji su razradile SAD.

Ruski eksperti ističu da je uvećanje vojnih baza SAD na teritoriji Ukrajine opasno, jer se unutar ove zemlje još uvek vode borbe, a prisustvo stranih trupa još više pogoršava stvar i ne doprinosi uspostavljanju mira u zemlji.

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Joj, Putine, sta ti rade iza ledja, a ti volis kauboje. Sve je jasnije zasto te je tu gde jesi postavio izdajnik Jeljcin.

  • Mile says:

   Ti sve krivo povezuješ, računaš da smo kratkog pamćenja. Kauboje vole Ukrajinci, a posebno Ukronacisti, oni su se vesternizovali. Pišeš makar šta kao da će Putin čitati tvoje komentare. E baš se zabrinuo šta će reći Simonida, ovaj Persida.

 2. M says:

  Rat u Ukrajini se očito i vjerovatno neće moći izbjeći!Ali,tada će on biti u sklopu većeg rata,rješavanja nagomilanih problema na granicama sudara svjetova,a zapravo u dvorištu velikih Euro-Azijskih sila,tj.u sklopu Velikog Rata koji će zahvatiti mnoge!Pri čemu će oni mali,između,najviše nadrapati!Pa se zato mi maleni ne trebamo tome previše ni radovati!Nas na Balkanu nitko ni ne treba gađati!Dovoljno će biti da milioni izbjeglica s Blistoka,pođu k Zapadnoj EUropi,a najlakši put vodi preko Balkana!

 3. Slobodanka says:

  Naslov je pogrešan jer ovo je protiv Donbasa. Sa sićom od 25 miliona dolara Ukrajina ne može da krene u rat protiv Rusije, ovo je namenjeno za borbu protiv milicija u Donjecku i Lugansku. To je čak veoma mala pomoć i za operacije prema Donbasu. Izgleda da samo održavaju neku težinu Ukrajini jer ona je jedna od vrućih tačaka u Novoj velikoj igri koju SAD i V.B. i NATO već godinama vode u Evropi i Aziji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *