СТИГЛИ РУСИ: Руски специјалци се распоређују…

STIGLI RUSI: Ruski specijalci se raspoređuju…

24 septembra 2019

Sirijska vojska, uz podršku ruskih specijalnih snaga, pokrenula je veliku ofanzivu protiv militanata Islamske države u sirijskoj pustinji nakon niza napada koje je sprovela teroristička grupa.

Prema vojnom izvoru, ofanziva je započela napadom na baze i lokacije Islamske države u oblasti Hamima, koja se nalazi istočno od Palmire.Vojnu kampanju snažno podržavaju sirijske i ruske vazduhoplovne snage, koje su izvele nekoliko vazdušnih napada koji su ciljali terorističku grupu.

To dolazi nakon što su militanti ID izveli smrtonosne napade na sirijsku vojsku, ubivši i ranivši nekoliko vojnika.

Fotografije koje je objavila Ana Njuz pokazuju da su ruske specijalne snage raspoređene na područje ratišta u sirijskoj pustinji.

KOMENTARI16 komentara

 1. Miraš says:

  Neki sajtovi pokazuju tj. računaju da sirijska teritorija koju još uvek može da koristi ISIS iznosi 2.138 km2, odnosno 1,14% od ukupnih teritorija Sirije. To nije peščana pustinja, nego uglavnom je kamena pustinja sa dosta kanjona i pećina koje su teroristima uvek zgodne za sakrivanje a i za naglo izvodjenje napada. Ne postoji način da ta oblast bude jednom trajno oslobodjena, nego moraju često da je kontrolišu. ... ‏ ... Po njima na dan 30 Avgusta (pre oslobadjanja Kan Šejkuna i okoline) snage SAA imale su pod kontrolom 116.487,94 Km2 (62,08%), a kurdski SDF (uz američku podršku) kontroliše 51.657,72 Km2 (27,53%). ... Iskazuju da pobunjenici ukupno kontrolišu 17,343,7 Km2 (9,25%) teritorija Sirije. Ali u ovoj cifri je Idlibska deeskalaciona zona koja ima površinu oko 6.000 Km2, zatim velika američka baza Tanf na jugu Sirije u kojoj postoje i prateće pobunjeničke sirijske snage i teritorije koje kontroliše Turska na severu Sirije i zapadno od reke Eufrat.

  • Slobodanka says:

   Neće se brzo odvijati oslobadjanje Idlibske zone. Ali otimaće kao uporna mačka parče po parče. To je tako zbog SAD-a a zatim i zbog Turske. Zafrknuće ih uzimajući malo po malo pa dok ne preuzmu sve.

  • Slobodanka says:

   Pratim i ja taj sajt. Nije 100 posto tačan njihov račun, ali može se uzeti kao približno tačan.

   • persida says:

    Slobodanka smanjuje na 99 posto, i ostaje ziva.

  • Mile says:

   Osnovno je kako nagovoriti Amerikance da se povuku iz Sirije. 1. Za dva dana treba da počne raseljavanje izbegličkog kampa Rukban u blizini američke baze Tanf. Taj kamp planiraju da će raseliti najduže za mesec dana. Posle toga ta američka baza postaje zgodnija za zatvaranje u bilo kojoj varijanti. Mogu i nju Iranci da gadjaju kao uzvratni odgovor na američki napad. 2. Zatim ako bi nekako preoteli naftna polja u istočnom delu pokrajine Deir-ez Zor, američka prisutnost u Siriji potpuno bi izgubila svrhu! 3. Ako do kraja sirijskog rata neće biti sukoba izmedju Kurdskog SDF-a i snaga SAA, tj. ako bi Kurdi išli na miran dogovor sa Damaskom, onda već sada možemo smatrati da je slobodno oko 90% Sirije.

   • Mile says:

    Sada je slobodno oko 90% Sirije, ali uslovno pod pretpostavkama> neće biti sukoba izmedju SAA i SDF-a tj. izmedju Arapa i Sirijskih Kurda i Sirijski Kurdi će se mirnim putem vratiti pod upravu Damaska, američke trupe će napustiti Siriju.

 2. Miraš says:

  Snage SAA imaju prostora da povećaju tih 62,08% teritorija koje kontrolišu preuzimajući teritorije od pobunjenika i terorista u Idlibskoj zoni time bi dobili oko 3%. Zatim preuzimanjem ovih pustinjskih oblasti , ali to neće postići odjednom dobili bi 1,14%. Odlaskom američkih snaga iz Tanfa dobili bi još oko 3%. Zatim od SDF-a bi mogli i to sa lakoćom da preuzmu Manbidž što je isto povezano sa odlaskom Amerikanaca i ta teritorija je veća od 1%. 62,08% + 3% + 1,14% + 3% + 1% = 70,22%, može se zaokružiti na 71%. Ima još prostora da od SDF-a preuzmu neke teritorije... Na kraju i vojska Turske će morati otići iz Sirije...

  • persida says:

   Na kraju ce svi otici iz Sirije, a Izraelu ce pripasti deo sirijske teritorije koji je iscrtan na mapi Velikog Izrùaela, pre 150 godina. Mapa je dostupna svima preko interneta.

   • Mile says:

    Ostavi se svojih fascinacija o Velikom Izraelu. Ti ustvari iz dubine duše i iz petnih žila podržavaš Veliki Izrael čim imaš potrebu da toliko o njemu pišeš.

   • Mile says:

    Persida učestvuje u mrežnom ratu protiv Sirije. Ne uvažava realne činjenice o slobodnim teritorijama Sirije, nego za nju su realnost nakaradne fantazije postavljene na internetu.

   • Miraš says:

    Upitaj se zašto ti je toliko privlačno da se jednom nekad ostvari taj tvoj Veliki Izrael, koji stalno potenciraš. Da li zato da bi još jednom optužila Rusiju koju mrziš iz dubine duše. Optužujuš današnju Rusiju za nešto što još nije nastalo i što se ne radja direktno na njenoj teritoriji, ali evo internet je veliki prorok te nam on kaže da će biti stvoren V. Izrael, nacrtao nam je i mapu. Ccccc. Baš si veliki manipulator. ... Zašto toliko mrziš Rusiju? Zato što smo sada u grupi debelo poraženih naroda. Tvoja mržnja prema Rusiji neće pomoći da postanemo slobodni.

   • Miraš says:

    Sticajem okolnosti Srbija se skoro potpuno zatvorila prema Rusiji još od 1948 godine. Sve ono pogrešno što su veoma marljivo radili Broz i vrhuška sa KIM od 1948 godine pa u naredne tri decenije nema nikakve veze sa Rusijom. A ti sad očekuješ da Rusija odjednom reši naše hronične nedržavničke poteze u veoma dugom periodu vremena. Slikaj se za album uzaludnih i bezsmislenih.

 3. Miraš says:

  Najvažnije je kad će preuzeti svoja naftna polja u istočnom delu pokrajine Deir ez Zor, na istoku-jugoistoku Sirije. Tu postoje i novoizgradjene američke vojne baze. Ako bi sada Sjedinjene Države napale Iran, da li bi im Iran zauzvrat izgadjao ove baze na jugoistoku Sirije? Nakon toga snage SAA bi mogle da preuzmu tu oblasti i svoja mnogobrojna naftna polja. ... Ranije su Iranci pokazali da sa svojim raketama mogu veoma precizno i efikasno da domaše dovde, čak i do Golanske visoravni. Zbog ove mogućnosti baš mi bude žao Amerikanci neće napasti Iran.

  • persida says:

   A da li ti je za sto i ne pomisljas da odes na Kosovo i boris se za Srbiju?

   • Mile says:

    Koje kvarnjačko i/ili ludačko pitanje. Na Kosovu sedi bezbednosna misija UN, znači ti predlažeš da Srbija udje u sukob i sa Ujedinjenim Nacijama. Po tebi malo je što smo bili napadnuti od strane NATO-a pa da sada udjemo u sukob i sa celim svetom (UN).

   • Miraš says:

    Evo Sirija će izbeći da njena teritorija nadje se pod kontrolom bzebednjaka UN, pa uživaj u tome. Već jedan manji deo Sirije jeste pod kontrolom UN, to je sirijska Golanska Visoravan po površini malo veća od 1000 km2. Od 1973 godine su tamo prisutne snage UN-a, znači već 66 godina. Naše KIM okupirano je natovskim snagama UN-a već 20 godina. Matematika kaže da 20 je manje od 66.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *