СТИГЛЕ ОХРАБРУЈУЋЕ ВЕСТИ: Руси направили суперлек против коронавируса, биће јефтин, А ДОБИЋЕ ГА И СРБИЈА!

STIGLE OHRABRUJUĆE VESTI: Rusi napravili superlek protiv koronavirusa, biće jeftin, A DOBIĆE GA I SRBIJA!

4 jula 2020

Čak 90 odsto pacijenata sa teškom kliničkom slikom virusa KOVID-19 preživelo je nakon terapije lekom koji su razvili ruski naučnici (na osnovu medikamenta koji se već šest godina primenjuje u Japanu za slična oboljenja).

Naučnici koji su radili u Moskvi pod direktnom kontrolom predsednika Rusije Vladimira Putina saopštili su juče da su spremni za izvoz medikamenta koji se pokazao kao izuzetno efikasan u borbi sa koronavirusom. Dobiće ga 50 zemalja, među kojima je i Srbija.Ministarstvo zdravlja Rusije zvanično je odobrilo avifavir, lek protiv virusa korona, napravljen na osnovu favipiravira, a prodavaće se pod trgovačkim nazivom areplivir (da pojasnimo, reč je samo o tri različita naziva za praktično istu supstancu). Prvi areplivir je odobren krajem maja, a klinička ispitivanja su započeta u aprilu.

Ovih dana su stigli više nego ohrabrujući rezultati.

Biće jeftin

Kako prenose ruski mediji, stvaranje leka protiv KOVID-19 može se uporediti samo sa otkrićem antibiotika koji su čovečanstvo spasli od bakterijskih infekcija.

– Klinička istraživanja pokazala su da je efikasnost ovog leka 90 odsto, to jest, devet od deset osoba uz blagovremeno lečenje zagarantovano neće preminuti – preneo je ruski direktni investicioni fond (RDIF), koji će distribuirati ovaj medikament širom sveta.

Iz diplomatskih izvora u Moskvi i Beogradu kažu, među 50 zemalja čijim će građanima areplivir biti na raspolaganju jeste i Srbija.

– Dobro je poznato kakvi su odnosi Srbije i Rusije i ne bi trebalo smetnuti s uma i mogućnost da se Beogradu omogući da besplatno ili po proizvođačkoj ceni isporuči areplivir – objašnjava naš sagovornik i dodaje da, šta god da se bude dešavalo, Srbija će svakako, uz zemlje bivšeg SSSR, imati prioritet pri isporuci ovog medikamenta.

Ništa nije slučajno

Reakcija Rusije, verovatno nimalo slučajno, usledila je nakon objave američkih vlasti i Donalda Trampa da su SAD otkupile kompletne planetarne zalihe remdesivira, leka koji se pokazao kao efikasan kod pacijenata s koronom.

– Ruski naučnici i predstavnici farmaceutskih kompanija su uzeli japanski lek kao osnovu, brzo su sproveli klinička ispitivanja i pokrenuli proizvodnju lekova na osnovu favipiravira – navode sagovornici iz farmaceutske industrije, objašnjavajući da je japanska kompanija „Tojama“ razvila favipiravir kao lek protiv gripa još 2002. godine.

Inače, kako su naveli Rusi, klinička ispitivanja leka su u potpunosti završena, rezultati se obrađuju i pripremaju za rusko ministarstvo zdravlja. Ako tu sve prođe prema očekivanjima, lek će se pojaviti u bolnicama početkom jula, a do jeseni će biti distribuiran širom sveta.

Brzo dao rezultate

Areplivir je dao veoma dobre rezultate, objavili su ruski istraživači. Bukvalno trećeg dana ljudima je opala temperatura, simptomi opšte intoksikacije brzo su se povukli i poboljšalo im se zdravlje. Desetog dana obim oštećenja pluća smanjen je 25-35 odsto.

Kako kaže članica ruske akademije nauka Larisa Balikova, direktorka medicinskog instituta mordovskog državnog univerziteta „Ogarjov“, jednog od centara u kom su se sprovodila istraživanja, nije bilo neželjenih efekata, osim što preparat ne smeju uzimati trudnice.

– Što pre se počne s terapijom, veća je efikasnost i niži rizik od komplikacija – objasnila je ona.

(Srpski telegraf)

KOMENTARI5 komentara

 1. Kulak says:

  I narednih godina će se javljati da je pronađen lek.

 2. Rista says:

  Sve moćne države učestvuju u trci naoružanja i trci korona vakcine. Navijam i kladim se na Ruse, iako ja nikada nisam dobio na lutriji ni pindžike. Bolje da mi oni uzmu pare za džabe iako će posle biti "što ti tako velika rana?"Ipak je bolje. Nažalost, Srbija će ipak morati da kupi Gejcovu vakcinu i sto ruskih za utehu. Pa zašto se onda kladim na ruse? Pa ne rekoh li vam da ja nikada nisam dobijo na lutriji?

 3. Jovan says:

  Vec sam pisao da lek je lek samo ako je jeftin i ako leci minimum 90% bolesnika, ostalo je pljacka! Zapad je ovih dana zabranio delotvoran jeftin lek od 5€, a propisao neefikasan nekakav od 1000€. Zato verujem u ovaj jeftin ruski da ce biti delotvoran i da ce dovoditi do stvarnog izlecenja. I drago mi je jer bi eventualna vakcina bila veliki biznis za farmmafiju, a nista ne garantuje.

 4. FILIP says:

  Zašto je dato 2 miliona € ZSO za lek protiv korone umesto Rusima koji će nam to sad dati po povoljnoj ceni Naše uvlakačke gluposti

 5. Rajko says:

  I? Gde je taj lek?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *