СТИГЛИ НОВИ УСЛОВИ И НАРЕЂЕЊА ЗА ВУЧИЋА! Са Хојтом Јиом у Србију стиже ХАОС И ЗАХЛАЂЕЊЕ ОДНОСА СА РУСИЈОМ

STIGLI NOVI USLOVI I NAREĐENJA ZA VUČIĆA! Sa Hojtom Jiom u Srbiju stiže HAOS I ZAHLAĐENJE ODNOSA SA RUSIJOM

24 maja 2017

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je da su SAD i Srbija saglasne u tome da je očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu najvažniji prioritet, cilj koji nema konkurenciju, jer to obezbeđuje bolju ekonomiju, veći rast, više investicija i bolji izvoz.

On je, na konferenciji za štampu, posle razgovora sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Hojtom Jiom, rekao da su bilateralni odnosi Srbije sa SAD dobri, kao i da je za nas od izuzetnog zančaja da imamo odlične odnose.

Ukazao je da nemamo iste poglede po pitanju Kosova i Metohije i zahvalio se SAD na ponašanju Kfora i prisustvu američkih vojnika na Kosovu, zbog kojeg sesrpsko stanovništvo južno od Ibra oseća sigurnije.

Isto tako zahvalio se i na reakcijama SAD na pokušaj formiranja vojske Kosova.

Zahvalio se što SAD razgovaraju sa nama i kada imamo drugačije viđenje, jer i to pokazuje poštovanje prema Srbiji.

„Saglasni smo da očuvanje mira i stabinosti na zapadnom Balkanu predstavlja najviši cilj. Zato smo spremni da uvek razgovaramo na otvoren i najiskreniji način, rešavamo probleme, kako bi sačuvali mir i stabilnost, i kako bi ekonomija bila glavna tema razgovora.

Preneo je da je gostu iz SAD preneo brige posebno oko mogućnosti izbora novog premijera na Kosovu, ako bi to bio Ramuš Haradinaj.

Istakao je da će Sbrija biti posvećena dijalogu i razgovoru s Albancima.

„Očkeujem i večeras da nastavimo razgovore u Briselu. To ćemo činiti i ubuduće. Važno je da se dijalog nastavi, moramo sve probleme da rešavamo na miran način, dijalogom, razgovorom“, kazao je Vučić.

Podsetio je da je Ji lično pomagao u više navrata otavranju pojedinih poglavlja i sprovođenju dogovora sa Albancima.

„Teško da bismo postigli neke važne dogovore bez njegove pomoći. Američkoj administraciji sam zahavalan na podsticanju i očuvanju mira u regionu“, rekao je premijer.

On se zahvalio na podršci koju SAD pružaju evropskim integracijama Srbije i činjenici da imamo nedvosmislenu željuj da ne pripadamo nijedmo paktu.

Zamolio je Jia da utiče da još više američkih inevstitroa dolazi u našu zemlju, poput Ametek-a.

„Ako bi se to nastavilo to bi bio najbolji način za pravljenje odličnih odnsoa između Srbije i SAD u budućnosti“, naglasio je Vučić.

JI: VUČIĆ KAO PREDSEDNIK IMA JAČI LEGITIMITET

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Hojt Ji čestitao je danas premijeru Aleksandru Vučihu na izboru za predsednika Srbije, ističući da je to veoma važno, jer, smatra, to daje još jači mandat Vučiću da nastavi reforme i približi Srbiju njenom cilju a to je EU i njene institucije.

Ji je takođe preneo danas Vučiću poziv američkog potpredsednika Majkla Pensa da poseti Sjedinjene Države u narednih nekoliko meseci.

Američki diplomata je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom i izabranim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem naveo i da taj izbor pokazuje njegov uspeh u svemu što je do sada učinio na mnogim područjima.

On je naveo da je Vučić tim radom privukao mnogo investicija u Srbiju, što je omogućilo otvaranje radnih mesta i izrazio uverenje da će daljim angažovanjem pomoći da Srbija ima sve veći standard.

Ji je dodao da SAD ostaju odlučne u tome da pruže pomoć Srbiji, koliko god je to u njihovoj moći, da ostvari svoj cilj u ekonomskom smislu, ali i u nastavku evropskih integracija.

Kada je reč o regionu, Ji je dodao da je na današnjem sastanku sa Vučićem razmenio mišljenje o različitim pitanjima i izazovima, kao i o načinu na koje Srbija, SAD i ostali partneri mogu da pomognu celom regionu da krene napred, da postane uspešniji, stabilniji, i integralan deo EU i evroatlantskih institucija.

„Da bude region koj je oslobođen korupcije, trgovine drogom, kriminala, koji je u mogućnosti da privuče sve više investicije, koje će otvoriti nova radna mesta“, rekao je Ji.

Ji je dodao da je bilo reči o nastavku dijaloga između država Zapadnog Balkana, uključujući i proces pomirenja.

„Ali ne samo pomirenja, već i saradnje na praktičnom nivou, poput ekonomskih pitanja, bezbednosti, borbe protiv kriminala, terorizma, odnosno o svim područjima saradnje koje su sada snažne, a mogu da budu još snažnije“, rekao je Ji.

On je istakao da je bilo reči i o nastavku dijaloga i normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

„SAD su srećne što mogu da pomognu u tom procesu, kao i u procesu pomirenja i saradnje u regionu“, rekao je Ji.

Sa druge strane. premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je počastvovan pozivom da poseti SAD koji mu je uputio američki potpredsednik Majk Pens, a danas mu preneo visoki predstavnik američke administracije Hojt Ji.

On je rekao da veruje da je to prilika da se razgovara i o ekonomskim odnosima u budućnosti i da smatra da u SAD razumeju šta su potrebe Srbije ali takođe i da mi razumemo šta je njihova politika te da na taj racionalan način, možemo da razgovaramo i „guramo“ napred.

U tom smislu na sve primedbe koje su se mogle čuti da Ji navodno ne predstavlja vrh američke administracije Vučić je odgovorio kontrapitanjem – da li bi u tom slučaju uopšte mogao da prenese takav poziv?

PREMIJER: BESMISLICE DA HOJT LI NE PREDSTAVLJA ZVANIČNE SAD

Premijer Aleksandar Vučić osvrnuo se danas na spekulacije u javnosti da Hojt Li ne predstavlja aktuelnu američku administraciju i istakao da je reč o besmislicama srpskih tabloida i pojedinih analitičara.

Odgovarajući na pitanje i konstataciju Prve televizije upugostu iz SAD da pripada bivšoj američkoj administraciji i da o posetama Balkanu nije razgovarao sa državnim sekretarom Tilersonom, Vučić je istakao da su ga sa te televizije pojedini srpski analitičari „savetovali“ da sa njim ne razgovara, jer, navodno, predstavlja bivšu vašingtonsku administraciju.

„To su besmislice. Sa punom odgovornošću, zato što predstavljam građane Srbije, primio sam Hojta Jia, jer je to važno za našu zemlju, ne što mi se dopada, ili što ga poznajem dugo“, rekao je Vučić.

On je istakao da je Ji zvanični predstavnik SAD, a ljudima koji misle i koji su nas ubeđivali da će sve da se promeni i sve biti drugačije posle izbora Donalda Trampa za predsednika Amerike, poručio je da američka politika ima kontinuitet i da zna šta se neće promeniti.

Podvukao je da je važno da imamo dijalog sa SAD.

„Ako Srbi vole bajke, da on ne predstavlja nikoga i da smo mi svi budale što snjim razgovaramo, onda da glasamo za Hansa Kristijana Andersena ili braću Grim. Suviše sam racionalan da bhi u tome učestvovao. Izabran sam da vodim zemaljsku Srbiju na odgovoran način, a ne da pričam bajke za srpske tabloide“, istakao je Vučić.

Koliko su besmisleni navodi da Ji ne predstavlja američku administraciju govori, rekao je Vučić, i to što mu jre Ji preneo poziv američkog potpredsednika Pensa da poseti Vašington.

O NABAVCI ORUŽJA I ORUĐA ODLUČUJEMO SAMI

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je suvereno pravo Srbije da kupuje oružje i oruđe i poručio da Srbija o tome odlučuje sama kao suverena i nezavisna država.

Vučić je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa visokim zvaničnikom Stejt dipartmenta za evropska i evroazijska pitanja Hojtom Jiom, odgovarajući na pitanja da li je u razgovoru bilo reči o tome gde i od koga Srbija kupuje oružje.

On je dodao da visoki predstavnik američke administracije o tome nije danas ništa ni govorio, da Ji njega dobro poznaje i da zna da – i da jeste – on ga ne bi slušao.

Međutim, dodao je Vucičh, pre nekoliko dana se vodila kampanja o nekakvoj regrutaciji i slično, a kada se desilo da su pozvana četriri rezervista, u redovnim obavezama, odmah su neki digli paniku što ih zovu i slično…

„Dogovorite se šta hoćete ili pustite Vladu Srbije da radi svoj posao“ rekao je Vučić.

On je ukazao da SAD i Srbija imaju različito viđenje i odnos prema KiM i dodao da je naš interes da razgovaramo o neophodnosti dijaloga, mira, saradnje i što boljih odnosa Srba i Albanaca uopšte

„Alternativa toime je užasna i to pre svega za srpski narod na KiM“, naveo je Vučić.

KOMENTARI4 komentara

 1. punca says:

  Slobodan Milošević nije želeo Srbiju u EU i NATO. Srbija ne želi u zločinačko-fašistički NATO PAKT! ***S**L**O**B**O**D**A**N*******S**R**P**S**K**I*******H**E**R**O**J*** "SAMO SLOGA SPAŠAVA SRBA" ... Ajmo , ajde PROBUDI SE SRBINE ! Ne smemo dozvoliti da budemo robovi u sopstvenoj državi. ŽIVOT, SLOBODA I SOCIJALNA PRAVDA NARODU!

  • Dragan says:

   To druze punca, TO!!!

 2. bane says:

  Prioritet mir i stabilnost na zap. balkanu !? A nije prioritet povratak izbeglica i raseljenih lica, nije prioritet povratak kosova i Metohije u okvire našeg sistema itd ? Što ga ne upita zašto su nas bombardovali i kako su priznali nezavisnost nasilno otcepljenog dela naše teritorije, kada će da pokupe prnje iz bondstila i vrate nam teritoriju? Mir i stabilnost u uslovima postojanja kvazi države na našoj teritoriji znači da nikada više neće ni biti naša. prodade kosovo za 500 radnih mesta! Vrati migove dok još nisu stigli i kupi čiste gaće.

 3. Božo says:

  Al se namrgodio ovaj ji. Džaba Bučić nabacio kez.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *