СТИГЛА ТРАМПОВА ПОНУДА: Ево какав је план

STIGLA TRAMPOVA PONUDA: Evo kakav je plan

23 decembra 2018

Saradnici američkog predsednika preneli su obema stranama šta podrazumeva plan Vašingtona.

– Trampova ideja predstavlja zaokret u američkoj spoljnoj politici. Prvi korak bilo bi razgraničenje Srba i Albanaca, po kom bi severni deo Kosova pripao Srbiji. Albanci bi dobili mogućnost da se u dogledno vreme spoje sa maticom u Albaniji. Takođe, u roku od najviše deset godina Republika Srpska pripojila bi se Srbiji – kaže sagovornik.Amerikanci smatraju da bi formiranje „velike Srbije“ i „velike Albanije“, smirilo tenzije na ovim prostorima.

– Plan predviđa da se potpiše neka vrsta mirovnog sporazuma u Americi i zato je Tramp napisao da čeka Vučića i Tačija u Beloj kući. Na njegovo insisitiranje na ceremoniji bi trebalo da bude prisutan i ruski predsednik Vladimir Putin.

Situacija je u izvensoj meri čak i teža za Prištinu nego za Beograd imajući u vidu razdor na liniji Tači-Haradinaj.

Međutim, Amerikanci imaju spreman scenario i za situaciju u kojoj bi Haradinaj nastavio da se opire podeli. To podrazumeva izbore na Kosovu, na kojima bi ona bio politički počišćen, a ako zatreba, i aktiviranje optužnice i hapšenje sadašnjeg premijera lažne države.

Razgraničenje

SRBIJA: Centralni deo Srbije plus četiri opštine na severu KiM (Severna Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok)

KOSOVO: Sadašnja teritorija Pokrajine, umanjena za ono što pripada Srbiji, plus deo Preševa, uzak pojas uz administrativnu liniju koji neće izlaziti na auto-put, kao i manji deo Bujanovca, tamo gde su Albanci većina.

Eksteritorijalni deo

Srpski manastiri i ostale svetinje na Kosovu dobile bi eksteritorijalni status. Osim u komunalnim pitanjima ne bi imale nikakvog dodira sa vlastima tzv. Kosova. Takav status garantovala bi međunarodna zajednica.

Teritorije sa posebnom zaštitom

Sredine u kojima Srbi čine većinu imale bi poseban režim zaštite koji bi bio definisan u dijalogu Beograda i Prištine.

(Dnevno.rs)

KOMENTARI17 komentara

 1. Branicevac says:

  haha republika Srpska u roku od 10 godina!?pa covece boziji ti imas jos jedan amndart i dodje neki drugi i puj pike ne vazi nema 10 godina ODMAH!

  • Milica says:

   Izgleda da ujedno sa Kosovom ima plan i za Republiku Srpsku jer cilj je celu BIH uvesti u NATO tj. pod američku kontrolu. U BIH od ranije postoje snage NATO i ako se dobro sećam pripadaju komandi u Napulju. Ako bi ponovo izazvali sukobe u BIH zbog ovakvog mutnog i smutljivog predloga za Kosovo za koliko oni te NATO snage u BIH mogu da povećaju po sopstvenoj proceni i bez ikakavih novih Rezolucija SBUN. Na terenu sada puno lakše mogu da stvore situaciju da je sve pod kontrolom NATO, a što nisu mogli ni uspeli do 1995. godine. Važno je primetiti da u BIH Republika Srpska je jedina koja ne želi u NATO. Štagod da su naumili (a i da nisu) već znamo da sa njima treba biti veoma oprezan.

  • Milica says:

   Šta sve mogu da urade u roku do 10 godina? Najpre i odmah bi napravili haos u BIH, a onda nastupali bi kao naoružani "lekari" i "mirotvorci" da rešavaju taj haos i naravno ustremili bi se na Srpsku.

 2. Slobodanka says:

  Ako je tačno to što piše ovaj predlog je veoma loš jer znači paljenje balkanskog bureta baruta. Eventualno prihvatanje ovakvog predloga znači pristanak na komadanje teritorije Republike Srbije mimo našeg Ustave i mimo Rezolucije 1244. Od njenog nastanka 1999 godine Rezolucija 1244 je nepovoljna i smetala je Amerikancima, a ovim bi i ona konačno nestala. Zato su i išli na priznavanje nezavisnosti Kosova u februaru 2008 godine što je nezakonito. Sve se nastoji prikazati samo kao etnički sukob Srba i Albanaca, a sakriva se dugogogdišnja umešanost i interesi svetskog "mirotvorca". Ovo američko rešenje grubo zadire u susednu državu BIH i to u državu kojoj je nezavisnost priznala država SAD još 08. aprila 1992. godine. Plan je da se smanji Srbija i da se zaokruži i poveća teritorija Albanije za Kosovo i da svi Albanci budu zaštićeni pod kapom NATO-a i SAD, a sukob neka se prenosi severnije i zapadnije od njih među sve ostale. Nudi nam se da biramo da li su nam draži potencijalni sukobi sa Albancima, a da toga ne bude to već duže vreme garantuje Rezolucija 1244, ili su nam draži sukobi sa Bošnjacima i Hrvatima u BIH i još da lakomisleno izgubimo deo teritorije Srbije koji je strategijski veoma značajan prostor. Ovakve mirovnjake treba izbaciti sa KIM, a diplomatske službe njihovih zemalja ne treba slušati jer nam samo zlo misle i donose. Kako su Amerikanci stigli dotle da su im draži Albanci sa Kosova, nego Bošnjaci i Hrvati iz BIH? Ne drže oni ni do jednog naroda, nego strategijski na Balkanu najznačajniji im je prostor Kosova i Metohije.

 3. Slobodanka says:

  Iz teksta "Prof. dr Milomir Stepić – Kosovo je tvrđava Balkana, čuvajmo zidine! - 18/08/2017" PITANJE: Očigledno je da Zapad čini sve da Srbiju liši Kosova i Metohije. Štaviše, nastoji da primora Srbiju da na to sama pristane. O čemu se radi? Kakav je geopolitički značaj Kosova i Metohije? Šta u praktičnom smislu gubi Srbija hipotetičkim oduzimanjem Kosova i Metohije? U propagandnom ratu pitanje Kosova i Metohije prvo se perfidno svede na duhovnu dimenziju (kao da je to malo i nevažno!), da bi se odmah zaključilo kako se to „ne sipa u traktor“, kako se treba boriti za „zemaljsku Srbiju“ i kako nam je to „prepreka na putu u EU“ gde će biti „rešeni svi naši problemi“ (G. Svilanović). A Kosovo i Metohija predstavljaju i par excellence praktično pitanje. Ostavimo ovom prilikom po strani prirodne potencijale, čijim korišćenjem bi Srbija mogla da bude regionalni ekonomski „džin“ (što je, sa srpskog stanovišta, složićemo se, bolje nego da bude „patuljak“!). Geopolitički posmatrano, kosovsko-metohijski prostor je deo „Centralne oblasti Balkanskog poluostrva“ (J. Cvijić), tj. nemerljivo važnog „balkanskog Heartland-a“ koji omogućava kontrolu mnogo veće celine, ključnih komunikacija, važnih strategijskih pravaca i uopšte – Catene mundi - svetske verige). Istovremeno, simbolizuje „fitilj“ kojim njegov (ne)posredni upravljač može da zapali čitavo „balkansko bure baruta“. Oslanjajući se na fizičkogeografske predispozicije, istorijsku ulogu i kontinuiran geopolitički značaj, ja sam Kosovo i Metohiju nazvao „geopolitičkom makrotvrđavom Balkana“.

 4. Slobodanka says:

  PITANJE: Koja su svojstva i geopolitička uloga geopolitičke makrotvrđave Balkana (Kosova i Metohije)? ODGOVOR: Struktura „makrotvrđave“ je složena, ali pojednostavimo je. Njena „unutrašnjost“ („dvorište“) su dve velike kotline – Veliko Kosovo i Metohija (sa Drenicom između). One su okružene visokim planinskim vencima – Šar-planinom, Paštrikom, Koritnikom, Bogićevicom, Hajlom, Rogoznom, Kopaonikom, Goljakom… – koji ih štite kao ogromne „zidine“. U „makrotvrđavu“ je praktično moguće ući i iz nje izaći samo kroz nekoliko lako branjivih „kapija“ – klisuru Belog Drima, Ibarsku, Kačaničku, Končuljsku… i prevoja Merdare, Prepolac, Deva, Morina… Ona je u srednjem veku bila teško osvojiva, a bogata vodom, plodnim zemljištem i rudama, te stoga idealna za centralnu teritoriju srpske države. Naši preci nesumnjivo su imali vrhunska geoekonomska, geopolitička i geostrategijska znanja. I dok su držali neprijatelja izvan nje (pobeda nad Osmanlijama kod Pločnika u Toplici 1386) bilo je šanse za opstanak, ali kada su ga pustili unutra (Kosovska bitka 1389) bilo je gotovo. Suštinski, ni danas se nije promenio značaj Kosova i Metohije kao „makrotvrđave“ Balkana, uprkos savremenom načinu ratovanja. Analogno, više od šest vekova kasnije, sve dok su branjene „zidine“ (Košare su simbol) opstajala je i celovitost Srbije, ali kada je neprijatelj ušao u „makrotvrđavu“ juna 1999. godine – eto gde smo sada. Zar nije odmah napravio „Bondstil“? Dakle, neupitan je geopolitički značaj Kosova i Metohije za Srbiju. To nije samo 12,3 odsto njene teritorije već neuporedivo više. I pragmatično posmatrano.

  • Deda Micko says:

   Slobodanka, opet nas zasipas nebuloznim esejima, a nista konkretno ne kazes. Hajde jos jedanput: sta mislis o tekstu koji komentarises? Ako ne mozes to da sazmes u sest recenica, ne nadaj se da te iko cita. I pozdravi Mirasa.

   • Slobodanka says:

    Sve sam rekla što mislim u prvom komentaru. Reči profesora Milomira Stepića (dva sledeća komentara) nemam nameru da sažimam, njega treba čitati sa razumevanjem. Već iovako to su samo dva izdvojena pitanja iz celog intervjua.

 5. trikornjanin says:

  Ovo ne resava zemlja koja je svojim ponasanjem do sada dokazala da je najveci neprijatelj Srbiji. Sve sto pisu je zamaskirano i sa dovoljno mogucnosti da nastave da nas mrcvare. Srbija mora da jednom postane jaka i pravna drza. Kosovo je okupirano od momenta kada je strana vojska dosla na te prostore a ne od momenta formiranja siptarske vojske. Nista nisu uradili od onoga sto je napisano u rezoluciji 1244 i zato im Srbija ne veruje, to su sve lopovi i prevaranti. A oni iz Srbije koji od okupatora traze pomoc oduvek su u ovoj zemlji bili prepoznati kao kolaboranti i petokolonasi. Zamislite samo da predsednik zemlje Srbije ide kod Trampa da mu ovaj da blagoslov !!!

 6. Posmatrac says:

  Trumpu je bolje da se malo vise pozabavi oko Melanije inace ce je Putin zavesti.

  • Deda Micko says:

   Putin bi Melaniji bio do pupka, previse je nizak za tu avanturu.

   • Miraš says:

    To procenjuje Melanija, a baš se uvek lepo smeši na Putina.

 7. bane says:

  ako je to zarad bolje buducnosti, onda nismo dobili nista. neka se sudi ponovo ili[ uopste ratnim zlocincima gde su srbi zrtve, hrvati da ne osporavaju jasenovac, da nam ne razvlace istoriju, jezik i crkvu a nato da prizna napad na srj i odgovaraju za zlocine i izazivanje rata. takodje srbija mora da dobije izlaz na more i to sve u paketu. Kao i resavanje imovinskog pitanja, ali pravedno i ne po dvostrukim standardima...

 8. . dragana says:

  Neka Srbiju ostave na miru dosta joj je njihovih predloga, 'pomoci'i prevara

 9. deda mraz says:

  Ma ovo je ponuda za debile jer ovoga debila niko ne sisa ni za suvu sljivu u americi a ovo lipsi magarce dok trava ne ozeleni tj. da ce RS pripasti Srbiji je sarena laza za malu decu tj. da nadi petokolonasi mogu nesmetano da prodaju Kosovo.

 10. Dusica Dusica says:

  Nikada, poznata nam je odlicno medjunarodna zajednica. Samo savez sa Rusijom i KOSOVO JE SRBIJA, KRIM JE RUSIJA, NE DAMO NI CM!!!

  • Posmatrac says:

   Ne samo to nego ima da povratimo nasu zemlju na kojoj je stvorena kvazi drzava aljbanija I to od strane britanskih zlikovaca, vatikana I austrougarske. Sve je to nasa zemlja. nemojmo se zavaravati doci ce do velikog sukoba izmedju dobra I zla gdje je zapad zlo a istok dobro. Ko ce pobjediti, pa dobro a mi pripadamo tu. Nestat ce zlo a sa njim kurbati, sciputari I svi ovi sto nas okruzuju, tako da ce biti zemlja nenaseljena a Srbi ce moci da povrate sto je njihovo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *